Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Temmuz 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yurtdışında eğitim fırsatları

Avrupa'daki devlet üniversitelerinde eğitim bedava. Bazılarında okul harcı bile yok. Özel okulların fiyatı da oldukça uygun. Yıllık bin 850 euro'ya bile özel üniversite bulmak mümkün. İşte Avrupa ülkelerindeki cazip üniversiteler...
ÖSYS (Öğrenci Seçme Yerleştirme Sınavı) sonuçları temmuz ayında açıklanacak. Gelecek kaygısı taşıyan yüz binler heyecanla bu tarihi bekliyor. Sınavı kazanamayanlar ya bir yıl daha bekleyecek ya da başka eğitim alternatifleri arayacak... Elbette yurtdışında eğitim de öğrencilerin önünde ciddi bir seçenek olarak duruyor. Her yıl on binlerce öğrenci yurtdışında bir üniversite ya da kolejde eğitim görmeyi tercih ediyor. Öğrenciler ülke seçerken, üniversitenin bulunduğu bölgeden öğretim kadrosunun kalitesine kadar birçok kriteri dikkate alıyor.

Tabii sosyal imkanlar, gelişmiş laboratuar şartları, mezun olunduğunda iş imkanı ve eğitim süresince kalınacak yurt ve spor tesislerinin modernliği gibi ayrıntılar da bu zor seçimde belirleyici olabiliyor. Avrupa ülkelerinin son yıllarda yabancı öğrenci kabulüne daha sıcak baktığı biliniyor. Yaşlı Avrupa nüfusu ve kalifiye eleman bulma sıkıntısı bunda en büyük etken olsa gerek.

Avrupalıların kendi üniversitelerinde yetişen nitelikli yabancı
gençlerle bu açığı kapatmayı düşündüğü tahmin ediliyor. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Pazarlama Direktörü Selime Tokoğlu, "Yabancı öğrencilerin üniversite kampüslerine kattığı çok kültürlü ortamın da ilgili ülke vatandaşı öğrencilere deneyim kazandırdığı düşünülüyor. Bu nedenle yabancı öğrencilere destek oluyorlar" diyor. İşte bu gerçeklerden yola çıkarak Avrupa ülkelerinde Türk öğrencilere uygun eğitim ve konaklama ortamları sunan okulları araştırdık.

Örneğin, Norveç'te üniversite eğitimi ücretsiz. Okul harcı da yok. Yaşam maliyetleri ise yıllık 6 bin euro civarında. Almanya'daki devlet üniversitelerinde yabancı öğrencilere yıllık 80 euro'ya eğitim şansı tanıyor. Bunun için ÖSS'de 4 yıllık bir fakülteye yerleşmeye hak kazanmak ya da üniversitede eğitim görüyor olmak yeterli. Fransa'daki devlet üniversiteleri de Türk öğrencilere sadece üniversite harcı ödeterek eğitim fırsatı sunuyor. Bu arada, yurtdışında hem okuyup hem çalışmak isteyenler için de cazip fırsatlar olduğunu belirtelim...

SEÇKİN OKULLARIN TEMSİLCİLERİ TÜRKİYE'YE GELİYOR
IEFT (International Education Fairs of Turkey) tarafından düzenlenen "Yurtdışı Eğitim Fuarları", Türk öğrenciler için önemli açılımlar sunuyor. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarı, 2001 yılından bu yana 20'den fazla ülkeden 130'un üzerinde üniversite, kolej ve dil okulu temsilcisinin geniş katılımıyla düzenleniyor.

Şu ana kadar yapılan fuarlarla 28 ülkeden 1000'i aşkın katılımcı ve 170 binin üzerinde ziyaretçi sayısına ulaşılmış. IEFT, bu yıl 16 Ağustos'ta İstanbul, 17 Ağustos'ta da Ankara'da fuar düzenleyecek. Ekim ayında da Ankara, İzmir, Bursa ve İstanbul'da fuarlar düzenlenecek.

Birçok ülkenin seçkin okulları bu fuar kapsamında ülkemizi ziyaret edecek. Üniversiteler, kolejler, akademik dil eğitimi programları ve üniversite hazırlık programları gibi birçok seçenek öğrencileri bekliyor. Bu kapsamda;
Telefon: 0212 244 42 13 / 14
Faks: 0212 244 42 07
E-posta: info@ieft.com.tr
Web adresi: www.ieft.com.tr

VİZE VE DENKLİK ENGELİNE TAKILMAYIN
Yabancı öğrencilere eğitim fırsatı sunan ülkelerin birçok farklı koşulu var. Sayısız seçenek arasından doğru tercihi yapmak ve kariyer hedeflerine en uygun ülkeyi belirlemek oldukça zor... Seçim yaparken göz önünde bulundurulması gereken en önemli kriter, YÖK denkliği ve vize.

Yabancı öğrencilere eğitim veren ülkelerin çoğu, Türk öğrencilerden vize istiyor. Vize için istenen koşulları öğrenip belgeleri eksiksiz hazırlamak gerekiyor. Yoksa üniversite kabul etse bile, vize engeli yüzünden ülke sınırlarından içeri girilemeyebilir.

Yurtdışında alınan diplomaların Türkiye'de geçerli olabilmesi için YÖK tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekiyor. Bu yüzden, gideceğiniz üniversitenin ve programın YÖK tarafından tanınıp tanınmadığını mutlaka öğrenmelisiniz. Okulun denkliği, YÖK Denklik Bürosu'na dilekçeyle başvurularak öğrenilebiliyor.

NE ZAMAN BAŞVURMAK GEREKİR?
Yurtdışı üniversite başvurularının mümkün olduğunca erken yapılması gerekiyor. Çok seçici üniversitelerin son başvuru tarihleri, eğitime başlanmadan önceki 1 yıla kadar uzayabiliyor. Ancak genelde güz dönemi (eylül-ekim) için mayıs-haziran aylarında, bahar dönemi için ocak-şubat) de yaz aylarında başvuru yapılabiliyor. Türkiye'de bu başvuruları öğrenciler adına takip eden yurtdışı eğitim danışmanlık şirketleri var.

Alternatif Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı (www.alternatifecs.com), Global Vizyon Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı (www.globalvizyon.com) ve Network Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı (www.networkegitim.com) bunlardan ilk akla gelenler. Ayrıca bir çatı altında toplanmış olan yurtdışı eğitim firmalarına TEAG resmi sitesinden (www.teag.org) de ulaşabilirsiniz.

DİL BİLMİYORSANIZ ORADA ÖĞRENİN
Yabancı dili yeterli olmayanların, yurtdışındaki kurslara devam ederek yaklaşık dokuz ayda dil sorununu çözmesi mümkün. Hem devlet üniversitelerinin hem de özel üniversite ve kolejlerin çoğunda dil eğitimine yönelik hazırlık programları var. Eylül ve ekim aylarında başlayan programlar, genelde 6 veya 8 aylık yoğun dil eğitiminden oluşuyor.

Akademik yıl programları, genel İngilizce'nin yanı sıra IELTS ve TOEFL gibi bazı testlere de hazırlayıcı nitelikte olduğu için akademik yazma, dinleme ve okuma gibi hazırlık programlarıyla adayları üniversite eğitimine hazır hale getiriyor. Bu hazırlık programlarının fiyatı, diğer eğitim programlarına göre yüzde 20 ila 40 daha ucuz...