Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye 'kemik iliği'ni arıyor

Hazırlayan Esra Tüzün
Aralarında çocukların da olduğu 12 bin Türk, kemik iliği olmadığı için ölümü bekliyor. Yılda gerçekleştirilebilen ilik nakli sayısı ise 500... Uzmanlar "Siz de kan örneğiyle hayat kurtarın. Kendi ilik bankamız olsun" diyor.
Türkiye'de on iki bin kişi kemik iliği bekliyor, beş bin kişi nakil listelerine adını yazdırıp müjdeli bir haber umudunu taşıyor. Üstelik çoğu da çocuk... Ancak yılda yapılan kemik iliği nakli sayısı ise sadece 500... Listelerde beklerken yiten canlar da cabası. Uzmanlar ise uyarıyor; "Gelecek yıllarda lösemide patlama yaşanabilir. Daha fazla kişinin kemik iliğine ihtiyacı olacak ama kemik iliği yok." Oysa basit bir operasyon, birkaç saatlik işlemle hayat kurtarmak mümkün. Kangrene dönen bu yaraya parmak basmak için kemik iliği dosyasını hazırladık. Türkiye kemik iliğini arıyor.

MİNİKLERİN 'İLİK' ÇIĞLIĞI: YİNE Mİ OLMADI ANNE?

Kemik İliği Bankası'na başvuran hasta sayısı bin 600. Bunların yüzde 70'i ise çocuk. Kemik İliği Bankası Koordinatörü Doç. Dr. Sarper Diler'e göre, hayırseverler yetmez çünkü tarama yapacak bütçe yok

Kemik iliği nakli konusunda herkes özellikle de aileler çaresizce yardım bekliyor. Birşeyler değiştimek için çırpınan pek çok insan var ama çoğu zaman imkân yetersizliğinden, gerekli sonuçlar alınamıyor. Kemik iliği Bankası Koordinatörü Doç. Dr. Sarper Diler de, sorunun bir türlü çözülememesini, Babuna olayının 'davaya' ağır darbe vurmasına bağlıyor. İşte konunun uzmanını ağzından kemik iliği nakli hakkında bilinmeyenler ve çözüm yolları:

BAKAN HESAP SORDU

Neden ilik sorunu çözülemiyor?
Çünkü sorun kronikleşti. Babuna olayı kemik iliği konusuna onarılmaz darbe vurdu. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek bile bize, "Ben o zaman kemik iliğimi bağışladım para yatırdım ne oldu?" diye soruyor. Bankadaki vericilerin 25 bini Babuna döneminden ama artık vermekten vazgeçmişler. Türkiye'de kemik iliği vermek için insanlar para istiyor. Şu anda bizim bankamızda ancak 5 bin kişi var. Ama bu çok yetersiz, hayat kurtarmaz. Kimse istemiyor ama hayırseverler kemik ilgili bağışında bulunmak isteseler bile imkânımız yok. Taramalarını yapmak için üniversitenin bütçesi yok.

Kemik iliği nakli ile hayatı kurtulabilecek kaç çocuk var?
Kemik iliği bankasına başvurmuş 1600'e yakın hasta var. Bunların yüzde 70'i çocuk. Kemik iliği nakline ihtiyacı olan Türkiye'de yaklaşık 12 bin kişi var. 5 bini kişinin adı listelerde kemik iliği merkezlerinin listelerinde adları yazılı bekliyor. Merkezlerde kuyruklar var.

Kemik iliği bankasından hiç hayat kurtulmuyor mu?
Kemik iliklerinin yüzde 90'ını yurtdışındaki bankalardan buluyoruz. Tayland'dan bile verici bulduk. Bankalardan 30 hayat kurtardık. Bunların sadece üç tanesi bizim Türkiye'den. Türkiye'deki banka çok çok yetersiz. Kanser vakalarının yüzde 325 oranında artması bekleniyor. Bu sorunun bir an evvel çözülmesi şart. Çözüm için üniversiteye 500 bin dolara özel kemik iliği laboratuarı açıp ücretsiz tarama yapılmalı.