Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dış basın: Siyasi İslam'ın başarı formülü

11. Cumhurbaşkanlığı'na AKP'nin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü aday göstermesinin yankıları Türkiye'de olduğu kadar dünyada da geniş yer tutuyor. Basının yorumlarında "ılımlı bir tercih ama gerilim var" yorumunda bulundu
* The Guardian: Gül, laikler için Erdoğan'a göre "daha az" provokatif. Buna rağmen kararın ülkedeki gerilim sorununu çözmesi pek beklenmiyor. Sayın Gül'ün adaylığına muhalefetin, Müslüman başörtüsü yasağı ile ilgili olarak AİHM'ye başvuran eşi Hayrunnisa'ya odaklanması bekleniyor. Asker de Erdoğan yerine Gül'ün adaylığını tercih edeceğini belli etti.

* Independent: Türkiye'nin yeni cumhurbaşkanı bir ılımlı olacak ancak gerilimler sürüyor. Gül Erdoğan'a göre daha ılımlı olarak görülüyor, ancak adaylığı laik elit ile gerilimleri ortadan kaldıramadı.

* The Times: Gül, Türkiye'nin İslamcı bir geçmişi olan ilk cumhurbaşkanı olma yolunda. Sevilen, ancak eşi başörtülü birinin aday olması, diplomasi ve muhalefet arasında hassas bir denge kurdu.

* Liberation: Erdoğan, kardeşi Gül'ü Cumhurbaşkanlığı'- na yerleştirdi. Ordunun uyarıları ve Tandoğan gösterisinden sonra Erdoğan kendisi ile birlikte siyasi İslam'ın modernleştirilmesinin mimarı olan Gül'ün lehinde aday olmaktan vazgeçti.

* Le Monde: Gazete, Erdoğan'ın Türkiye'deki ordu ve yargıyı kaygılandırdığını belirtti. Ancak Gül'ün Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin mimarı olduğunu, "İslam'ın demokrasi ile bağdaştığı" nı savunduğuna dikkat çekti.

* Washington Times: AKP, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü Cumhurbaşkanı adayı olarak göstererek krizi atlattı.

* Financial Times: Başyazıda, Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığının "Gerçekten tehlikeli olmaya başlamadan önce Türkiye'nin kültür savaşında tonu düşürmesi" umudu taşıdığı değerlendirmesi yapıldı. Haberde Gül'ün laik kesim için de kabul edilebilir olduğu öne sürüldü.

* New York Times gazetesi: AKP'nin İslami geçmişe sahip bir cumhurbaşkanı adayı seçtiğini belirterek böylece partinin Türkiye'nin laik kurumlarının kalbine ilk kez girebileceğini vurguladı.