Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
TELEFONUNUZU KAPATIN
Tatilde işle olan irtibat kesilmelidir. Eğer mümkünse; telefonunuz kapalı olsun.

YAZ AYLARINI TERCİH EDİN
Tatil zamanlarının bahar ve yaz aylarına denk gelmesi, beyni mevsimlerin etkisi ile yükselen hormonlardan dolayı olumlu etkiler.

KIŞIN DAĞA GİDİLEBİLİR
Eğer kış tatili tercih ediliyorsa; en iyi dinlenme yolu dağ sporlarıdır. Beyaz kar ortamı beyni stresten arındırır.

MUTLAKA SPOR YAPIN
Tatil boyunca mutlaka yürüyüş ya da yüzme gibi sporlar yapılmalıdır. Çünkü bu tür bedensel aktiviteler, beynin dinlenmesini sağlar.

MANGALDAN KAÇININ
Beslenmeye dikkat etmek gerekir. Tatil boyunca, canınızın çektiği her şeyi yemeyin. Ağır hayvansal gıdalar yerine, bitkisel sebze ve meyve ağırlıklı olarak beslenin. Izgara ve mangal tüketiminizi tek öğünle kısıtlı tutmaya çalışın. Alkol tüketiminizi de mümkün olduğunca sınırlı tutun.

AŞKI TAKINTI YAPMAYIN
Bu kısa süre içinde rahat ortamın ve hormonların da etkisiyle başlayan aşklardan kaçınmak gerekir. Çünkü aşk beyni yorar ve birtakım takıntılara sebep olabilir.

KLASİK MÜZİK BİLGİ DETOKSU ETKİSİ YAPAR
* Beyni dinlendirmek amacıyla dinlenebilecek en iyi müzik; klasik müzik midir? Rock ya da pop müzik dinlemek, beyni yorar mı?
'Müzik ruhun gıdasıdır' sözü klasik ama doğrudur. Müzik ezgileri, beyinde salgıladıkları maddeler sayesinde ruh yapısını değiştirir. Hiçbir meyhanede oyun havası dinlenmez çünkü meyhane genelde kederli insanların içmeye gittikleri bir yerdir.

Yurtdışında bazı müzik makamlarının bazı ruh hastalıklarını tedavi ettiği, depresyonu ve panikatağı iyileştirdiği yönünde ciddi çalışmalar yapıldı. Özellikle Klasik Batı Müziği ve Klasik Türk Müziği'nin bazı makamları beyni dinlendirir, konsantrasyonu arttırır ve bilgi detoksu yapar. Rock ve pop ise; genellikle yüksek sesle dinlenen, tempolu müziklerdir. Coşkuya sebep olur ve beyni daha çok yorarlar.

DÜZENLİ CHECK-UP YAPTIRIN
* Kitap okumanın, satranç oynamanın ve bulmaca çözmenin, beyni geliştirmeye yaradığı biliniyor. Bunlar dışında önereceğiniz bir aktivite var mı?
Saydığınız klasik tavsiyeleri yapmak masrafsız ve kolaydır. Beyni geliştirmek için yapılabileceklerin yaşı ve sınırı yoktur. Beyni geliştiren en önemli olaylardan biri; okuduğunu uygulamaktır. Daha açık bir ifadeyle, deney yapmak ve gezmektir. Ayrıca çocuklara yetenek testi yaptırılmalı ve kabiliyetli oldukları alanlarda eğitim almaları sağlanmalıdır.

Bu tür bir eğitimin okuldaki derslerle paralel götürülmesi, ileride zekanın maksimum düzeyde kullanılmasını sağlar. Ayrıca beynin yıpranmasını geciktirir. Öte yandan, zaman zaman besinsel ve zihinsel detoks yapılması da şarttır. Türk insanının en kötü alışkanlıklarından biri; genellikle sağlık sorunu yaşamadan, sadece kontrolden geçmek için doktora gitmemesidir. Oysa ki; belli bir yaştan sonra düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmak; beyni etkileyebilecek hipertansiyon, şeker, damar sertliği, yüksek kolesterol gibi hastalıkların erken teşhis ve tedavi edilmesini sağlar.