E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat

Doğru doğum yöntemi nasıl seçilir?

Normal doğumu artırmak için Sağlık Bakanlığı bir dizi önlem alıyor. Ama anneler, doktorlar, babalar bu konuda neler düşünüyor? Doğum şekli konusunda son kararı bakanlık mı, doktor mu, yoksa aile mi vermeli? Hamileler ve hamile kalmayı düşünenler: Sezaryen ve normal doğum hakkında kafanızda soru işaretleri varsa bu dosyayı okumadan kararınızı vermeyin
Normal doğumcular sezaryencilere karşı!

Anne adaylarının sezaryeni tercih etmelerinin pek çok nedeni var:

* Acıya dayanıklı değilim
* Çocuğumu riske atamam
* Normal doğumdan sonra kadınlar çişlerini bile tutamaz olabiliyor

Normal doğumu seçen anne adaylarının tercih nedenleri:
* Herşey doğal olsun istiyorum
* Çocuğumun ilk anını kaçıramam
* Normal doğumla dünyaya gelen çocuklar çok daha sağlıklı oluyorlar

Sezaryen diyenler

Seren Serengil: Fobim var kimse normal doğum teklif etmesin

Doğuma anne karar vermeli. Ben kesinlikle normal doğum yapamam, fobim var. Psikolojik olarak normal doğuma hazır değilim. Annenin ruh hali, hazır olup olmaması çok önemli. Normal doğum, doğum sonrası için çok kolay. Ama bana uygun değil. Ben iğneden ve kan aldırmaktan korkan bir insanım. Kan aldırmam bile 45 dakika sürüyor, çok ağlıyorum ama çocuğum da olsun istiyorum. Sezaryen sonrasında daha zor bir dönem beni bekliyor, biliyorum ama razıyım. Ben doğumda hiçbir şey görmek istemiyorum. Bütün bunlara karar vermek annenin hakkıdır. İki çocuğum olsun istiyorum ve ikisini de sezaryenle dünyaya getirmek istiyorum. Doktordan da bakanlıktan da ziyade önemli olan annenin kararıdır. Beni öldürseniz normal doğum yapamam. Buna da benim dışımda hiçbir mercii karar veremez.

Pelin Körmükçü: Normal doğum acısını yaşamak istemiyorum
Doğum şekline kesinlikle anne karar vermeli. Acıyı yaşayacak olan annedir. Korkmuyorum ancak ben normal doğum anını yaşamak istemiyorum. O acıyı yaşamak istemiyorum. Ben sezaryen doğumu tercih ediyorum. Normal doğan bebekler ile sezaryen ile doğan bebekler arasında hiçbir fark yok. Normal doğum da sezaryen doğum da yapan çok anne gördüm, son kararımı da verdim. Ben bebeğimi sezaryen ile dünyaya getireceğim.

Normal doğum diyenler
Demet Kutluay: On çocuğum olsa yine normal doğum yaparım

Ben İrem'in doğumuna doktorumla beraber karar vermiştim. Zaten bu hamileliğin son aylarında belli oluyor. Normal doğum taraftarıyım. Beynimi, vücudumu hep buna hazırladım. Bir aksilik olmazsa ikinci bebeğimi de normal doğumla dünyaya getirmek istiyorum. Sezaryen benim için doğum demek değil. Normal doğumdan korkan kişilerin aksine ben sezaryenden çok korkuyorum. Doğuma giderken bile gülümsüyordum. Hep normal doğum yapmak istiyordum. İrem'in kaburgalarıma bastırarak doğmasını hissettim. Benim kendimi toparlamam bir hafta sürdü. Sezaryende egzersizlere altı haftadan önce başlayamıyorsunuz. Hemen bebeğime bakmaya başladım. Ben, "On tane bebek de doğursam, normal doğum yaparım" diyorum. O anı yaşamak çok çok güzel. Normal doğumdan korkanlara yogayı tavsiye ediyorum. Ben doğumuma yoga yaparak hazırlandım.

Şebnem Özinal: Sezaryen ile doğum bana çok suni geliyor
Bence doğuma anne ile doktor ortak karar vermeli. Ama para için sezaryen doğumu tavsiye eden doktorlar da var. Ben öncelikli olarak normal doğumu düşünüyorum. Tarlada doğuran kadınlar var. Doğumun sunileşmemesi gerekiyor. Saat veriyorlar, "Pazartesi sabahı 08:00'de gel, bebeği alalım" diyorlar. Ben o bekleme sürecini yaşamak istiyorum. Normal doğum çok daha heyecanlı bir bekleyiş içinde geçiyor. Bunu çok merak ediyorum. Sezaryeni ise çok suni buluyorum.