Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uzmanlara göre Fidel'den sonra sosyalizm sürer

KÜBA ÇİN GİBİ OLUR

* Erdal Şafak (Gazeteci):
Fidel, her şeyden öte Küba'da ahlaki çöküşün kökünü kuruttu. Batakhane olmaya aday bir adayı, dünyada saygın bir yere getirdi. Salgın hastalıklarla boğuşan toplumu, dünyada sağlık hizmetleri götürecek kadar ileri götürdü. Dünyanın her yerinde solcular için bir umut, bir pusula oldu. Rejim değişmez, ama Fidel'den sonra Küba, Çin gibi bir ülke olur.

ŞAVAŞTA EN ÖNDEYDİ

* Küba Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal:
Fidel Castro, 20. yüzyılın en önemli kişilerinden biridir. Onu "insanlık, şeref, kararlılık ve direniş" sözcükleriyle anlatabilirim. 1950'li yılların başından beri Küba'nın bağımsızlığı için mücadele etmiştir. Savaşlarda en önde yer alarak ABD çıkarlarından bağımsız bir ülke yarattı. Toplumun eğitim, kültür, spor ve bilimde ilerlemesini sağladı. Kadınlara haklar verdi. Bugün Meclis'in yüzde 46'sı kadınlardan oluşuyor. Sosyalist sistem Fidel'den sonra da kesinlikle sürecektir. Batı basını aptal yorumlar yaparak "geçiş sürecinden" söz ediyor. Biz 50'lerden beri halkın çıkarlarına yönelik, bağımsızlık adına geçiş yaşıyoruz.

ÇERKEZTAVUĞU YEDİ, RAKI İÇTİ

Leyla Umar (Gazeteci):
Onunla söyleşi yapabilmek için çok uğraştım. Küba'ya yazı hazırlamak için gittiğimde, "Belki gece çağırır röportaja, hazır ol" dediler. 17 gün boyunca uyumadan bekledim. En sonunda kabul etti. 2,5 saat kaldım yanında. Ardından Küba'ya çağırdı, gittim. Beni eski zenginlerin saraylarından birinde ağırladı. Kruşçev'in yatağında yattım. Yanımda balık ve rakı götürdüm. O balığı pişirdi, ben de çerkeztavuğu yaptım. Hepsini çok beğendi, 6 bardak da rakı içti. Tanıdığım en iyi liderlerden biri Fidel Castro. Halktan biriydi. Onu tanımak çok büyük bir mutluluk.