Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
* Hastalığınızı öğrenince, korktunuz mu? Hiç ölümü düşündüğünüz oldu mu?
O an sadece, bütün bu sorunu nasıl çözeceğimi düşünüyordum. Kendimi unuttum. Durumumu aileme açıkladım; anneme, babama ve kız kardeşime söyledim. Şoke oldular. Ben ailemin tek erkek çocuğuyum. Babamda o günden sonra panik atak oluştu. Artık, kapalı yerde kalamıyor. Bu şartlar altında evlenmeme mani bir durum yoktu ama ben bu sorumluluğu almak istemedim. Bu şekilde evlenen birçok insan var. Ancak ben kendi adıma düşündüğümde, nişanlımla aramda çok büyük bir aşk da olmadığından, hayatım boyunca ona bu tedirginliği yaşatmaya hakkım yoktu. Ailece, başkalarına kanser olduğumu söylemeye karar verdik. Nişanlıma ben, ailesine ise ailem durumumu açıkladı. Nişanlım çok ağladı. Yine de benimle evlenmek istediğini, bu durumda beni bırakamayacağını söyledi. Neyseki onu ikna ettim. Üzerimden büyük bir yük kalktı.

"İŞ YERİMDEN GİZLEYECEĞİM!"


* HIV pozitif olduğunuzu öğrendiğiniz güne kadar, fiziksel bir şikayetiniz var mıydı?
Bu durumu gösterecek en ufak bir belirti hissetmedim. Kendime kondurmuyordum. Zaten ben HIV pozitiftim, AIDS değildim henüz.

* İş yerinizdekilere ne dediniz? HIV pozitif olduğunuzu itiraf ettiniz mi?
İş yerinde çok sevdiğim bir şefim vardı. Bir tek ona doğruyu söyledim. Bana düğün için bir hafta izin verdiler. Geri döndüğümde, hastalığımı herkes biliyordu. Bana kuşkulu gözlerle bakıyorlardı. Çalışma arkadaşlarımın huzursuz olduğunu hissettim. Sonra, bana durumu nazik bir dille anlatıp çıkışımı verdiler. Bu hastalıkla yaşamaya hazırlanırken, işsiz kaldım. Kullandığım ilaçlar pahalı. SGK, sadece 6 ay ilaçların masraflarını karşılıyor. Yeşil Kart aldım ve iş arıyorum.

"ETİKETLENİYORSUNUZ!"
* Yeni işyerinize hastalığınızı açıklayacak mısınız?
Hayır. Çünkü HIV pozitif hastasıysanız, etiketleniyorsunuz. Bana ne kadar pozitif yaklaşırlarsa yaklaşsınlar; iş hayatımda da, arkadaş ortamımda da bu önyargı kalkana kadar anlatmamaya kararlıyım. Çünkü bu durumları çok yaşadım. Tabii ki çalışacağım ama durumu herkesten saklayacağım.

"HIV TAŞIMAYAN BİRİYLE RAHATLIKLA EVLENİRİM"

* Bundan sonra evliliği düşünüyor musunuz?
Evliliği düşünüyorum ama evleneceğim insan benim bu durumumu bilen ve kabullenen biri olmalı. Tedaviye başladıktan sonra diğer HIV pozitif insanlarla da tanıştım. Onların arasında HIV negatif insanlarla evlenen kişiler de vardı. Korunduktan sonra, kesinlikle hiçbir sorun yok. HIV pozitifli bir insan yatalak bir insan değil, ilaçlarıyla çok daha sağlıklı hale gelen bir insandır. Yedikleriyle ve içtikleriyle, normal bir insandan daha sağlıklı bir hayat sürer. Bu hastalığın üzerindeki etiket kalkınca, bizler de diğer kronik hastalar gibi algılanacağız. Ama şimdilik isimlerimizi ve yüzlerimizi saklamak zorunda kalıyoruz.