Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Saffet Dağdeviren, eşi Esma, kızları Göksu (solda) ve Gökçe ile birlikte.

Evliliğin okulunda okuyun

Melis D. ÇALAPKULU
Eğitimci Saffet Dağdeviren, 'Evlilik Okulu' seminerinde çiftlere hayat boyu rehberlik edecek bilgiler veriyor
Saffet Dağdeviren 25 yıllık eğitimci ve Panel Eğitim ve Danışmanlık Merkezi'nin kurucusu. Ankara'da yaşayan Dağdeviren, uzun süredir 'Yaşama Sanatı' seminerleri veriyor. Bu seminerlerde tanıştığı birçok katılımcının hiç hazır olmadan evliliğe giriştiğine tanık olmuş ve mutsuz bir şekilde yaşadığını görmüş. Ve sonuçta 'Evlilik Okulu' projesini hayata geçirmiş.

- İnternet sitenizde evlilikten bahsederken 'evlilik sanatı' diyorsunuz. Nasıl bir sanat dalı bu, biraz tanımlar mısınız?
- Hepimiz, şu ya da bu şekilde yaşadığımız için 'yaşama sanatı' hepimizin uzmanı olduğu bir konu gibi görünüyor. Ancak gerçek hayatta mutluluğun bu derece az oluşu, yaşamanın hiç de kolay bir şey olmadığını gösteriyor. Bugün birçok insan, mutluluk adına hiçbir şey yapmadan, sadece görevini yerine getirmeye ve başarı kazanmaya odaklanıyor. Yaşama bu gözle bakanların evliliğe de 'bir vazife' olarak yaklaştıklarını görüyoruz. Hayatın en büyük duygusal yatırımı önemsenmiyor ve sonuçta önemli bir kesim aile yaşamından uzaklaşıyor; boşanma oranları artıyor. Gelin ve damat olmak çok kolay, zor olan bir aile kültürü oluşturabilmek, sevginin ve saygının hakim olduğu bir ortam sağlayabilmek. Sanattır, çünkü; bu ortaklık, tarafların bir vizyon oluşturmaları ve bilgi sahibi olmalarıyla ayakta durabilir.

- Nasıl başladınız böyle bir seminere?
- 'Yaşama Sanatı' seminerlerinde dikkatimi çeken en önemli şey evliliğe, aile kurmaya hiç hazırlanmadan, konuyla ilgili bilgi eksikliği giderilmeden girişimde bulunulmasıydı. 'Evlilik Okulu' projesi işte bu fikirden çıktı ve uzun bir hazırlık dönemine yayıldı. Bu seminer, eşim ve benim 26 yıllık evlilik yaşantımızdan örneklerle de süslendi.

- Peki mutlu bir evlilik sürdürmenin sırları nedir, biraz ipucu verir misiniz?
- Öncelikle kendimizi tanımaya ihtiyacımız var. Çünkü kendimizi gerçekten iyi tanırsak, kendimiz için iyi olanı yaparız. Ayrıca, evlilik gibi ikili ilişkilerdeki sorunlarla başa çıkabilmek için, ilişkinin doğasını çok iyi tahlil etmemiz gerekiyor. Birbirimizi gerçek anlamda tanımak ve temel özelliklerimizi belirlemek için yeterli zamana ihtiyacımız var. Bu zamanı iyi değerlendirmeli, arzularımızı öğrenmeli, ruhsal açıdan birbirimizi daha iyi tanımalı, öfke, nefret ve aşırı kıskançlık gibi olumsuz davranışlardan uzak durarak 'ortak değerlerimizi' oluşturmalıyız.

- Sizce hangi şartlarda "Tamam, bu doğru insan," denilebilir?
- Bunu diyebilmek için karşılıklı olarak şu sorulara dürüstçe yanıt vermemiz gerekiyor: İkimiz de doyurucu bir ilişki için kararlı mıyız? Farklı iç dünyalara sahip olduğumuzu kabul ediyor muyuz? Birlikte konuşarak belirlediğimiz ortak değerlere öncelik verecek miyiz?

- Bu seminerleri kimler, nasıl alabilir?
- Bu seminer evlenmeyi düşünenler, nişanlılar, birbirlerini daha iyi anlamak ve daha mutlu olmak isteyen evliler için hazırlandı. Seminerlerde, iki günde kendimizi tanımayı, mutlu bir evliliği, olması gereken aile vizyonunu konuşacağız. Uygun bir ücret belirledik, eşli katılımlara indirim sağladık. Seminer tarihlerimiz şöyle: 05-06 Mayıs Etap Altınel Oteli/Ankara, 12-13 Mayıs Grand Cevahir Oteli/İstanbul, 19-20 Mayıs Ege Palas Oteli/İzmir ve 26-27 Mayıs Almira Oteli/Bursa.
Bilgi için: www.evlilikokulu.net ya da
(0312) 217 10 78

CİNSELLİK ÇOK ÖNEMLİ

- Bu seminerde cinsellikle ilgili bir bölüm var mı?
- İkili ilişkilerin yoğunlaşması için çok önemli bir konu olan cinsellik, toplumumuzda yanlış yönlendirmeler yüzünden gerektiği kadar önemsenmemiş, ona bir tabu olarak yaklaşılmış ve cinselliğin ruhsal yaşamı olduğu kadar, bedensel yaşamı da etkilediği gözden kaçırılmıştır. Evlilikte aşk, seks, şehvet ve romantizmin olumlu etkileri saymakla bitmez. Bunlar vasıtasıyla bizler birbirimizi daha iyi tanıyabiliriz ancak. Kalıcı bir ilişki için seks ve cinsellik her şey değildir, ancak evlilik yaşamında ortaya çıkması muhtemel fırtınaları atlatma konusunda çok önemli bir payı vardır.