Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız ve İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yaşanan şüpheli bebek ölümlerini verdikleriyle soru önergeleriyle Meclis gündemine taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Temmuz ayında doğan 504 bebekten 42'sinin çeşitli nedenlerle hayatını kaybettiğini hatırlattı. Yıldız, "ölümlerin kesinlikle hastane enfeksiyonundan kaynaklanmadığı açıklanmıştır. Ayrıca basında yer alan haberlere göre hastanede tadilat olduğu için doğumhanede değişiklik yapıldığı, bir kuvözde 2-3 bebeğin yattığı, hastane yetkililerinin önlem almak yerine hasta sahiplerine bu koşulları kendi rızaları ile kabul ettiklerine dair belge imzalattığı yer almaktadır. Hastanede tadilat olması nedeniyle herkes elini kolunu sallayarak hastaneye girebilmekte ve bu da hastaneyi enfeksiyona açık hale getirmektedir." dedi.

Yıldız, Akdağ'a, şu soruları yöneltti:

"Hastane başhekimi ile yeni doğan klinik şefinin yaşanan bebek ölümleri ile ilgili yaptıkları çelişkili açıklamaları Bakanlığınızca nasıl bir işleme tabi tutup, bilgilendirmeyi ne yönde yapmayı düşünmektesiniz? Hastane başhekiminin yalnızca 38. gebelik haftasının üzerindeki doğumları kabul ettikleri açıklamasından yola çıkarak, 38 haftanın altındaki doğumları başka hastanelere yönlendirme bebek ölümlerinden önce mi sonra mı gerçekleştirilmiştir? Enfeksiyon kapma riski çok yüksek olan doğumhanenin tadilat aşamasında olmasına rağmen, hasta kabul edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?Bakanlığınızca ölümlerin asıl nedeni araştırılarak sorumlular hakkında nasıl bir işlem yapılacaktır? Bebeklerini kaybeden mağdur ailelere ne yönde destek vermeyi düşünmektesiniz?"

Arıtman: Hastane enfeksiyonu var mı?

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da Bakan Akdağ'a yönelttiği soru önergesinde 1 haftada 27 bebeğin hayatını kaybettiğini hatırlatarak bebek ölümlerinin nedenini sordu.

Arıtman şu soruları yöneltti:

"Hastane enfeksiyonu tespit edilmiş midir? Bir yatakta birkaç hastanın, bir kuvözde 2-3 bebeğin yatırılması gibi olumsuzlukların alt yapı eksikliklerinin ne zaman önüne geçilecektir? Ülkemizdeki sağlık harcamalarının cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyelerine çıkmasına rağmen sağlık alt yapı yatırımlarının en alt seviyelerde olmasının, sağlık sistemimizdeki çarpıklığın bir göstergesi olduğunu düşünüyor musunuz? Sadece bir kamu hastanesinin bir servisinde 1 haftada 27 bebeğin öldüğü ülkemizde zaten çok yüksek olan "bebek ölüm hızı' oranlarımızı aşağıya çektiğimizi iddia edebilir misiniz? 21. yüzyılda dünyanın 17. büyük ekonomisine sahip olan bir ülkenin başkentindeki bir kamu hastanesindeki tek bir serviste 1 haftada 27 bebeğin önlenebilir nedenlerden öldüğü bir ülkede Sağlık Bakanı görevde kalabilir mi?"

Sağlık Bakanlığı'ndan "Bebek ölümleri"ne inceleme

Sağlık Bakanlığı, Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki bebek ölümlerine ilişkin konuyu her boyutu ile araştırmak üzere bir inceleme heyeti oluşturdu. Heyette ayrıca bir de bakanlık müfettişi yer alacak.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki bebek ölümlerine ilişkin Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatı ile konunun her boyutu ile araştırılması amacıyla bir inceleme heyeti oluşturulduğu bildirildi.

Bilim heyetinde üniversiteler ile Eğitim Araştırma Hastanelerinden konunun uzmanlarının yanı sıra Bakanlık Teftiş Kurulu'ndan da bir müfettiş yer alacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca, inceleme sonucunda varsa kusurlu olan ilgililer hakkında gerekli işlemlerin yapılacağı ve konunun tüm detayları ile kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi.