kapat
29.05.2003
YAZARLAR
ATV
EKONOMİ


TÜRKİYE
DÜNYA
POLİTİKA
SPOR
MEDYA
SERİ İLANLAR
METEO
TRAFİK
ŞANS&OYUN
ACİL TEL


İşkence davası zamana yenildi

1980'de gözaltında ölen Tuna'ya işkence yapmakla suçlanan polis memurunun davası zamanaşımına uğrayarak düştü

Yargıtay 23 yıl önce üniversite öğrencisi Faruk Tuna'yı gözaltında işkence sonucu öldürdüklerini kabul ettiği polisi "zaman aşımı" nedeniyle beraat ettirdi. Oysa aynı suçtan dolayı polis Sinan Yalçın'a daha önce 5 yıl 4 ay ceza verilmişti. Tuna'nın babası Ahmet Baran Tuna "Bu sonucu bekliyordum" derken, Avukat Ergin Cinmen davanın bundan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde süreceğini belirtti.

İTÜ Metalürji Mühendisliği son sınıf öğrencisi Faruk Tuna, 8 Ağustos 1980'de, pankart astığı gerekçesiyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınmış ve polis gözetimindeyken yaşamını yitirmişti.

BİR POLİS CEZA ALDI
Ölüm olayının ardından 8 yıl sonra, zanlılarından Sinan Yalçın hakkında dava açıldı. Yalçın, suç tarihinden tam 11 yıl sonra İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 5 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum edildi ve bu mahkumiyet 21 Aralık 1993 tarihinde kesinleşti.

Yalçın'ın, davanın 27 Mart 1990 tarihli duruşmasında suça karıştığını ileri sürdüğü 5 polis memurunun isimlerini vermesi üzerine, bu kişiler hakkında da İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık polis Yusuf Tokur'u, "cürümünü söyletmek için öldürmek kastı olmaksızın müessir fiil sonucu faili bilinmeyecek şekilde ölüme sebebiyet vermek'' suçundan 4 yıl 5 ay 10 gün hapis ve 3 ay memuriyettin men cezasına mahkum ederken; diğer sanıklar Necdet Göksel, Mustafa Soylu, Hüseyin Gör ve Selahattin Tür'ün beraatına karar verdi.

Bu karar, sanık Yusuf Tokur, müdahiller ve Cumhuriyet savcısı tarafından temyiz edildi.

GEÇ GELEN KARAR
Dün temyiz istemini sonuçlandıran Yargıtay 8. Ceza Dairesi kararında, işkence ile ölüme neden olmak suçu için öngörülen cezanın tür ve üst sınırına göre 15 yıllık zamanaşımına tabi olduğunu belirtti. Suç tarihinden karar tarihine kadar 22 yıl 6 aydan fazla bir süre geçtiği gerekçesiyle de 8. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu ve sanıklar hakkında açılan kamu davasının, zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına oybirliği ile karar verdi.

Faruk Tuna'nın babası Ahmet Baran Tuna, annesi Emine Tuna ve kardeşi Mustafa Tarık Tuna, İçişleri Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi tazminat istemiyle 1994'te dava açmıştı. İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Bakanlığı 127 milyon 699 bin 928 lira maddi ve 300 milyon lira da manevi tazminat ödemeye mahkum emiş, Danıştay 10. Dairesi bu kararı onamıştı.

'AİHM'e gideceğim'
Faruk Tuna'nın babası Ahmet Baran Tuna, yıllardır mahkeme salonlarında hesaplaşmaya çalıştığı polis memurunun beraat etmesine karşı duyduğu tepkiyi "Sonuç yerine getirilmemiş bir adalettir. Ancak beklediğim bir sonuçtu. Sanıkların cezalarını bulacaklarına dair hiçbir umudum yoktu. Çünkü sanıkları koruyan, kollayan, saklayan devlet" sözleriyle dile getirdi. Tuna, sorularımız üzerine şu açıklamaları yaptı

* Beni yıldırmak için çok uğraştılar. Ölümle tehdit ettiler, tabancayla vurmaya kalktılar, ekip arabasının altında ezmeye kalktılar. Ama ben pes etmedim. 1. Şube Emniyet Müdürü'nün yüzüne söylemiştim. Çocuğumu öldürdüğünüz gün ben zaten öldüm, o yüzden beni bir daha öldüremezsiniz dedim.

* Çocuğumun polisle ilk karşılaşmasıydı. Gözaltına alındı ve aynı gece öldürüldü. Tırnak çakısı bile taşımıyordu. Götürdükleri zaman elinde plaj havlusu, üzerinde mayosu vardı. Çocuğumu morgda almaya gittiğimde 20-25 tane aynı şekilde çocuk vardı. Üst üste atmışlar. Hepsi işkenceden geçmiş.

* 430 milyon lira tazminata hükmettiler. Ama bu parayı da ödemediler. Ben onu işkenceyi kanıtlamak için açmıştım. Yoksa oradan gelecek para benim oğlumu geri getirmez.

* Şimdi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidiyoruz. Sonuna kadar götüreceğim.

Nevzat ATAL


Haberleri gazete sayfası görüntüsünde okumak için
SABAH e-Medya"ya tıklayın

<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
TEMA
Logo Melodi
Sarı Sayfalar


Sizinkiler
ArboMedia

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır