Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
B Vitamini: Et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde bulunmaktadır.
E Vitamini: Havuç, ıspanak, çilek, domates, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yer fıstığı, bitkisel yağlar ve buğdayda bulunur.
A Vitamini: Balık yağı, tereyağı, peynir, yumurta sarısı, havuç, patates, brokoli, yeşil yapraklı ve sarı sebzelerde bulunur. Tahıllar da A vitamini açısından zengin bir nitelik taşır.
D Vitamini: Karaciğer, balık, yumurta, tereyağı ve mantarda bulunur.
Karbonhidratlar: Unlu mamuller, baklagiller, patates, muz ve elma da bulunur. Proteinler: Baklagil ve hayvansal gıdalarda bulunur.

ÖĞLENLERİ YOĞURT YEMEYİN!
* İşyerinde çok yoğun çalışanların, öğle yemeğinde tüketmekten özellikle kaçınmaları gereken gıdalar var mıdır?

Özellikle havaların ısınmaya başladığı bugünlerde, yoğun çalışan kişilerin ne yediklerine çok dikkat etmeleri gerekir. Öğleden sonra iş veriminin bitmemesi için beslenirken şunlara dikkat etmek gerekir:
1. Fast-food gıdalardan uzak durulmalıdır. Besin değeri çok az olan ve obeziteye neden olan bu gıdaların, aynı zamanda hazmı da çok zordur.
2. Hayvansal gıdalardan olabildiğince kaçınılmalı ve et yemek istenirse, mutlaka beyaz et tercih edilmelidir. Etin yanında pilav, makarna ya da patates kızartması yerine salataya yer verilmelidir.
3. Yoğurt ve ayrandan uzak durmaya özen gösterilmelidir.
4. Her türlü sebze yemeği rahatça tüketilebilir.
5. Şarap ve bira gibi alkollü içecekler, öğle yemeklerinde tercih edilmemelidir.
6. Tatlı yerine yemekten biriki saat sonra meyve yemeyi tercih etmek gerekir. Yemeğin üzerine bir bardak kahve içmekte de fayda vardır.

PERFORMANSINIZI YÜKSELTİN!
* Çok yorgun olduğumuz bir günde bizden işte çok yüksek bir performans göstermemiz beklenirse, nelere dikkat etmeliyiz?
1.
İşe başlamadan önce mutlaka iyi bir kahvaltı yapın.
2. Mümkünse işe gitmeden önce ılık bir duş alın ve duştan sonra en az yarım saat dinlenin.
3. Performans gösterilecek işe odaklanıp, diğer işlerle günlük bağlantınızı kesin.
4. Beynin tek enerji kaynağı şeker olduğu için şeker içeren gıdalar tüketmeye dikkat edin.
5. Performans gösterilecek işte çalışırken her 45 dakikada bir 5-10 dakika ara verin. Bu; başarınızı arttıracaktır.

OBEZİTE FELÇ RİSKİNİ ARTTIRIR
* Obezite yani aşırı şişmanlık hali, beyni de olumsuz etkiliyor mu?
Son yıllarda hazır gıdaların sık tüketilmesi, doğal gıdaların azalması ve düzensiz beslenme obezite oranını arttırdı. Birçok üniversitede, bu konuyla ilgili özel bölümler açıldı. Obezitenin beyinde yarattığı en önemli hasarları şu şekilde sıralamak mümkündür:
1. Damarların iç kısmında yağlanma oluşturur ve daralma meydana getirir. Böylece beynin beslenmesi bozulur ve buna bağlı fonksiyon kayıpları oluşur. Obezite, felç oluşumuna da zemin hazırlamaktadır.
2. Aşırı kilo; uyku apnesine sebep olur. Bu hastalık geceleri uykuda nefesin belli aralıklarla durmasına ve beynin oksijensiz kalmasına yol açmaktadır. Hastalar sık sık geceleri nefessiz kalarak uyanırlar ve gündüzleri daima uyuklarlar. Uyku apnesi, gece ölümlerinin büyük bir kısmının başlıca sebebidir.
3. Obezite nedeniyle solunum kasları yeterince kullanılamaz ve nefes darlığı oluşur. Bu durum, beynin beslenmesini de olumsuz yönde etkiler.
4. Aşırı kilo; hipertansiyon oluşumunu kolaylaştırır. Hipertansiyon ise, beyin kanamalarının başlıca nedenidir.

MEYVELER BEYNE ENERJİ VERİR
* İşyerinde çalışırken acıkıldığında meyve yemek beyni olumlu mu etkiler, olumsuz mu?
Beynin tek enerji kaynağı glukoz yani şekerdir. Beyindeki glukoz miktarının azalması, konsantrasyonu bozar. Öte yandan uykuya olan meyili artırır. Öyle ki bu durumun sonu, bayılmaya kadar gidebilir. Glukoz içeren meyveler yemek, çalışırken zinde kalmamızı sağlar. Glukoz kana çabuk karışır. Bunun yanında hazmı kolay meyveler de açlığı yok eder ve kişiyi rahatlatır.