Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gülümseyen anasınıfları destekle çoğalıyor

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, 1997'de başlattıkları "Anasınıfları ve Oyun Parkları Projesi" ile ilköğretim okullarının her birinde en az bir anasınıfı olması amaçladıklarını söylüyor. 2006-2007 döneminde birçok kişi ve firmadan destek alarak toplam 22 anasınıfta donanım ve dokuz oyun parkı yapıldığını anlatan Saylan, Danone ve MEB Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü arasında gerçekleştirilen çalışmalarla 2004'ten bu yana derslikler ve oyun parkları kurduklarını, geçen yıl 48 ilde 250 anasınıfı ve oyun parkı açtıklarını belirtiyor.

DİYARBAKIR VE MARDİN'DE YAZ ANAOKULLARI

AÇEV'in okul öncesi eğitim konusunda yaptığı çalışmalardan biri de 2003'te ilk kez Diyarbakır'da yaşama geçirdiği yaz anaokulları projesi. Bu yıl Diyarbakır ve Mardin'de yaz anaokullarını açtıklarını söyleyen Projeler Yöneticisi Deniz Şenocak, "Okulöncesi Eğitim Programı" uygulandığı yaz anaokullarının haziranda başladığını ve bakanlığa bağlı ilköğretim okullarında uygulandığını söylüyor. Programda anneler de eğitime alınıyor.

7 DEĞİL, 3 YAŞ BİLE ÇOK GEÇ

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı Başkanı Şengül Akçar, 3-6 yaş döneminin kimlik oluşumu ve önyargıların edinilmesinde önemli olduğuna değinerek, şöyle diyor: "Aslında '3 çok geç' demek daha doğru olabilir. Erken çocukluk eğitimi ancak, çocuğu birey olarak gören, ilgisi ve farklı ihtiyaçlarını dikkate alan, aile ve mahalle katılımını esas alan, eğitici-çocuk- aile-çevreye dayalı eğitim yaklaşımıyla gerçekleşebilir."

OTOBÜSLER OKUL OLUYOR

MEB Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü'nün anasınıflarındaki hizmetlerden çeşitli kesimlerin yararlanması için yürüttüğü "Mobil Anasınıfları"na 60-72 aylık çocuklar kabul edildiği bu proje 12 ilde sürüyor. Otobüsün içi bilgisayarların, oyun alanlarının olduğu anasınıflarına dönüştürülüyor ve anasınıflarının olmadığı bölgelere haftada bir kez gidiyor. İki öğretmenden birisi çocukları biri de anneleri eğitiyor.

TUNCELİ BİLE İSTANBUL'UN ÖNÜNDE

Doğu ve Güneydoğu'nun okul öncesi eğitim konusundaki en geri ili yüzde 7.1 oranı ile Ağrı. Sakarya yüzde 82 oran ile ilk sırada. İstanbul'da oran yüzde 19.4 iken, İzmir'de yüzde 26.7, Ankara'da ise 29.4. Tunceli, yüzde 49 oran ile bu üç büyük kentin önünde yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı, Türkiye'de okul öncesi eğitimin istenen düzeyde olmamasına rağmen hızla geliştiğini belirterek, "Genel Müdürlük 1992'de kuruldu. O zaman okullaşma oranı yüzde 5'ti. 2000'de yüzde 11 oldu, bugün 48-72 aylıklarda yüzde 25. Hedef yüzde 50" diyor.

ÇİFTÇİLER BİLE ANASINIFI İSTİYOR

Türk toplumunda artık okul öncesi eğitim konusunda bir bilinç oluştuğunu anlatan İnanlı, "Köylüler, çiftçiler bile köylerine ana sınıfı istiyor" diyor. Geçen yıl 20 bin 675 kuruma ait 33 bin 213 derslikte 24 bin 775 öğretmen ile 640 bin 849 öğrenciye eğitim verildi.

EN DÜŞÜK AĞRI, EN YÜKSEK SAKARYA

Sakarya:
........................% 82
Burdur: ..........................% 54
Tunceli: ..........................% 49
Karaman: .........................% 46.
İzmir:...............................% 26.7
Ankara: ...........................% 29.4
İstanbul:...........................% 19.4
Erzurum: ...........................% 9.6
Ağrı:..................................% 7.1
Kaynak: MEB