Madalya Umutlarımız
Rekorlar
Olimpiyat Efsaneleri
Olimpiyatlar Kronolojisi
Olimpiyat Tarihimiz
Altın Sporcularımız
Favoriler Rehberi
Finaller Takvimi
Paralimpik Olimpiyatları
Atina 2004'ü yorumladılar
Ana Sayfa

Beamonvari Başarı: BOB BEAMON

1968 Meksika Olimpiyat Oyunları öncesinde yapılan 23 uzun atlama yarışmasının 22'sini kazanan Bob Beamon, kendisini Olimpiyatların favori ismi olarak tanıtmıştı. Ancak Olimpiyat elemelerinde tam anlamıyla bir felaket yaşadı. İlk iki girişiminde hatalı atlayış yapınca sadece tek hakkı kalmıştı. Takım arkadaşı Ralph Boston, Beamon'a atlayışını sıçrama çizgisinden birkaç santimetre öncesinde yapmasını önerdi.
Beamon bu öneriyi uyguladı ve elemeleri kolayca geçti. Final sonraki gün, 18 Ekim'de yapıldı. O dönemde dünya rekoru 8.35 m'ydi.. Beamon'ın ilk atlayışı o kadar uzundu ki optik ölçüm aracı Beamon'un temas ettiği noktaya ulaşamadan önce yuvasından çıktı.
Olimpiyat yetkilileri eski model bir çelik metreyle ölçtükleri mesafeyi 8.90 m olarak duyurdular.
Beamon metrik sistemi bilmiyordu. Mesafe sonunda fite dönüştürülünce Beamon olduğu yere çöküp kaldı: "Atlayışımın 29 fitin üzerinde olduğunu duyduğumda, kendi kendime, 'Bu sadece bir rüya. Birazdan soğuk terler içinde uyanacağım,' dediğimi hatırlıyorum. Aslında gerçek olup olmadığını anlamak için kendimi çimdikliyordum." Geliştirilmesi için 33 yıl geçmesi gereken uzun atlama dünya rekoruna, Beamon sadece saniyeler içinde 55 santimetre birden eklemişti. Beamon'un başarısı yeni bir İngilizce kelime bile esinledi: Beamonesque. Yani bir önceki başarıya tahayyül sınırını aşacak şekilde üstün gelen atletik beceri. Beamon'un rekoru ancak 1991'de Mike Powell tarafından iyileştirildi.


TÜM MADALYA LİSTESİ
Madalya Umutlarımız |Rekorlar | Olimpiyat Efsaneleri |Olimpiyatlar Kronolojisi |Olimpiyat Tarihimiz
Altın Sporcularımız | Favoriler Rehberi | Finaller Takvimi | Paralimpik Olimpiyatları | Atina 2004'ü yorumladılar
Ana Sayfa
Copyright © 2003, 2004 - Tüm haklari saklidir.
MERKEZ GAZETE DERGI BASIM YAYINCILIK SANAYI VE TICARET A.S.