Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Avrupa ülkelerindeki cazip üniversiteler

Oslo Üniversitesi/NorveçNORVEÇ
Eğitim Ücretsiz, Okul Harcı Yok


Norveç'te devlet üniversitelerinde eğitim ücretsiz. Okul harcı da yok. Yaşam maliyetleri yıllık 6 bin euro civarında. Özel okulların fiyatları ise 5 bin ile 10 bin euro arasında değişiyor. Ülkede 26 devlet üniversitesi ve devlet koleji var. Ayrıca 4 ulusal üniversite ve 2 ulusal sanat akademisi bulunuyor.

Norveç'te üniversite ve kolejlerin büyük kısmı, lisans veya yüksek lisans seviyesinde hem kendi dillerinde hem de İngilizce olarak eğitim veriyor. Yurtdışından gelen öğrencilerin büyük bölümü tüm üniversite hayatlarını bu ülkede geçiriyor. Ya da bir kısmı Sokrates Erasmus programına katılarak 1 yıllık değişim programlarına katılabiliyor. Türk öğrenciler, Sokrates Erasmus programları hakkında detaylı bilgi için Ulusal Ajans internet sitesini (www.ua.gov.tr) ziyaret edebilir.

Paris Üniversitesi/FransaFRANSA
87 Devlet Üniversitesi Var


Fransa'da 87 devlet üniversitesi var. Bunlardan en eskisi 1179'da kurulan dünyaca ünlü Sorbonne Üniversitesi. Fransa'da lisans eğitimi 4 yıl, yüksek lisans eğitimi 2 yıl sürüyor. Doktora eğitimi ise 3 yıl. Devlet üniversiteleri dışında Fransa'ya özgü Grandes Ecoles isimli eğitim kurumları var. Çok seçici olan bu okullarda devlet üniversitelerine paralel eğitim veriliyor.

Bunların dışında çok sayıda sanat, moda, tasarım, turizm ve mimarlık alanlarında lisans ve yüksek lisans eğitim veren okul var. Fransa'daki okullarda eğitim dili Fransızca. Ancak pek çoğunda İngilizce dilinde eğitim verilen bölümler bulunuyor. Yıllık okul ücretleri ise 5 bin 500-17 bin 500 euro arasında değişiyor. Devlet okulları ücretsiz.

Seçkin okulların temsilcileri Türkiye'ye geliyor
IEFT (International Education Fairs of Turkey) tarafından düzenlenen "Yurtdışı Eğitim Fuarları", Türk öğrenciler için önemli açılımlar sunuyor. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarı, 2001 yılından bu yana 20'den fazla ülkeden 130'un üzerinde üniversite, kolej ve dil okulu temsilcisinin geniş katılımıyla düzenleniyor.

Şu ana kadar yapılan fuarlarla 28 ülkeden 1000'i aşkın katılımcı ve 170 binin üzerinde ziyaretçi sayısına ulaşılmış. IEFT, bu yıl 16 Ağustos'ta İstanbul, 17 Ağustos'ta da Ankara'da fuar düzenleyecek. Ekim ayında da Ankara, İzmir, Bursa ve İstanbul'da fuarlar düzenlenecek.

Birçok ülkenin seçkin okulları bu fuar kapsamında ülkemizi ziyaret edecek. Üniversiteler, kolejler, akademik dil eğitimi programları ve üniversite hazırlık programları gibi birçok seçenek öğrencileri bekliyor. Bu kapsamda;
Telefon: 0212 244 42 13 / 14
Faks: 0212 244 42 07
E-posta: info@ieft.com.tr
Web adresi: www.ieft.com.tr



Free Üniversitesi/BerlinALMANYA
İngilizce Bölüm Sayısı Çok Arttı

Almanya'da 2 farklı tipte üniversite var. İlki akademik ve araştırma ağırlıklı olanlar, ikincisi ise "Fachhochschule" olarak bilinen uygulamalı üniversiteler. Bu okulların büyük bir bölümünde eğitim dili Almanca. Ancak Avrupa Birliği'nin 1999 yılında üniversite sisteminde uyum sağlamak amacıyla imzaladığı Bolonya Anlaşması'nın ardından tüm Avrupa'da İngilizce eğitim veren üniversitelerin sayısı arttı.

Bu doğrultuda en büyük atılımı Almanya yaptı. Artık pek çok üniversitede İngilizce yüksek lisans ve doktora programları var. Ayrıca bazı özel üniversiteler de İngilizce eğitim vermeye başladı. Söz konusu anlaşma çerçevesinde, ülkedeki eğitim sisteminde de önemli değişikler yapıldı.

Örneğin, 1999'dan önce Almanya'da lisans eğitimi ve yüksek lisans eğitimi ayrımı yapılmadan, öğrenciler 4 ya da 5 yılda yüksek lisans diplomasıyla mezun olabiliyordu. Bu tarihten sonra lisans ile yüksek lisans eğitimi ayrıldı. Lisans eğitimi 3-4 yılda tamamlanırken, yüksek lisans eğitimi 1 yıl olarak düzenlendi.

Almanya'daki üniversitelere kayıt yaptırmak isteyenlerin dil yeterliliklerini TestDaF (Yabancılar için Almanca yeterlilik sınavı) testinden geçerek kanıtlaması gerekiyor. TestDaF sınavının sonucu tüm Alman üniversiteleri tarafından kabul ediliyor. Bu sınav, Alman üniversitelerine giriş için TOEFL olarak kabul ediliyor. İlk sınavda başarılı olamayan öğrencilere eksik yönleri bildiriliyor.

Böylece öğrenci, ikinci sınava zayıf yönlerini güçlendirerek girme fırsatı buluyor. Bu sınav dinleme, okuma, konuşma ve yazma bölümlerinden oluşuyor. Sınava giriş için herhangi bir sınır yok. Düşük veya başlangıç seviyesinde Almanca bilgisine sahip bir öğrenciye, bu testten geçer not alıp bir Alman üniversitesine kabul edilebilmesi için en az 7-8 ay yoğun Almanca kursu takip etmesi öneriliyor.

Almanya'da halen 233'ü devlet, 42'si kilise destekli, 65'i de İngilizce eğitim veren özel üniversite olmak üzere toplam 330 üniversite bulunuyor. Devlet üniversiteleri ücretsiz. Özel okulların yıllık ücreti ise ortalama 15 bin euro civarında.



Umea Üniversitesi/İsveçİSVEÇ
Seçici Davranıyorlar


İsveç, Avrupa'nın refah oranı en yüksek ülkelerinden biri. Eğitime verdiği önemle dikkat çeken bu ülkede lisans ve yüksek lisans eğitimi veren 27 devlet üniversitesi var. Tüm üniversitelerde eğitim ücretsiz. Ancak yıllık yaşam maliyetleri 6-7 bin euro civarında. Tüm İsveç devlet üniversiteleri YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) tarafından onaylı. Yani öğrencilerin almış oldukları diplomalar Türkiye'de de geçerli.

Ancak, eğitim ücretsiz olduğu için üniversiteler öğrenci kabulünde çok seçici davranıyor. İngilizce programlara katılacak öğrencilerin TOEFL en az 213, IELTS en az 6.5 not almaları gerekiyor. Ayrıca, yüksek lisans eğitimi yapmak isteyenlerin üniversite not ortalaması da en az 4 üzerinden 3 olmalı.



Twente Üniversitesi/HollandaHOLLANDA
Eğitim Masrafları Çok Düşük


Hollanda'da eğitim masrafları diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça ekonomik. Örneğin, lisans programı ücretleri 2 bin 500 ile 3 bin euro arasında değişiyor. Yüksek lisans eğitim ücretleri ise 10 bin euro'ya kadar yükseliyor. Başarılı öğrencilere tam veya kısmi burs imkanı sağlayan Hollanda'da gençler part-time çalışma imkanına da sahip. Twente dışında hiçbir Hollanda üniversitesinin kampüsü yok. Bu nedenle öğrenciler konaklamak için yurt imkanlarından faydalanamıyor.

Konaklama, üniversitelere bağlı "stichting studentenhuisvesting" adı verilen özel organizasyonlar tarafından ayarlanıyor. Hollanda üniversiteleri, özellikle yüksek lisans düzeyinde İngilizce eğitim veriyor. Halen 900 alanda İngilizce eğitim veriliyor. Üstelik bu sayı her geçen gün artıyor.



Sussex Üniversitesi/İngiltereİNGİLTERE
En Köklü Üniversitelere Sahip


İngiltere'de birkaç özel kurum dışında üniversitelerin tamamı devlet okullarından oluşuyor. Eğitim sisteminin yıllık ders sistemi üzerine kurulu olduğu ülkede ders yerine yıl seçiliyor. İngiltere'de yükseköğrenim imkanı sağlayan 300'ü aşkın kurum bulunuyor. Her yıl yaklaşık 10 bin öğrenci dil ve üniversite eğitimi almak için İngiltere'yi tercih ediyor.

Okulların yıllık ücretleri 5 ile 20 bin sterlin arasında değişiyor. İngiltere'de öğrencilerin haftada 20 saat çalışma izni var. İngiltere'de konaklamak için de çeşitli alternatifler bulunuyor. "Homestay" adı verilen aile yanında pansiyoner olarak konaklamanın bedeli haftalık 100-200 sterlin arasında değişiyor. Özel öğrenci yurtlarının haftalığı azami 250 sterlin civarında. Üniversite yurtlarının yıllığı ise 2-4 bin sterlin...



Limerick Üniversiresi/İrlandaİRLANDA
Yıllık Yaşam Maliyeti 6 Bin Euro


İrlanda üniversitelerinin eğitim dili İngilizce. İrlanda'da üniversite eğitimi genelde devlet tarafından veriliyor. İrlanda üniversitelerinden alınan lisans ya da yüksek lisans diplomaları tüm dünyada geçerli. Türkiye'de de YÖK tarafından onaylı. Üniversiteler pek çok farklı alanda lisans, yüksek lisans ve doktora programları sunuyor.

İrlanda'da eğitim ücretleri yıllık 8 bin ile 10 bin euro arasında değişiyor. Yıllık yaşam maliyetleri ise ortalama 6 bin euro civarında. İrlanda, Avrupa'nın son yıllarda büyük atılım gösteren ülkelerinden biri. The Economist dergisinin yaptığı araştırmaya göre, dünyanın en yaşanabilir ülkesi seçildiğini belirtelim...

MALTA
Tek Devlet Üniversitesi Var


Malta'daki tek devlet üniversitesi University of Malta'nın kökeni, 1592 yılında kurulan "Collegium Melitense" okuluna dayanıyor. 80 ülkeden 600'den fazla yabancı öğrenci, bu üniversitede tam zamanlı olarak eğitim görüyor. Kayıt için başvuru formu, 40 Malta Lirası (yaklaşık 180 YTL) başvuru ücreti, transcript, 2 adet referans mektubu, nüfus kayıt örneği, pasaportun ilk sayfası ve geçerlilik tarihi yazılı sayfasının fotokopileri, İngilizce yeterlilik belgesi ve ÖSS sonuç belgesi gerekiyor. University of Malta'nın lisans programları için 213 TOEFL, 6 IELTS ya da Advanced Cambridge Exam C gerekiyor. Yüksek lisans programları içinse 280 TOEFL, 6.5 IELTS ve Profiency Cambridge C gerekiyor.

Yıllık ücretler bölümlere göre değişiyor. Örneğin, tıp ve eczacılık programları 10 bin Malta Lirası'ndan (ML) başlayıp 23 bin ML'ye kadar çıkıyor. Mastır programları ise 2 bin 800-8 bin 386 ML arasında değişiyor. Üniversitenin yurtlarında konaklama imkânı bulabilirsiniz. Tek veya iki kişilik odalarda konaklama imkânları mevcut.

Tek kişilik oda için yıllık bin 174, çift kişilik oda içinse 913 ML alınıyor. University of Malta'da mimarlık, mühendislik, sanat, diş hekimliği, medikal, ekonomi ve işletme, eğitim, hukuk, tıp, fen ve teoloji bölümlerinde eğitim veriliyor.

Graz Üniversitesi/AvusturyaAVUSTURYA
Türk Öğrencilere Geçiş İmkanı Var


Avusturya da yabancı öğrencilere parasız eğitim veren üniversitelere sahip. Türkiye'de herhangi bir 4 yıllık üniversiteyi kazanan öğrenciler, Avusturya üniversitelerine geçiş yapabiliyor. Ancak pek çok bölüm Almanca eğitim verdiği için öğrencilerin yeterli düzeyde bu dili bilmeleri gerekiyor.

Aksi takdirde en az 6-12 ay arası Almanca kursuna devam etmek zorundalar. Avusturya'da yüksek lisans yapmak içinse Türkiye'deki bir üniversitenin dördüncü sınıf öğrencisi olmak ya da mezun olmak gerekiyor.



Constanta Ovidius Üniversitesi/RomanyaBULGARİSTAN VE ROMANYA
4 Bin Euro'ya Tıp, 2 Bin Euro'ya İktisat


Bulgaristan ve Romanya'da YÖK tarafından tanınan üniversiteler, ÖSS'de istediği yeri kazanamayan öğrenciler için ucuz eğitim fırsatı sunuyor. İki ülkede de yaşam Türkiye'den daha ucuz olduğu
için öğrencilerin masrafları bir hayli düşük. Öyle ki Bulgaristan'da konaklama ve yaşam giderleri için aylık 150 euro yeterli olabiliyor. İki ülkenin de bir diğer avantajı, Türkiye'yle kültürel ve coğrafi yakınlığı. Buralara İstanbul'dan uçakla 1 saatle gidilebildiği gibi, otobüs yolculuğu da mümkün.

Bulgaristan'daki üniversitelerin çoğu YÖK tarafından tanınıyor. Türk öğrencilerin ilgi gösterdiği en büyük üniversitelerde yıllık 4 bin euro'ya tıp, 3 bin euro'ya da teknik bilimler eğitimi alınabiliyor. Hatta daha uygun okullar da var. Örneğin, işletme ve iktisat bölümleriyle ünlü Varna Ekonomi Üniversitesi'nde yıllık eğitim ücreti 2 bin 500 euro'dan başlıyor. Romanya'daki Constanta Ovidius University'de ise yıllık okul ücreti bin 900 dolardan başlıyor.

Vilnius Teknik Üniversitesi/LitvanyaLİTVANYA
2 Bin Euro'ya Eğitim Fırsatı


Litvanya Cumhuriyeti'nin de Baltık Denizi'nde 99 kilometrelik kıyısı var. Güneybatısında Polonya, güneyinde Beyaz Rusya, kuzeyinde ise Letonya bulunuyor. Yaklaşık 5 yıl önce AB'ye üye oldu. Ülkenin nüfusu 4 milyon civarında. Mimarlık, çevre mühendisliği, işletme ve yönetim bilimleri, inşaat mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği gibi bölümleri olan Vilnius Technical University'de yıllık okul ücretleri bin 850 euro'dan başlıyor.

Ülkede yabancı öğrenciler için sağlık sigortası zorunlu. Bunun maliyetiyse yıllık 100 euro. Litvanya'da yemek, kalma yeri ve diğer masraflar için ayda 350-450 euro gerekiyor.

Tallin Üniversitesi/EstonyaESTONYA
Tek Seçenek Talin Üniversitesi


Baltık Denizi kıyılarında küçük ve yeşil bir ülke olan Estonya, 3 yıl önce Avrupa Birliği'ne tam üye oldu. AB üyeliğiyle kendine daha iyi bir gelecek yaratmaya çalışan ülke, yurtdışından birçok öğrenciye kapılarını açıyor.

Fakat bu ülkede YÖK'ün tanıdığı tek üniversite Talin Üniversitesi... Estonya'da aylık ortalama yaşam maliyeti 300 dolar, konaklama giderleriyse 100 dolar civarında. Yıllık okul ücreti ise, uluslararası işletme ve bilgi teknolojileri bölümleriyle dikkat çeken Tallinn University of Technology'de 3 bin euro civarında...