Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Doğal ebeveynlik

Sabah gazetesi yeni bir sağlık dosyası ile siz okuyucularla buluşuyor: Doğal Ebeveynlik. Psikolog Nilüfer Devecigil'in kaleme aldığı bu makaleler, anne-babalara ve adaylarına bebekleri ile daha güçlü ve sağlam bağlar kurmaları konusunda yol gösterecek. Her ay bir uzman ile röportaj yapacak olan Devecigil, Bize danışın bölümünde siz ebeveynlerden gelen sorunlara yer verecek.
Nilüfer Devecigil kimdir?

Üç yıllık psikoloji mastırı eğitimini Amerika'da Naropa Üniversitesi'nde tamamlayan Nilüfer Devecigil, 0-2 yaş arası bebek ile anne arasındaki bağlanma ve çocuklarda travmanın etkileri ve tedavi şekilleri konusunda bir uzman. . Eğitimi süresince, oyun terapisi uzmanı Byron Norton, travma konusunun önde gelen ismi Pat Ogden gibi konusunda öncü terapistlerle çalışma imkanı olan Devecigil, ABD'de çeşitli klinik ve devlet okullarında çocuklarla oyun terapisi uygulamanın yanı sıra doğal ebeveynlik ve ana-baba okulu üzerine seminerler de verdi.

14 aylık kızını büyütürken bir doğal ebeveyn olarak kendisi de çeşitli zorluklar yaşadı. Özellikle çevrenin 'bu çocuk hep kucakta mı büyüyecek? Bak kızım böyle yaparak onu şımartıyorsun ya da hala mı meme veriyorsun' gibi yorumlarıyla sık sık karşılaştı. Doğal ebeveyn olmak batı dünyasının ebeveynlik alışkanlıkları ile çevrelenmiş bir toplumda pek kolay değil. Ancak son 50 yıllık bilim araştırmaları doğal ebeveynliğin önemini ortaya koyan bir sürü kanıt sunuyor biz ebeveynlere.

Doğal Ebeveynlik konulu seminerlerinde aileler çoğu zaman 'keşke bu bilgileri daha önce duysaydım' diyorlar. Sabah gazetesi internet sayfasında böyle bir bölümü başlatmamızdaki en büyük amaç; doğal ebeveynlik ile ilgili en yeni bilgileri, son araştırmaları, anne-bebek arasındaki bağ konusunda çalışan dünyaca ünlü uzman röportajlarını sizlere sunabilmek.

Nilüfer Devecigil, "Eğer bugüne kadar öğrendiklerimi bir cümlede toparlamam gerekirse, 'Etkili ebeveyn olmamızın altında yatan en önemli güç onlarla nasıl bir bağ kurduğumuz' diyebilirim. Bu bağı oluşturmak ise ebeveyn olarak en öncelikli görevimiz. Böylece çocuklarımızı geleceğe; kendine güvenen, ilişkilerini sağlıklı olarak yürütebilen ve en önemlisi streslerle başa çıkabilen bireyler olarak hazırlayabiliriz,' diyor.