Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
19 Mayıs 1969 tarihli CIA raporuna göre, ordu 16 Mayıs gecesi bir darbe kararı aldı. Gerekçe Demirel'in Celal Bayar ve eski DP'lilerin siyasi yasaklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğini TBMM'ye sunmasıydı. Demirel'in siyasi yasakların kaldırılışını durdurarak önlediği darbe hazırlığı ile ilgili bu raporda "kaynaklar" çıkartılmış. Kaynak başlığı altındaki dört satır üzerindeki gizliliğin kaldırılmadığı yazıyor. Başka bir deyişle ABD, darbe kararını ve hazırlığını içerden sızdıranları 36 yıl sonra bile sakladı. Rapora göre Genelkurmay Başkanı Orgeneral Memduh Tağmaç, tüm ordu komutanlarına bir gizli mesaj göndererek "20 Mayıs'ı 21 Mayıs'a bağlayan gece yönetime ek koyuyoruz. Hazır olun" emrini verdi. "Sunay da bu müdahalenin parçasıydı" denilen raporun ilginç bir bölümünü birlikte okuyalım: "Ordunun Senato içinde gelişmeleri ve senatörleri izleyen istihbarat elemanları var. Bunlar, Senato'da çoğunluğu sağlamanın çok zor olduğunu bildiriyorlar. Ordu, anayasa değişikliğinin Senato'da öldürüleceğine inanıyor. Bu yüzden de müdahale etmelerine gerek kalmayacağını düşünüyorlar. Ama her şeye rağmen, bir şans eseri olarak yasa geçerse, ordu müdahale edecek. Uyarıları ve hazırlıkları kesinlikle bir blöf değil. ...Ordunun mevcut siyasi durumdan çok rahatsız olduğuna hiç kuşku yoktur. Ordu özellikle CHP lideri İsmet İnönü'ye hiddetleniyor. Başbakan Süleyman Demirel'in gelişmelerden rahatsızlık duymaması şaşırtıcıdır."

CIA RAPORUNDA AFYON PLANI

ULUSAL
Güvenlik Konseyi üyesi Harold Saunders, ABD Büyükelçisi William Handley'e Türkiye'de afyon üretiminin durdurulması için saptadığı 3 hedefi özetle şöyle sıralıyor :
1- İlk aşamada mahsulun toplanması sırasındaki kontrol tedbirlerini artırmak için acil program uygulanması sağlanacak. ABD Büyükelçisi Handley Türk hükümetine, bu programın uygulanmasından doğacak zararları karşılayacağını bildirecek.
2- Aynı anda ve acilen lisans ve kontrol yasası parlamentodan geçirilecek. Büyükelçi Handley, halen askeri yetkililerle ve kilit noktalardaki milletvekilleriyle görüştü ve önerimizi bildirdi. Eğer sonuç alamazsak Dışişleri Bakanı Rogers 30 Nisan'da CENTO Dışişleri Bakanları toplantısı için Ankara'ya yapacağı ziyaret sırasında sorunu gündeminin ilk sırasına koyacak.
3- Haziran 1972'ye kadar bütün üretimi durdurulacak. Böylece Başkan 1972'deki kongreye afyon üretiminin durdurulduğu mesajıyla gidecek.