E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
* Yaş ilerledikçe, doğum yapmak zorlaşır mı?
Evet. Yaş ilerledikçe, doğuma yönelik bütün riskler artar. Zaten yaşın ileri olması, sezaryen nedenlerinden biridir. 35 yaş üzeri kadınlarda sezaryenin tercih edilmesinin nedeni budur. Çünkü yaş ilerledikçe leğen kemiğinin yapısında değişimler oluşur. Normal anatomik yapı değişir. Bu; fazla doğum yapan ileri yaş annelerinde daha çok görülür. Bu yüzden sezaryen tercih edilir. Bir de 35 yaşından sonra doğum yapanlarda yumuşak doku sertleşir. Bu nedenle, normal doğuma müsaade edilmez.

* Kimler daha kolay doğum yapar?
Gençler ve anatomik yapıları uygun olanlar daha kolay doğum yapabilirler. Leğen kemiği yapısı uygun olan kadınlar, daha iyi doğum yapar. Bununla birlikte daha önce doğum yapmamış olanların doğumu, daha rahat geçebilir. Bunun yanı sıra 18 yaşından küçükler ile 35 yaşından büyük olanlar, kolay doğum yapamaz.

EPİDURAL ANESTEZİ ANNE İÇİN FELÇ RİSKİ YARATMAZ
* Epidural anestezide anneye verilen ilaçlardan bebek de etkilenir mi?
İlaçların bebeğe hiçbir etkisi olmaz. Çünkü bu ilaçlar, çok düşük dozda kullanılan ilaçlardır. İlaç, 'epidural aralık' dediğimiz omuriliğin son bölümüne verilir. Anne adayı, bu ilaç verilirken hiçbir sızı ya da ağrı hissetmez. Hatta kendisine bir ilaç verildiğinin farkına bile varmayabilir. İlaç, doğum ağrılarını yok eder ancak bebeğe hiçbir etkide bulunmaz. Epidural ilaçlar, bebeğin plasentasından geçmeyen ilaçlardır.

GEÇİŞLER YAPILABİLİR
* Epidural anestezi uygulamasından sonra, annenin felç olma riski var mıdır?
Annenin, bu nedenle felç olması imkansızdır. İğne, omuriliğin son bölümüne yapıldığı için hastaya hiçbir zarar vermez. Ancak bu konuda, halk arasında gereksiz bir korku vardır. Nadiren de olsa bazı hastaların bacaklarında hissizlik ya da idrarını kontrol edememe gibi şikayetler olabilir. Bunlar, büyük oranda geçici şikayetlerdir.

* Epidural anestezi yönteminden sezaryen yöntemine geçiş yapılabilir mi?
Normal doğumda herhangi bir sorun yaşanırsa, epidural anesteziden sezaryene geçiş yapılabilir. İstenirse, genel anestezi ile epiduralden hemen sezaryene de geçiş yapılır.

* Hangi durumda sezaryen uygulamak şarttır?
Kalça kemiği doğum yapamayacak kadar dar olan gebelere, sezaryeni öneririz. Bebeğin rahim içinde duruş bozukluğu varsa, yine sezaryen önerilir. Çoğul gebeler için de sezaryen idealdir. Gebelikte gelişen yüksek tansiyon ve bebeğin normalden iri olması gibi durumlar da, sezaryeni gerektirir. Bebek 32 haftalıktan küçükse ya da bin 500 kilonun altındaysa, yine sezaryen şarttır.