Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Gladio'nun başı ve eski Cumhurbaşkanı Cossiga, "Örgütü açıklayan Başbakan Andreotti, NATO'nun sırlarını açık ederek müttefiklerimize ihanet etti" diyor Cossiga, "Cumhurbaşkanı sizdiniz. Başbakan'a açıklamayın demediniz mi" sorusuna şu yanıtı verdi: "Kimseye bilgi vermeden yaptı"
Siz sonuna kadar gizlemeye çalıştınız. Savcılar ve polis silahların gömüldüğü yerleri nasıl buldu?
- Önce bazı komünistler gömülü silahları buldu ve savcılara bildirdi. Ondan sonra da Andreotti, Gladio'yu açıkladı. Ama müttefiklerimize bir şey söylemedi açıklayıverdi. Açıkladığı zaman müttefiklerimiz çılgına döndü. Açıklamaması gerekiyordu. NATO ittifakının gizli bilgilerini açıklayarak müttefiklere ihanet etti. Ben o sırada İngiltere'ye gitmiştim. İngiliz Başbakanı Major bana "Andreotti neden açıkladı? Niye yaptı?" diye sitem etti.

* Cumhurbaşkanıydınız. Başbakan Andreotti'ye "Açıklamayın" demediniz mi?
- Andreotti bana geldi. Parlamentoya Gladio'yu açıklayacağını söyledi. Ben de ona "Müttefikler de açıklanmasını kabul etti mi? diye sordum. "Evet ettiler" dedi. Halbuki hiçbir müttefike söylememişti.

KİLİSENİN HİZMETİNDEDİR
* Yani hata mı yaptı, yoksa size yalan mı söyledi?
-
Andreotti hiç hata yapmaz. (gülerek ) Bunu açıklarken bir hedefi vardı. Andreotti, her zaman böyle bir gizli örgüte ihtiyaç olmadığını düşündü. NATO ittifakına da inanmadı. İtalyan ordusuna bile inanmadı. Savunma Bakanıydı ama subayların rütbelerini bile bilmezdi. Hiç ilgi duymadı. "Bütün bunlar aptalca şeyler" derdi. Andreotti'nin komünistlerle ilişkilerini düzeltmek için Gladio'yu açıkladığına inananlar da oldu. Andreotti Tanrı'dan ve kiliseden başka hiçbir şeye inanmaz. Andreotti, sadece kilisenin hizmetindedir.

KOMÜNİSTLERLE UZLAŞMA
* Yani Gladio'nun gizli olmasına rağmen yasal çerçevede kaldığını savunuyorsunuz. Örgütün içinde yasadışı işler yapan bir başka derin Gadio olamaz mı?
- Hayır hayır kesinlikle olmadı.

* Kanıt bulunamadı ama Moro'yu Kızıl Tugaylar'a sızan Gladio'cular öldürdü diyenler de var.
- Bu tamamen bilim kurgu. Bakın o sırada İtalyan İstihbarat Teşkilatı'yla Özel Harekâtçılar aynıydı. Moro, İstihbarat Servisi'nin de en tepesindeydi. Ve Özel Harekâtçıları da yaratan oydu. Yani Moro, Gladio'yu yarattı. Ama Moro o sırada Moskova yanlısı İtalyan komünistlerine Bakanlar Kurulu'nda yer vermeye hazırlanıyordu. Bir Amerikalı CIA ajanı "Moro'yu kurban ettik" dedi.

MORO KURBAN MI OLDU?
* Bu açıklamayı yapan ajan CIA'dan atıldı.
-
Ama o sırada Moro komünistlerle tarih bir uzlaşmaya gidiyordu..

* Sovyetler'in yayılmasına karşı kurulan Gladio, Moro'yu öldürüp komünistlere iktidar yolunu kapatmış olamaz mı?
- Kızıl Tugaylar, Komünist Parti'nin Hıristiyan Demokratlarla anlaşma yapıp halka ihanet ettiğini düşündü. Moro'nun öldürülmesinden sonra tarihi uzlaşmayı durduran da Komünist Parti'nin lideri oldu. Moro kaçırıldığı zaman benim Kızıl Tugaylar'la pazarlık yapıp Moro'yu kurtarmamı isteyenler oldu ama Komünist Parti buna karşıydı. Komünist Parti Kızıl Tugaylar'ın büyük tehlike olduğunu düşünüyordu.

GLADİO ORTADAN KALKTI
* Moro'yu öldüren Kızıl Tugaylar'ın militanları hâlâ hapiste mi?
- Hayır Moro'yu öldüren liderleri 20 yıl yattıktan sonra serbest bırakıldı. Hapiste Kızıl Tugaylar'dan kimse kalmadı.

* Ama Gladio'yu çökerten savcı olarak tanınan Felice Casson, Gladio'nun bazı sabotaj olaylarına karıştığını söylüyor.
- Casson böyle düşünüyor ve söylüyor ama diğer yargıçlar bu kanıya varmadı.

* Ergenekon soruşturması sırasında yaşananlarla Temiz Eller operasyon sırasında yaşananlar arasında da bazı benzerlikler var. Temiz Eller operasyonunda da polis sabahın erken saatlerinden evleri basıp birçok kişiyi tutuklanmıştı. Bizde de benzer baskınlar ve tutuklamalar oluyor. Siz arada bir benzerlik görüyor musunuz?
- Ergenekon'la Temiz Eller arasında hiçbir ilişki yok. Temiz Eller operasyonu siyasi partilerin karıştığı rüşvet olayları ve siyasi partilerin içindeki yolsuzluklarla ilgiliydi. Mesela Di Pietro bir polis memuruydu ve kanıtlanmadı ama gençken muhtemelen sivil istihbarat servisinde çalışıyordu..

* Gladio tamamen lağvedildi mi?
- Avrupa'da Soğuk Savaş'ın bitmesiyle birlikte tamamen ortadan kalktı. Gladio'da görev yapanlar şimdi 70 yaşında. Ben 36 yaşında girdim. Aslında örgütün esas adı (SBN) Stand by Net'ti. Gladio operasyon planıydı. Bütün Avrupa'yı kapsıyordu.