kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Pastanenin düzeni, Paskalya zamanı tamamen değişiyor.

Kurtuluş'ta Paskalya başkadır

MELİS D. ÇALAPKULU
09.04.2009
Pek çok gayrimüslimin yaşadığı Kurtuluş'taki küçük bir pastane, Paskalya Yortusu'nda binlerce paskalya çöreği satıyor..
Önümüzdeki pazar, (12 Nisan) Katolik ve Protestanların, bir sonraki pazar (19 Nisan) ise Ortodoksların bu yılki Paskalya Bayramı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de Hıristiyanlar, Paskalya geleneklerini sürdürüyor. Bu geleneklerin en önemlileri arasında da 40 günlük orucun ardından gelen yeme içme adetleri var. Oruç tuttukları süre boyunca hiçbir hayvansal gıda yemeyen Hıristiyanlar, cumartesiyi pazar gününe bağlayan gecede diriliş ayini yapar, ardından ziyafetler verilir, bol bol paskalya çöreği, paskalya tavşanı şeklinde çikolatalar tüketir, paskalya yumurtası boyarlar.
Türkiye'de de Paskalya Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Örneğin Swissotel, Four Seasons, Richmond Nua Welness SPA gibi beş yıldızlı oteller Paskalya brunch'ı düzenliyor, evlerde yumurtalar boyanıyor, çocuklar için hediyeler hazırlanıyor... Bizim burada esas bahsedeceğimiz 'lezzet' konusu ise İstanbul'da pek çok gayrimüslimin yaşadığı Kurtuluş semtindeki küçük bir pastane. Üstün Palmiye Pastanesi 1960'lı yıllardan beri Kurtuluş'ta hizmet veriyor. Müşterilerinin yüzde 80'i gayrimüslim. Malûm vakti zamanında İstanbul'un en iyi pastacıları Rumlarmış. Bu pastanenin kurucuları da Rum ustalardan öğrenmiş işi.
Üstün Palmiye'de yortudan iki hafta önce koşturmaca başlıyor. Önce büyüklü küçüklü çikolata tavşanlar, yumurtalar, tavuklar, kedi-köpekler ve kuş yuvaları yapılıp süsleniyor, ambalajlanıyor. Ondan sonra pastanenin bütün vitrin düzeni de değişiyor. Tüm raşarda ışıl ışıl görüntüleriyle bu çikolatalar yerlerini alıyor. Bu hayvan şekilli büyük çikolatalar dışında likörlü, portakallı gibi çeşitleri olan çikolatalar da kiloyla satılıyor. El yapımı vişne likörlü çikolatayı da İstanbul'da nadir bulabileceğiniz yerlerden biri. Her birinin içinde, çekirdeğiyle birlikte bütün bir vişne de oluyor. Bu çikolata, gerçekten çok lezzetli ama kafayı kolay bulanlar aşırıya kaçmasın derim!
Yortudan bir önceki çarşamba günü pastanede yumurtalar boyanıyor. Yunanistan'dan gelen boyalarla düz renklere boyanan yumurtaları alanlar, süslemelerini genellikle evde kendileri yapıyorlarmış. Cuma sabahı ise esas yoğunluk başlıyor. Sabah 05.00'te ustalar mutfağa giriyor, pazar günü akşamüstü 17.00'de evlerine gidiyorlar. Aralarda nöbetleşe üçer saat uyuyorlar. Bu sırada sürekli paskalya çöreği yapılıyor. Tam rakamı veremiyorlar ama satılan çörek sayısı binlerle ifade ediliyor. Paskalya çöreğinde un, yumurta, tereyağı, şeker, sakız ve mahlep kullanılıyor ama oranları çok önemli tabii. Üzerine de yer fıstığı konuyor. Onun dışında bir de yağlı çörek denilen, çatalın daha büyüğü yapılıyor. Onda da tereyağı ve mahlep kullanılıyor. Bunların dışındaki tüm ürünlerin imalatı Paskalya zamanı duruyor Üstün Palmiye'de. Normalde gece 22.00'ye kadar açık olan pastane 24.00'e kadar kapanmıyor.
Tel: (0212) 231 92 53
Haberin fotoğrafları