Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Patron anneler için çocuğun okuldaki başarısı tüm annelerden daha çok önem taşıyor. Çünkü bu, aynı zamanda kendi başarıları anlamına geliyor
İyi ki en küçük iki segmentten biriymiş Patron Anneler. Yoksa çocukların hali haraptı. Hayattaki en önemli görevlerinin annelik olduğunu düşünen bu grup, çocuk odaklı olmakla beraber fanatikler gibi çocuklarına her konuda müsamaha göstermiyor, aksine çocuğun hayatını kontrol etmeye çalışıyor. Patron Anneler, çocukları için yaptıkları her şeyi, hem kendileri hem de çocukları için yatırım olarak değerlendiriyor. Çocuklarından gelecekte başarılı bireyler olarak maddi-manevi bu emeğin karşılığını vermelerini ve emeklerinin boşa gitmediğini görmek istiyor. Çocuklarının temel ihtiyaçlarından okul başarılarına kadar her konuda kendilerini sorumlu hisseden bu gruptaki anneler, okul başarılarını kendi başarıları olarak da gördüklerinden sürekli olarak çocuklarına müdahale etme ihtiyacı hissediyorlar. Bu segmentteki anneler bu yüzden çocukların derslerine, ödevlerine daha çok yardım ediyorlar.

HIRS SEVGİNİN ÖNÜNDE
Kendi kurallarını uygulattıkça, kendilerini daha iyi ve başarılı bir anne olarak değerlendiren bu grup, bunu sevecenlikle değil hırsla yaptığı için de çocuklar giderek ve de mecburiyetten 'uyumlu' ve 'sessiz' oluyor. Bu tanımlama araştırma bulgularında çocuklarını tanımlaması isteyen anneler tarafından yapılıyor. Oysa diğer gruptaki anneler çoğunlukla çocuklarını 'inatçı', "sinirli' ya da 'neşeli' diye tanımlıyor.

LAHMACUNCU-SİMİTÇİ
Zamanlarını çocuklarına göre programlamakla birlikte kendi kuralları da kesin çizgilerle belirlenen Patron annelerin çocuklarıyla beraber lahmacun, pide salonu ve simit sarayına gitme oranı da diğer annelere göre yüksek. Özellikle komşuları ve akrabalarıyla görüşmekten keyif aldıklarını söyleyen bu annelerde çocuklarını ödüllendirme yöntemi olarak da akraba ziyaretleri başı çekiyor. Tüm ailenin bir arada olması hayatlarındaki en önemli değerlerden olduğu için Patron anneler hep beraber ve kalabalık aktiviteleri tercih ediyor. Fanatik annelerin tersine çocuğa özel aktivite yapma, kendi çocuklarıyla aynı yaşta çocuğu olan annelerle arkadaşlık etme, market alışverişinde çocuğa ayrı sepet verme ve çocuğa arkadaşça davranma bu grup annelerde düşük.

TENCERE YEMEKLERİ AĞIRLIKTA
Çocukların beslenme alışkanlıklarına bakıldığında öğlen yemeklerinde baklagiller, makarna/mantı, pilav, salata, yoğurt; ara öğünlerde ise tost tüketimi diğer gruplardaki annelere göre daha yüksek. Çocuklar sütü genellikle sade olarak tüketirken, kahvaltıda süt tüketimi de yüksek. Beslenme çantasına da meyve koymayı tercih eden bu gruptaki annelerin çocukları harçlıklarını diğer segmentlere kıyasla daha yüksek oranda bisküvi ve krakere harcıyor (Annenin kontrolünde olmadıkları ilk fırsatta abur cubura yöneliyorlar). Gıda alışverişinde çocuk iin alacakları ürünün hijyenik olmasına daha fazla dikkat ediyorlar. Ayrıca besin değeri ve fiyatının uygun olması da dikkat edilen diğer konular.

'ANNENİN ÇOCUĞUNA VERDİĞİ SEVGİNİN FAZLASI DA ZARARDIR'
Kararları çocukları adına kendileri almayı tercih ediyorlar, çocukların düşünceleri ve tercihleri arka planda kalıyor.

Kendi hırslı ve mükemmeliyetçi yapılarından dolayı çocuklarından başarılı olma beklentileri de oldukça yüksek.

Çocuklara sevgilerini gösterme konusunda da mesafeli ve kontrollü olmayı tercih ediyorlar. Aşırı sevgi göstermenin çocukların şımarmasına sebep olacağına inanıyorlar

Patron Anneler çocuklara verilen sevginin fazlasının zararlı olduğuna inanıyorlar.

Diğer anne gruplarıyla karşılaştırıldığında çocukların okulda başarılı olması Patron Anneler için çok daha fazla önem taşıyor.

Babanın annenin kararının dışında hareket etmesi ve çocuğun her istediğini alması, Patron Anneler'i çok sinirlendiriyor.

Daha çok çocuklarının karnesinde kırık olmadığı zaman veya takdir / teşekkür aldıklarında ona hediye alıyorlar. Hediyeler ağırlıklı olarak kıyafet ve çocukların da zaten bunu istediğini söylüyorlar.