Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mayıs 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Isparta'da içme suyundaki flor oranı yüksek çıktı

CİHAN
Giriş Saati : 05.05.2009 16:25
Güncelleme : 05.05.2009 22:49
Yeni Haber
Isparta'da içme suyunda yüksek oranda flor elementine rastlandı...
Isparta Sağlık İl Müdürlüğü'nün yaptığı ölçümlerde standartlara göre litrede 1,5 miligram olması gereken flor, 2-2,5 miligram seviyesinde belirlendi. Bu durumun diş ve kemik yapılarında çökme ve kırılmalarla birlikte insanları zamanla zehirleyerek ölüme kadar götürebileceği belirtiliyor.

Öte yandan okullarda yürütülen ağız ve diş sağlığı kontrollerinde 2 bin 413 birinci sınıf öğrencisinin yüzde 16'sında içme suyundan kaynaklanan kemik ve diş bozuklukları tespit edildi.

Isparta Sağlık İl Müdürü Dr. Süleyman Önal, içme suyundaki flor yüksekliğini 1,5 yıl önce bir yazı ile belediyeye bildirdiklerini kaydetti. Bu süre içerisinde değişik zamanlarda yaklaşık 30 odaktan okul muslukları, sokak çeşmeleri ve su kaynaklarından numuneler aldıklarını ifade eden Sağlık Müdürü Önal, "Son bir yılda 4 kez ölçüm yaptık ve hepside yüksek çıktı. Bu durumu belediyeye bildirdik. Ayrıca çeşitli toplantılarla da biz bunu dile getirildik. Belediyenin vakit kaybetmeden bir şekilde bu sorunu çözmesi gerekiyor. Flor oranı yüksek olan suyla, düşük olan suyu harmanlayarak şebekeye vermesi gerekiyor. Yani, flor oranını insan sağlığına zarar vermeyecek seviyeye getirmesi gerekiyor. Bu olmuyorsa, flor olan kaynaktan su kullandırmaması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Önal, belediyenin floru yüksek olan mahallelerdeki vatandaşları geçici olarak en azından içme suyunda hazır damacana su kullanmaları yönünde uyarması gerektiğini kaydetti.

Önal, Dünya Sağlık Örgütü tarafından florun litrede 1,5 miligram olarak kabul edildiğini, ancak Isparta'da bu oranın 2,5 miligrama kadar çıktığını hatırlattı.

ÖLÜMLERE KADAR GÖTÜREBİLİR

Isparta Sağlık İl Müdürlüğü Ağız Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Vedat Erkoç da florun belli oranlarda alınmasının faydalı olduğunu ancak fazlasının kemik ve diş yapısı üzerine tahribatlara neden olduğunu vurguladı. Erkoç, şunları söyledi:

"Flor elementinin zamanla vücutta birikmesiyle kemik siteminde çökmelere ve kırılmalarla, zehirlenmelerle birlikte ölümlere bile neden olabilir. Dişlerin doğal yapısını bozduğu gibi, dişlerde dökülmeler ve kırılmalara neden oluyor."

Isparta'da gelen hastaların çoğunda dişlerde lekelenmeler, renk değişiklikleri ve şekil bozuklukları oluştuğunun gözlemlendiğini ifade eden Erkoç, "İlköğretim okullarında tarama yaptık; birinci sınıflarda 2 bin 413 öğrenciden 401'inin içme suyundan kaynaklana diş ve kemik bozukluklarına rastladık." dedi.