Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yeni annelere sorarlar: Bebeğin gece boyunca uyumaya başladı mı diye. Oysa çoğu bebekler gece boyunca açlık, yalnızlık, korku, kendini sıcak ya da soğuk hissetmek gibi çeşitli nedenlerden ötürü sık uyanırlar. Bebekler 2,5-3 yaşlarına gelene dek beynin kendi kendini sakinleştirme ile ilgili bölümü henüz gelişmemiştir. O zamana dek bebek rahatlamak ve sakinleşmek için ebeveyn yardımına ihtiyaç duyar.

Bebekler Nasıl Uyur?

Bebeklerin uyku alışkanlıkları büyüklerden farklıdır. Farklı uyku bölümlerinden biri hafif uyku diğer adıyla REM ve diğeri derin uyku. REM uykusu süresince rüya görürüz ve bebeğin vücut hareketleri bu hafif uyku süresince aktiftir. Göz kapakları altında gözlerinin oynadığını fark edersiniz, sağa sola döner, dudakları emme hareketi yapar ve bebek sesler çıkarır. Derin uyku süresince ise sessizdir ve kıpırdamaz. Bebekler gece boyunca derin uykudan hafif uykuya ve hafif uykudan derin uykuya büyüklere göre çok daha sık geçiş yaparlar. Bilim adamları bebeklerin neden hafif uykuda çok uzun süre geçirdiklerini bilemiyorlar. Bir görüş beynin gelişmesi ve nöronlar arası bağlantıları yapması açısından gelişim yararları olduğu, diğer bir görüş ise güvende olacak kadar olgunlaşmamış oldukları yönünde. Bebek bir uyku safhasından diğerine geçerken uykuya tekrar girmekte zorluk çeker. Bebek yalnız başına ise uyanmak korkutucu olabilir. Anne ya da başka bir ebeveyn odada değilse yalnızlık ve terkedilmişlik hissedebilir. Anneyle yakın olduğunda ise iki tatlı sözle, onu rahatlatan bir dokunma ya da memeyle tamamen uyanmadan rahatça bir sonraki uyku safhasına geçmesi daha kolaydır.

Uyku Düzenlemeleri

Doğal Ebeveynlik uygulayan anneler gece boyunca da tıpkı gündüz olduğu gibi bebeklerinin ihtiyaçlarına cevap verirler. Ebeveynlerin nasıl bir yatma düzeni tercih edecekleri bebeklerin gece uyanmalarının gelişimlerine uygun ve normal olduğunu anlamakla başlıyor. Araştırmalar gösteriyor ki ebeveynlerin bebekleri ile aynı odayı ve yatağı paylaşması doğru şekilde uygulandığında güvenli ve yaralı. Ebeveynleri ile yatak paylaşan bebek daha az ağlıyor, kalp atışları ve nefes alışları daha düzenli. Ancak böyle bir düzeni seçecek anne ve babalar bazı konulara dikkat etmeliler. Örneğin ebeveyn alkol almışsa, sigara kullanıyor, ilaç alıyorsa bebeğiyle aynı yatakta uyumaktan kaçınmalı. Bebek yüzüstü yatırılmamalı. Bebek annenin tarafında yatmalı, anne ve babanın arasında değil. Yatağın güvenliği konusunda tedbir alınmalı, yatağın duvara dayalı olması, ya da yatağa yatağın uzantısı bir beşik eklenmesi gibi. Bebek hiçbir zaman anne baba yatağında yalnız bırakılmamalı. Bebek büyük abla ya da ağabey ile beraber yatmamalı.

Gece Rutini

Bebek ve tüm aileye uygun gündüzün yoğunluğundan arınarak gece uykusuna geçilecek bir rutin seçilmeli. Bu rutinin yarım saat ile bir saat arasında değişebileceği unutulmamalı. Bebek büyüdükçe gece uykusu düzenlemeleri değişecektir. Ebeveyn çocuğun yorgunluk işaretlerini tanıyarak vücuduna güvenmesi adına yorgun olmadığında uyumaya zorlamamalı. Ailenin yatağından kendi yatağına ve kendi odasına geçme zamanı geldiğinde bu geçişin yumuşak ve yavaş yapılması önemli. Çocuklar gelişim açısından zamanı geldiğinde kendi başlarına odalarına ve uyumaya mutlulukla geçeceklerdir.