E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Ayşenaz Tellioğlu 11 aylıkken geçirdiği bir havale sonrası beyin bölgesinde bir hasar meydana geldi. İki yaşına gelen küçük çocuk henüz yürüyemiyor, konuşamıyor. Metin Sabancı Özel Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim gören Ayşenaz, sekiz ay gibi kısa zamanda büyük aşamalar kaydetti. Şimdi tutunarak ayakta durabiliyor. Uzman eğitimcilerinin dediğine göre ilkokul çağına gelinceye kadar normal çocuklar gibi yürüyebilecek, konuşabilecek, diğer yaşıtları gibi eğitimine devam edebilecek.

PSİKOLOJİK DESTEK
Anne Saniye Tellioğlu durumu kabul etmekte zorluk çekiyor: "Öyle görünsem de içimden kabullenemiyorum. İnsan çocuğuna bunu yakıştıramıyor. Depresyona girdim. Babalar daha az işin içinde. Kendini dışarıda tutuyor. Ortamı görünce etkileniyor." Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı bu durum kabullenmekte zorlanan ailelere, özellikle de babaları dikkate alarak psikolojik destek vermek için evlerde hizmet veriyor.

ZİHİNSEL ENGELE KARŞI ESTETİK AMELİYAT!
Kimi aileler çocuklarının engelli olduğunu kabullenmekte o kadar zorlanıyorlar ki çocuğun yüzüne estetik ameliyat yaptırarak zihinsel engelli olduğunu maskelemeye çalışıyorlar. İstanbul Zihinsel Engelliler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Uzman Eğitimci Sezgin Kartal, "Maddi durumu yerinde olan kimi aileler down sendromlu çocuklarına estetik ameliyat yaptırıyor, bu durumu kabullenmekte zorlandıklarından çocukları eğitime geç başlıyor" diyor. Kimi aileler de resmi kayıtlara geçmemesi için devlet yardımı almaktan dahi kaçınıyorlar. Özellikle çocukları hafif zihinsel engelli olan ya da spastik durumu eğitimle düzelebilecek çocukları, aileler resmi kayıtlara geçirmek istemiyor.