Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Mayıs 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Merkez Bankası Vakfı'na vergi kaçırmaktan 362.2 milyon TL ceza

05.05.2009
Maliye Bakanlığı'nın vergi incelemelerinde Merkez Bankası Vakfı'nda 1 milyar 881 milyon lira gelir kaçağı bulundu. Kuruluşa 362.2 milyon TL ceza kesildi..
Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörlerinin vergi incelemelerinde, Yardım Sandığı şeklinde kurulan Merkez Bankası Vakfı'nın 2002-2003 döneminde devletten 1 milyar 881 milyon lira kaçırdığı belirlendi. Ticari kazanç elde eden bir fon işletmesi haline dönüştüğü tespit edilen kuruluşa 362.2 milyon lira vergi tahakkuk ettirildi, 362.2 milyon lira da ceza kesildi.
Merkez Bankası Vakfı'nın fon alıp, sattığı, sigorta işlemleri yaptığı, ticari kazanç sağlanan bu işlemler için de Vakfın kurumlar vergisinden muaf olduğu iddiasıyla hiç gelir beyan etmediği vurgulandı. Merkez Bankası Vakfı, söz konusu vergi ve ceza için, Maliye Bakanlığına uzlaşma için başvurdu. Kontrolörler, vakfın 2004 ve sonraki döneminin de incelenmesini kararlaştırdı.

TARTIŞMA KONUSUYDU
T.C. Merkez Bankası Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı, Merkez Bankası mensupları tarafından 27 Kasım 1987'de kuruldu. Temel amacı; üyelerinden emekli olanlara, çalışırken erken yaşlananlara, görev kazası veya meslek hastalığına uğrayanlara, malul olanlara ve vefat edenlerin hak sahiplerine ödemede bulunmak olan vakıf dönemin Merkez Bankası Başkan Dr. Rüşdü Saracoğlu tarafından kuruldu.
Üyelerden toplanan 100 milyon TL sermaye ile kurulan vakfın halen 9 bin üyesi bulunuyor. Mensuplarına ikinci bir emekli aylığı imkanı sunan Vakıf, daha önce de Hazine ve Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından yakın incelemeye alınmıştı. TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na gönderilen ihbar mektupları ise Merkez Bankası Vakfı'nın 1997-2002 yılları arasında 1 milyar 960 milyon dolar gelir elde ettiğini açıkça ortaya koymuştu. Kriz dönemlerinde faizlerin aşırı derecede yükselmesini fırsat bilen vakıf yönetiminin, yatırımlarını TCMB yatırım araçlarında değerlendirmesi ve bu işlemler karşılığında vergi ödememesi o dönemde büyük tartışmalara neden olmuştu.