Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mardin’de geçen bir aşk öyküsünü konu alan Sıla’nın başrollerini Cansu Dere, Mehmet Akif Alakurt paylaşıyor.

Kadınlar dizide aşk istiyor erkekler ise aksiyon

RTÜK araştırmasına göre, Türkler haber programlarının ardından en çok yerli dizi izliyor. Televizyon dizilerinin en büyük izleyicisi ev kadınlarının tercihleri aşk hikâyeleri. Erkekler ise aksiyonlara meraklı
Hülya Gülbahar, her pazartesi, sofrayı apar topar kaldırıp bulaşığı hallediverip, saat tam 20.30'da televizyonun karşısına oturuyor. Salı sabahı 10.00'da çocukları okula gönderip toz alırken Brezilya dizisi; akşam 21.15'te ise yine apar topar bulaşık yıkayıp Sinan Bey'in kahvesini köpürtüp televizyon başına... Çarşamba günleri saatler 20.00'yi vururken, kavga dövüş, eşi Sinan Bey'den icazetle, sofrayı bile kaldırmadan haydi televizyon başına! Perşembe günlerinde ise mahalledeki hanımların kekli, pastalı, kısırlı günleri boyunca en çok konuşulan konu, bu hafta hangi dizide kim ne yaptığı... Televizyon için yapılan programların büyük kısmı kadınlar için üretiliyor. Özellikle diziler... Kadınlar da bunu istiyor. Televizyon sektöründe üretim yapan herkes için en klasik söylemlerden biri: Halk bunu istiyor.

EV HANIMLARI TV BAŞINA
RTÜK araştırmasına göre, en çok televizyon izleyenler ev hanımları. Yani yerli dizilerin ana hedef kitlesi ev hanımları. Yağmur Ajans'ın sahibi Osman Yağmurdereli de dizilerin cinsiyetlere ayrı ayrı hitap ettiğini ve kanalların yayınlamaya karar verdikleri dizilerle kendi h e d e f kitlelerini ortaya koyduklarını belirtiyor. Yağmurdereli, erkeklere hitap eden dizilerin Show TV'de, aşk hikâyelerinin ise atv veya Kanal D'de daha çok şansı olduğunu ifade ediyor.

HANGİSİ TUTAR
Halkın taleplerini iyi bilmesi gerekenlerin başında senaryo yazarları geliyor. Dizilerin en eski ve en sevilenlerinden biri olan Süper Baba'nın senaristi Muharrem Buhara, İkinci Bahar, Yeter Anne, Hayat Bağları gibi dizilere de imza attı. Buhara'nın en son dizisi de atv'nin başarılı dizisi Sıla. Buhara, "Bu ülkede ne tutar" kaygısının ve "aile öyküleri, duygusal yapımlar tutar" gibi yargıların bu işi yapanların vizyonunu daralttığını belirtiyor. Ayhan Bozkurt, edebiyat meraklılarının kitaplarından tanıdığı bir isim. Sağır Oda ve son olarak Ahmet Ümit'in romanından senaryolaştırılan Komiser Nevzat dizisinin senaryo ekibinde çalışan Bozkurt, "Ahlaksızlığa özendiren şeyler yazmıyorum ama hedef kitleye göre bir iş sunmaya çalışıyorum. İyi bir şey sunduğunuzda izlenmiyorsa halk bunu anlamıyordur. Kültürü televizyonla yükseltemezsiniz" diyor.

KONTRA DİZİLER
Tükenmezkalem Ajans'ın sahibi Gani Müjde, televizyonda özgün işlerin çok da tuttuğuna inanmıyor. Müjde, "Köşe yazarı Oray Eğin'in şu tespitine katılmamak mümkün değil: Açık deterjan alanlar piyasayı belirliyor.'' Gani Müjde, kendi televizyon dizilerinin ise piyasada olmayan, 'kontra' diziler olduğunu ifade ediyor: "Ama istesem ağa dizisinin alasını yaparım."