Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Başbakan Nihat Erim, ABD Başkanı Nixon ile.

'Erim gerçek ABD taraftarı'

Darbeden 13 gün sonra Nixon'ın yardımcısı Krogh'a sunulan raporda Başbakan Erim'in gerçek bir Amerikan taraftarı olduğu belirtilerek "Demirel gibi Amerikan çıkarlarına hizmet ettiği suçlamalarından etkilenmez" deniliyor
CIA'nın açıklanan 100 sayfalık gizli raporlarının arasından tarihe ışık tutan bir belge daha aktarmak istiyorum. 25 Mart 1971 tarihinde Başkan Nixon'a da sunulan CIA raporu. Bu, Genelkurmay'da "darbe" kararının alındığı 10 Mart'taki toplantıyla ilgili rapordan sonra CIA'nın açıklanan ilk raporu. 10 ve 25 Mart arasındaki raporlar bilinmiyor. 25 Mart tarihli rapor, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi Harold Saunders tarafından ABD Başkanı Nixon'ın yardımcılarından biri olan Egil Krogh'a sunulmuş.

ORDUNUN ETKİSİ
Yani, Başkan Nixon'a sunulduğu anlamına geliyor. Raporda, Başbakanlığı üstlenen Nihat Erim ve ordunun tutumu değerlendiriliyor. ABD'nin o günlerde tek bir hedefi var: "Bir an önce Türkiye'de afyon üretimini durdurmak." Rapordan izleyelim: "Başbakan Nihat Erim'in önceliği süratle aşırı siyasi grupları baskı altına almak ve kamu düzenini kurmak olacaktır. Parlamento ise geri planda kaldı. Eğer karşı gruplar arasındaki çatışmalar kontrol altına alınabilir ve üniversite kampuslarında huzur sağlanırsa afyon kontrolu programının önünde hiçbir engel kalmayacaktır. Parlamento ordunun gözetimi altında bulunuyor. Bu nedenle afyon yasası oylama öncesinde, Demirel döneminde olduğundan daha az tartışmaya neden olacaktır. Ordu, parlamentoya dayanan bir hükümetle çalışmayı tercih ediyor ama son kararı her halükârda ordu veriyor. Yakın gelecekte Türkiye'de öncelikleri saptayan ordu olacaktır. Aslında ordu şu anda uluslararası afyon sorununun Türkiye'yi nasıl etkilediği konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Bu konuda kesin bir tavır ortaya koymadılar. Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay da soruna dahil edilmiş bulunuyor. Ve Cumhurbaşkanı ordunun üst kademesine halen etkili konumdadır. Böylece orduda karar noktalarını ikna etme yollarımız açılmış bulunuyor. Bir önyargıyla ya da direnişle mücadele etmemiz gerekmeyecek. Generaller işbirliklerinin karşılığında Türkiye için elle tutulur maddi bir karşılık alırlarsa çok daha anlayışlı olacaklardır."

'ERİM ABD TARAFTARI'
Raporda Başbakan Erim de şöyle değerlendiriliyor: "Başbakan Erim'in soruna nasıl yaklaştığı konusunda fazla bir bilgiye sahip değiliz. Ama uluslararası hukuk uzmanıdır. Ve Türkiye'nin 1961 BM sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülüklerine sadık olmasına inanmaktadır. Desteği alınabilir. Ayrıca gerçekten ABD taraftarıdır ve siyasi tabanı sağlamdır. Demirel'in yaptığı gibi, Amerikan çıkarlarına hizmet ettiği suçlamaları karşısında cayması çok daha zayıf bir olasılıktır."