Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bir yaşın altındaki bebeklerde herhangi bir nedene bağlı olmaksızın ve genelde bebek uykuda iken meydana gelen ani bebek ölümlerinin sebebinin otopsiye rağmen bilinemediği bildirildi.

Uzmanlar, bebeğe anne sütü içirilmemesinin, kalabalık ortamda uyumasının, aşırı sıcak ve enfeksiyonların ani ölümlerde önemli faktörler oluşturduğunu söyledi.

Dr. Fikret Çerçi, ani bebek ölümlerinin karın üstü yatırılan çocuklarda, sırt üstü yatırılanlara göre daha sık görüldüğünü belirterek, annenin gebeliği sırasında sigara içmesi ya da doğum sonrası bebek odasında sigara içilmesinin de risk faktörü oluşturduğunu kaydetti. Bunların yanında; annenin ilk gebeliğindeki yaşının 20 yaş altında olması, doğum öncesi bakım hizmetlerinden yararlanılmaması, erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı bebeklerin ani bebek ölümü açısından riskli durumlar oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Çerçi, kalabalık ortamda uyuma, aşırı sıcak ve enfeksiyonların ani bebek ölümlerinde önemli faktörler arasında bulunduğunu, kış aylarında daha fazla rastlanıldığını vurguladı.

Ani bebek ölümleri nasıl önlenir?

Dr. Fikret Çerçi, ani bebek ölümlerinin önlenebilmesi için de şu önerilerde bulundu:

Bebeğin sırt üstü yatırılması, ani bebek ölümlerini azaltan önlemlerin başında gelir. Bebeğin kusup boğulma olasılığı yoktur, bu pozisyonda uyurken başını yana çevirebilir.

Gebelerin sigara içmeleri, düşük doğum ağırlıklı bebeklerin doğmasına ve ani bebek ölümlerine neden olur.Bebeğin etkilenmemesi için, annenin olduğu kadar, babanın da sigara içmemesi gerekir.

Unutmayın, bebek için soğuk kadar, fazla sıcak da zararlıdır. Bebeğe bir fanila, bir pamuklu tulum ve yelek giydirilmesi yeterlidir. 18 - 22 C ısısındaki bir odada bebeğin üzerine bir yorgan veya battaniye örtülmesi yeterlidir. Bebekler soba, radyatör veya ısıtıcı yanında yatırılmamalıdır.

Yatarken, bebeğin başı ve kolları açıkta kalmalı, bebeğin ayakları yatağın ayak ucuna yakın olmalıdır.

Anne sütünü az alan bebeklerde ani bebek ölümleri daha çoktur. Çalışan anneler bile işyerinde sütlerini sağarak ertesi güne bırakabilirler. Anne sütü buzdolabında 24 saat canlılığını korur.

Bebek ile aynı odada, ayrı yatakta yatmanın sağlanması emzirmeyi olumlu etkiler ve anne, bebeğini yakından gözleyebilir.

Doğum öncesi ve sonrası bakım hizmetlerinden düzenli yararlanılması sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından önemlidir.

Daha az hareketli ise veya anormal hareketler yapıyorsa, soluk alıp verişinde duraklamalar varsa, dışkısında kan varsa, çok az idrar çıkarıyorsa, bebek emmiyorsa, aynı zamanda ateşi varsa, tiz bir sesle ağlıyorsa, rengi değişik ise; soluk, sararmış veya morarmış ise, hemen doktorunuzu arayın.

İHA