Madalya Umutlarımız
Rekorlar
Olimpiyat Efsaneleri
Olimpiyatlar Kronolojisi
Olimpiyat Tarihimiz
Altın Sporcularımız
Favoriler Rehberi
Finaller Takvimi
Paralimpik Olimpiyatları
Atina 2004'ü yorumladılar
Ana Sayfa

Açılış gösterisi büyüledi

Atina'da başlayan 2004 28. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda açılış töreni, görsel güzelliğiyle tüm izleyenleri büyüledi

Gösteri, Yunanistan Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopoulos, Yunan Olimpiyat Komitesi Başkanı Angelopoulos-Daskalaki ve Olimpiyat Komitesi Başkanı Jagguees Rogge'nin sahneye çıkması ve kağıt görünümlü kayıkla havuzu boydan boya geçen çocuk tarafından selamlanmalarıyla başladı.

Havuzda olimpiyat halkalarının alevlerle ortaya çıkmasının ardından, insanoğlunun gelişimini anlatan, eski Yunan uygarlığının dününü ve bugününü gözler önüne seren görsel şov, stadı dolduran binlerce izleyicinin de ışık gösterilerine yaptığı katkıyla büyüleyici bir atmosfer yaşattı.

İnsanlık tarihi, bir geçit resmi şeklinde izleyenlere sunulurken, olimpiyatların tarihi de eski Yunan'dan bugüne kadar tüm özellikleriyle sahnelendi.

Bu arada olimpiyatların açılış töreninde ilk defa müzikler bir DJ tarafından düzenlendi. Dünyaca ünlü DJ Tiesto, çaldığı şarkılarla açılış törenine ayrı bir keyif kattı.

DEV MAKET

Gösterinin en çarpıcı bölümü ise 17.3 metre uzunluğundaki insan yüzünü simgeleyen mermer görünümündeki 10.5 ton ağırlığındaki maketin havuzun içinden 36.5 metreye yükselmesi oldu.

İnsan yüzünün, ses ve ışık gösterileri eşliğinde parçalara ayrılarak, insan vücudu haline gelmesi ise izleyenleri adeta büyüledi.

ZEMİN HAVUZ OLDU

Tören için havuza dönüştürülen stadın zemini, 2 milyon 162 bin litre suyla dolduruldu. 9 bin 645 metrekarelik suyla kaplı alan yaklaşık 6 saatte doldu. Suyun 3 dakikada boşalması için saniyede 3 bin litre suyun çekilmesini
sağlayan sisteme bağlı, zeminin altında 2 milyon 300 bin litre kapasiteli yer altı rezervuarı yapıldı.

GÖSTERİ

Yunanlar, açılış töreni için 28 Mayıs'tan bu yana yaklaşık 600 prova yaptı.

Açılış töreninde yaklaşık 5 bin kişi görev alırken, aralarında Türklerin de bulunduğu 31 ülkeden gönüllüler de sahne arkasında çalıştılar. Gösterilerde, 7 ile 70 yaş arasında değişen toplam 2428 kişi görev aldı.

Gösteri için 10 bin metre kumaş, 2 bin litre tutkal, 15 kilometre iplik, 150 galon boya, 7152 çift çorap, 4 bin çift ayakkabı kullanıldı.

YENİLENEN STAT

1982 yılında inşa edilen Olimpiyat Stadı, oyunlar için 2000 yılında başlayan ve 2004'te sona eren çalışmalar sonunda tamamen yenilendi.

72 bin kişi kapasiteli stadın yeniden yapılan çatısını Santiago Calatrava dizayn etti. Yeni çatı 25 bin metrekarelik bir alanı kapatıyor ve ağırlığı 18 bin 700 ton.


TÜM MADALYA LİSTESİ
Madalya Umutlarımız |Rekorlar | Olimpiyat Efsaneleri |Olimpiyatlar Kronolojisi |Olimpiyat Tarihimiz
Altın Sporcularımız | Favoriler Rehberi | Finaller Takvimi | Paralimpik Olimpiyatları | Atina 2004'ü yorumladılar
Ana Sayfa
Copyright © 2003, 2004 - Tüm haklari saklidir.
MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S.