Madalya Umutlarımız
Rekorlar
Olimpiyat Efsaneleri
Olimpiyatlar Kronolojisi
Olimpiyat Tarihimiz
Altın Sporcularımız
Favoriler Rehberi
Finaller Takvimi
Paralimpik Olimpiyatları
Atina 2004'ü yorumladılar
Ana Sayfa

Olimpiyat ateşi "engel" tanımıyor

Türkiye, Olimpiyatların akabinde düzenlenen 2004 Atina Paralimpik Yaz Oyunları için iddialı. Spor çevreleri, engelli sporcularımızdan atıcılık ve masa tenisi disiplinlerinde madalya bekliyor.

Olimpiyatların ateşlediği heyecan dalgası, kısa bir aradan sonra, 17-29 Eylül tarihleri arasında XII Paralimpik Yaz Oyunları ile devam edecek. 1960'tan bu yana Olimpiyatlarla birlikte düzenlenen Paralimpik Oyunları'na Türkiye bu yıl üçüncü kez, yedi engelli sporcuyla katılıyor.
Milli Paralimpik Komitesi Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Nevin Ergun ile TESYEV'in (Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı) kurucusu Yavuz Kocaömer, bu yılki Paralimpik Oyunları'nda Korhan Yamaç'ın atıcılıkta, Neslihan Kavas'ın masa tenisinde Türkiye'ye madalya kazandıracakları umudunu paylaşan isimlerden. Prof. Dr. Ergun, "Atıcılık bizleri bu sene fazlaca heyecanlandıracak" diyor, ancak eklemeden edemiyor: "Sporcularımızın hepsi son derece ciddi ve istekli bir çalışma içindeler, kendilerine güveniyoruz." Kocaömer de, 2003 Avrupa 2'ncisi olan atıcımız Yüzbaşı Korhan Yamaç'tan Paralimpik Oyunları'nda altın madalya beklediklerini vurguluyor. Ayrıca masa tenisinde Neslihan Kavas'ın bir madalya kazanacağına inanan Kocaömer'e göre, "haltercilerimiz de bir sürpriz yapabilirler."

REKORLAR YAKIN
2000 Sidney Paralimpik Oyunları'na sadece yüzme dalında katılan Türkiye bu yıl, atıcılık (Muharrem Korhan Yamaç, Muhiddin Cemiloğlu), halter (Turan Mutlu), masa tenisi (Neslihan Kavas), yüzme (İsmet Ayık ve Sidney'de yarışan tek sporcumuz Ali Uzun) ve atletizm (Ömer Cantay) olmak üzere beş dalda, yedi sporcu ile yarışmalara katılacak. (Ayrıca, halterde Murat Ceylan için ilgili Uluslararası Federasyon'dan yanıt bekleniyor).
Bu arada sporseverlere yaşattığı heyecan Olimpiyatları aratmayan Paralimpik Oyunları'nda kırılan bazı dünya rekorlarının, engelli olmayan sporcuların rekorlarına çok yakın olduğunu da hatırlatalım; atletizm dalında 10.72 saniyeyle, bir uzvu eksik olan Nijeryalı koşucu Ajibola Adoye'ye ait olan 100 metre paralimpik rekoru gibi. Çünkü bu rekor, Kanadalı Olimpiyat rekortmeni Donovan Bailey'in 9.84'lük derecesinin sadece bir saniye gerisinde. Olimpiyatlarda olduğu gibi Paralimpik Oyunları'nda da en çok izleyici çeken spor dalı atletizm. Prof. Dr. Ergun, atletizmin dışında yüzme, tenis, halter, atıcılık, okçuluk ve takım sporlarından tekerlekli sandalye basketbol ve rugby'nin en çok ilgi toplayan diğer dallar olduğunu söylüyor. Ve oyunlarda en büyük rekabetin Amerika, Kanada, Avustralya ve İngiltere arasında yaşandığına dikkat çekiyor.

TÜRKİYE'DE BÜYÜK POTANSİYEL VAR

Yavuz Kocaömer, Atina 2004 Paralimpik Oyunları'na Türkiye'den katılacak sporcu sayısı ile Almanya'dan katılacakların sayısı arasındaki farkı vurguluyor: "Almanya'dan 209 sporcu katılacak. Aramızda uçurumlar var." Ancak geleceğe dair oldukça umutlu: "Bizdeki o hırs, öğrenme arzusu, bizi engelliler sporunda önümüzdeki dört ila altı sene içinde çok daha başka yerlere getirecek. Ayrıca, son 5 senedir engelliler sporu Türkiye'de çok büyük atılım yapıyor. Türkiye'de genç nüfus yapısında olduğu gibi engellilerde de gençlerin oranı yüksek. Büyük bir potansiyel var. Mesela, tekerlekli sandalye genç milli basketbol takımımız Avrupa 2'ncisi."

TÜRKİYE YOLUN BAŞINDA
1960'dan bu yana gerçekleştirilen Paralimpik Oyunları'nın tohumları, İngiltere'deki Stoke-Mandeville Hastanesi'nde bulunan çoğu paraplejik (yarı felçli) engelli askerler için 1948 Londra Olimpiyatı sırasında düzenlenen küçük spor etkinliği ile atılıyor. Ancak Türkiye ilk kez, tek bir sporcu ile 1992 Barselona IX. Paralimpik Oyunları'na katılıyor. Daha sonra 2000 Sidney Paralimpik Oyunları'nda, yine bir sporcu Türkiye'yi temsil ediyor.
Ulusal Paralimpik Komitesi Derneği'nin kuruluşu sadece iki yıl öncesine, 14 Aralık 2002'ye dayanıyor. Bu tarihe kadar yapılan çalışmalar federasyonlar tarafından yürütülüyordu. Türkiye'de 1990'a kadar Engelliler Spor Federasyonu'nun kurulmamış olması, Paralimpik Oyunları'na katılımımızdaki gecikmeyi açıklıyor sanırız.

PARALİMPİK OYUNLAR HAKKINDA...
Tarihçesi
II. Dünya Savaşı'ndan sonra rehabilitasyon merkezlerinde engelliler için başlatılan sportif aktiviteler, 1948'den itibaren yarışmalara dönüştürüldü. İlk kez The Stoke Mandeville Hospital'da görevli Dr. Lutwig Guttmann'ın düzenlediği I. Stoke Madeville Tekerlekli Sandalye Oyunları, 1948 Londra Olimpiyatı ile aynı tarihte yapıldı. Oyunlara, tümü savaş gazisi 16 sporcu katıldı. Bu etkinliğin Olimpiyatlarla ilişkilendirilmesi ise, 1960'da ilk Paralimpik Oyunları'nın Roma Olimpiyatı'nın hemen ardından yine Roma'da düzenlenmesiyle oldu. 1988'den beri de yarışmalar Olimpiyatların yapıldığı tesislerde gerçekleşiyor. İlk Paralimpik Oyunları, 21 ülkeden 400 sporcunun katılımıyla gerçekleşirken; sonuncusuna (2000 Sidney) 103 ülkeden 17 spor dalında 3 bin 195 sporcu katıldı. Bu sene Atina'da yapılacak 12'nci Paralimpik Yaz Oyunları'nda ise 145 ülkeden 4 bin sporcu yarışacak ve 3 bin medya mensubu izleyecek.

Kategorileri
Paralimpik sporcular 6 kategoriye ayrılıyor: Ampüteler, beyin felçliler, zihinsel özürlüler, Les Autres (Geleneksel sınıflandırma sisteminin tanımlarına uymayan, farklı koşullar sonucunda hareket bozukluğuna uğramış sporcular için kullanılıyor), görme özürlüler, tekerlekli sandalyeliler.

Spor Dalları
Paralimpik Yaz Oyunları'nda yer alan 19 spor dalı şunlar: Atletizm, atıcılık, tekerlekli sandalye basketbol, binicilik, bisiklet, boccia, çim bowlingi, eskrim, futbol, goalball, halter, judo, masa tenisi, tenis, okçuluk, tekerlekli sandalye rugby, voleybol, yelken ve yüzme.

FAVORİ TÜRK SPORCULARI
M. Korhan Yamaç
Spor Dalı: Atıcılık
Branşı: Ateşli Havalı Silah
Doğum Tarihi ve Yeri: 31.10.1972 / Ankara
Engeli: Mayın yaralanması sonucu sağ tarafta ampütasyon
Başarıları: Spor tabancada Avrupa 2'nciliği, 50m serbest tabancada Avrupa 3'üncülüğü, havalı tabancada Kore Dünya Şampiyonası'nda 7'ncilik.

Neslihan Kavas
Spor Dalı: Masa Tenisi
Doğum Tarihi ve Yeri: 29.08.1987 / Eskişehir
Engeli: Bilateral (çift taraflı çocuk felci)
Başarıları: 2003 Zagreb Avrupa Şampiyonası'nda 3'üncülük, Güney Afrika'da turnuvada 1'incilik, Almanya'da 2004'te yapılan turnuvada da 3'üncülük.


TÜM MADALYA LİSTESİ
Madalya Umutlarımız |Rekorlar | Olimpiyat Efsaneleri |Olimpiyatlar Kronolojisi |Olimpiyat Tarihimiz
Altın Sporcularımız | Favoriler Rehberi | Finaller Takvimi | Paralimpik Olimpiyatları | Atina 2004'ü yorumladılar
Ana Sayfa
Copyright © 2003, 2004 - Tüm haklari saklidir.
MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S.