Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İLK KADIN UZUN YOL KAPTANI.... İTÜ Denizcilik Yüksek Okulu Güverte Bölümü mezunu olan Seda Karakabak, uzak yol kaptanlığı yapıyor. Karakabak, Türk deniz ticaret filosunda uzak yol kaptanlığı yapan ilk kadınlardan...

Denizcilikte maaşlar 5 bin dolara kadar çıkıyor

Türkiye'de denizciliğin altın çağını yaşadığını, personel konusunda darboğaza girildiğini söyleyen İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan "Sektörde maaşlar beş bin dolara kadar çıkıyor" diyor
Son yıllarda üniversitelerde açılan "deniz" ile ilgili programlar, giderek çok ilgi görüyor. Mezuniyetten sonra kolay iş bulma imkânları, bu bölümlerin tercih edilmesinde etkili oluyor. Denizcilik Fakültesi ile Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakülteleri'ni bünyesinde barındıran İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, denizciliğin "Türkiyede altın çağını" yaşayan sektörlerden biri olduğunu söyleyip, ekliyor: "Tersanelerimiz dolu ve şiddetle gemi adamına ihtiyacımız var. Bu sadece Türkiye için geçerli değil. Dünyada gemi adamı konusunda darboğaza girilmiş durumda. Hem makine hem güverte olmak üzere..."

Prof. Dr. Faruk KaradoğanELEMAN İHTİYACI ÇOK
Gemi adamlarının denizde en fazla altı yıl kaldığını söyleyen Karadoğan, "Sonra karaya çıkmayı tercih ediyorlar. Çünkü zor bir meslek. Bu nedenle sektörde sürekli eleman yetiştirmek gerekiyor. 150 mezun veriyoruz. Açığı gördüğümüz için meslek yüksekokulumuzun gece ve gündüz bölümlerine 90 öğrenci daha alarak kapasiteyi artırmak istedik" diyor. Denizcilik sektöründe ücretlerin de yüksek olduğunu vurgulayan Karadoğan, bu alanda mezun olan mühendisin bir inşaat mühendisinden üç kat daha fazla maaş aldığını belirterek şöyle devam ediyor: "Maaşlar iki bin 500 dolardan başlıyor. Kulağıma gelen bilgilere göre beş bin dolara çıkıyor." Karadoğan gençlere otomotiv endüstrisinin de yükseldiğini bu alanın dışında elektrik, elektronik ve çevre mühendisliklerini de tercih etmelerini öneriyor.

NORVEÇ'TE EĞİTİM ŞANSI
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş'in söyledikleri de bu konuda paralellik gösteriyor. Prof. Düzgüneş, geleceğin en parlak mesleklerinden birinin denizcilik ve balıkçılık olacağını söylüyor. Özellikle Balıkçılık Teknolojileri mühendislerinin çok daha önem kazanacağını vurgulayan Prof. Düzgüneş, "Sektör tam oturmadığı için mesleğin de önemi anlaşılamadı" diyor. Erasmus programlar ı n d a n yararlan ı p K T Ü öğrencilerinin en az yüzde 25'ni başta Alaska, Norveç ve Japonya'daki büyük balıkçı firmalarına göndermek için İngilizce eğitim vermeye başladıklarını açıklayan Prof. Düzgüneş, bu yıl ikinci öğretim de dahil olmak üzere 120 öğrenci alacaklarını kaydediyor. Mezunlarının Denizcilik Müsteşarlığı'nda, Tarım Bakanlığı'nda, Çevre ve Orman Bakanlığı'nda, Devlet Su İşleri'nde, belediyelerde, su ürünleri ve gıda işleme ve pazarlama firmalarında, iç su ve deniz balıkları yetiştiricilik tesislerinde sorumlu mühendis olarak; balıkçılık gemilerinde ve 500 grostona kadar olan gemilerde kaptan olarak çalışabildikleri bölümün, geçen yıl SAY- 2'de 236.280 taban puanı ile öğrenci aldığını da hatırlatalım.