kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Stilist Handan Tanır, dans ayakkabılarının tasarımını kendisi yapıyor.

Sihirli dans adımları için

FİGEN YANIK
01.04.2009
Tango, tutkulu aşkların, karşılıksız duyguların ve en çok da hüznün müziğidir. Tango dansını yapan kadın ve erkek de aslında söze dökülemeyen bu duygularını anlatmak için müzik aracılığıyla bedenlerinden yararlanır. İki kişilik, sadece kendilerinin anlayabildiği, sessiz bir dildir aralarındaki... Stilist Handan Tanır'ın tangoya merakı da üç yıl önce evlendiği eşi aracılığıyla başlar. Yıllardır tango yapan eşine ayak uydurmak için o da özel ders alır. Tango ayakkabılarını da bilinen dans ayakkabısı ustalarının atölyelerinden alır. Bir süre sonra ayak parmaklarında ödem oluşunca doktoru ona üç ay dans yasağı koyar. Almanya'da büyüyen Tanır da internetten dans ayakkabısı üreten firmaları araştırır. Önce Alman Werner Kern markasının keşfeder ve onun Türkiye temsilciliğini alır. Bir süre sonra da "Neden bu işe kendi tasarımlarımla girmiyorum?" diye düşünerek Moda'da butik tarzda iş yapan küçük mağazasını açar. Böylece belki de yalnız İstanbul'da değil, Türkiye'de de bir ilke adım atar. Çünkü Tanguera adını verdiği mağazasında, sadece dans ayakkabıları satılıyor.
Tanguera, İspanyolca 'tango yapan kadın' anlamına geliyor. Zaten mağazanın içi de dans stüdyosunun giyinme odası gibi. Kırmızı, siyah, yeşil, puantiye, leopar desenli, yüksek ölçekli ayakkabılar sıralanmış raflarda. Duvarlarda tango yapan çiftlerin resimleri var.
Stilist Handan Tanır, kendi ayakkabılarını tasarlayarak, bunları kendi atölyesinde üretmek için çıktığı bu yolculuğun her türlü zorluğuna rağmen çok da keyifli olduğunu anlatıyor: "İlk müşterilerim dansçılardan çok bankacılar ve öğretmenlerdi. Çünkü bu ayakkabıların özelliği kapalı mekânda kullanılmaları... Altları süet, her yeri deri. Bu ayakkabılar ergonomik, içleri yastıklı, destekli. Başlangıçta tango ayakkabısı, burnu kapalı, alçak ökçe kullanılır. Profesyonelleştikçe ökçenin boyu yükseliyor, burnu da açılıyor. Ama salsada burnu kapalı ayakkabı olmaz. Burnu açık ve alçak ökçeli ayakkabı kullanılır. Tango ile salsa ayakkabılarını ayıran özellik bu. Çünkü salsada kadın, dans ederken erkekten destek almıyor, tangoda ise alıyor. Peki, bu kadar yüksek ölçekli ayakkabıların burkulma, takılma gibi riskleri yok mu? Tanır, "Doğru basarsanız hiç sorun olmaz. Çünkü parmak ucuna basıyorsunuz," diyor.
(www.tanguera.org)
Haberin fotoğrafları