06 Aralık 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gözleri yeni dev proje için çalışıyor
Suna Hanım'ın fedakârlığı
Kıraçlar'ın en büyük projesi 130 milyon $'lık kültür merkezi
Arçelik, Suna Kıraç sayesinde devleşti
Vehbi bey'in akıl danıştığı tek isim

Gözleri yeni dev proje için çalışıyor

Çalışan Türk kadınının sembol ismi olan Koç Holding İdare Meclisi Başkan Vekili Suna Kıraç, sağlığı yerindeyken en çok istediği projeyi, yani dev bir kültür merkezi yapımını 'gözlerinin' ve eşi İnan Kıraç'ın yardımıyla hayata geçirmek üzere.

İnan Kıraç'la görüştüğüm gün, eşi Suna Kıraç'ı kısa bir tatil için Antalya'ya götürme hazırlığı içindeydi. Belki hayatı şimdi çok daha yavaş yaşayan Suna Kıraç, şu günlerde eşi İnan Kıraç ve kızı İpek Kıraç'ın müthiş çabalarıyla yaşamaktan vazgeçmiyor. Suna Kıraç, Türk iş dünyasının hatırda kalacak en güçlü isimlerinden biri. Şimdilerde yakalandığı ALS hastalığı yüzünden sadece gözleriyle iletişim kurabilen Suna Kıraç'a, 'Türkiye'nin Güçlü kadınları' arasında yer vermek istediğimizde öncelikle, hayatını Suna Kıraç'ın mutluluğu ve huzuruna adayan eşi İnan Kıraç'ı aradım. Projeyi anlattım ve Türkiye'de kadınların rol model aldığı ve almaya devam ettiği sayısız özelliğiyle Suna Kıraç'ı diziye dahil etmek istediğimizi söyledim.

Antalya'ya kısa seyahat

İnan Kıraç memnun oldu ve "Diziyi ne zaman yayınlayacaksınız" diye sordu. Zira Kıraç, Suna Hanım'ı Antalya'ya tatile götürmek üzereydi. Yardımcı olabilmek için ne kadar zamanı olduğunu bilmek istiyordu. Sonra ekledi: "Suna Kıraç artık her şeyiyle şeffaf yaşıyor." Dolayısıyla da güçlü Türk kadınları arasında Suna Kıraç'a yer verilebilmesi için yardımcı olacağını söyledi. Hemen ertesinde bana Rıdvan Akar'ın yayına hazırladığı Suna Kıraç'ın 'Ömrümden Uzun İdeallerim Var' kitabıyla, sadece ailenin ve yakın dostların izlemesi için hazırlanan 'Suna'nın Gözleri' isimli belgesel çalışmayı gönderdi. İlk görüşmemizde, İnan Kıraç, Suna Kıraç'ı başarılı iş kadını yapan ve şimdi de yaşatan beş maddeyi sıraladı. Suna Kıraç'ın da onay verdiği o beş maddeyi bana şöyle özetledi. 'İş hayatında yer alıp başarılı olmasından en büyük payı olan Vehbi Koç, onu yaşatan kızı İpek, Arçelik, eğitime verdiği destek ile kültür ve sanat yatırımları." Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç, Suna Kıraç'ı iş hayatına sokarak bir tabunun yıkılmasını sağlamıştı. Çünkü ne de olsa kendi ifadesiyle o dönemlerde zengin aile kızlarının çalışması ayıp bir şeydi. Koç, bu düşünceyi yıkarak, kızının Koç Holding'te başarılı çalışmalara imza atmasına ön ayak olmuştu.

Vehbi Koç'tan mezun

Suna Kıraç, her ne kadar çok istediği ve kabul edildiği Amerika'daki ünlü Wharton School of Finance isimli okula, Vehbi Koç'un baskısıyla gidememiş olsa da çok daha iyisini yaptı. Vehbi Koç Üniversitesi'nden mezun olan ilk ve tek öğrenci unvanına kavuştu. Kıraç, kitabında; "Babam 'Benim tezgahım en iyi üniversitedir. Seni ben yetiştireceğim' dedi. Nitekim, öyle oldu. 35 yıl birlikte çalıştık" diyor. Ama tabii Boğaziçi Üniversitesi'nde işletme eğitimi almayı da ihmal etmedi ve öyle bir gün geldi ki 'Koç Ailesi'nde en iyi bilançoyu Suna okur' lafı dilden dile dolanır oldu. Bugün Forbes dergisinin dünyanın en zenginleri listesine, 3.2 milyar dolarlık servetiyle giren Suna Kıraç, Koç Holding'te Vehbi Koç'a asistanlık yaparak başladığı çalışma hayatında sayısız önemli kararın altına imzasını attı. Örneğin topluluk inşaat ve ticaret sektöründe ön plandayken, imalat sanayinin yıldızı parlamaya başladığında ve sanayileşme döneminde montajdan ana sanayiye geçiş sürecinde Suna Kıraç'ın ağırlığı iyiden iyiye hissedildi. Türkiye'nin güçlü iş kadını figürü Suna Kıraç zaman zaman babası Vehbi Koç'a, kardeşi Rahmi Koç'la iş hayatında anlaşamadığına dair mektuplar yazsa da sonunda iş hep tatlıya bağlandı. Kardeşlerin sinerjisi, Vehbi Koç'un tecrübesiyle birleşince, Koç Holding Türkiye'nin en büyük şirketi oldu. Suna Kıraç, yıllarca Koç Topluluğu'nun geleneksel aile şirketi yapısından çıkıp, kurumsallaşması için mücadele verdi. Aile Komitesi'ne profesyonelleşmenin önemini belirten sayısız mektuplar yazdı.

ŞELALE KADAK





ŞELALE KADAK
'Sakıp Amcam'ın huyu bana geçti'
Kadınlar siyasetten biraz uzaklaştı, çünkü...
Bana düşen rol başkanlık oldu
İş hayatında iki kez durdum, düşündüm
Haçsız sefer
Papa 16'ncı Benedict, Türkiye'ye ayak basarken ve Anıtkabir'e çıkarken haçını sakladı, İslam'la barışma...
Tak bir kırmızı kurdele!
HIV+ dans ederken, beraber yemek yerken, gülerken, dertleşirken, yardımlaşırken geçmez!

HIV+...
Korkunç iddia
Cihan Oskay, 2000-01 sezonunun son haftasında Aziz Yıldırım'ın talimatıyla F.Bahçe'nin rakibi Samsun'a şike;...
2006 Dünya Basketbol Şampiyonası
Japonya'daki Dünya Basketbol Şampiyonası'na Türkiye tarihi galibiyetlerle başladı. Milliler önce 76-74'lük...
Ecevit'i kaybettik
Geçirdiği beyin kanaması sonucu GATA'da tedavi altına alınan Bülent Ecevit, 172 gündür sürdürdüğü yaşam...
SABAH çalışanları Semih Balcıoğlu'nu uğurladı
Kalp yetmezliği nedeniyle 78 yaşında ölen çizer Semih Balcıoğlu SABAH gazetesinde düzenlenen törenin ardından...
Gizemli bir din: Yezidilik
Sabah, basında bir ilki gerçekleştirerek Yezidilerin kutsal hac bölgesi olan Laleş Vadisi’ne girdi. Vadideki...
Dünya Anıtlar Fonu'nun koruma altına aldığı 100 anıt 2006 listesi
Ölmeden önce bu yerlere gidin! Çünkü bir sonraki kuşak göremeyecek!

Tehdit altında bulunan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu