kapat
Sabah Gazetesi 09.12.2002

Terim-Lucescu derbisi olarak da gösterilen maçta Beşiktaş 60 dakika bekledi. Sonra sazı ele alan Lucescu, değişikliklerle forvetini takviye etti. 69'da ilk isabetli şutta Zago direğe takıldı

erbiler, her ne kadar futbolcular oynasa da, teknik adamlar için de adeta bir satranç müsabakasıdır. Hele dünkü G.Saray-Beşiktaş maçı, daha çok 'Terim-Lucescu derbisi' olarak yorumlandığı için bu benzetmeyi fazlasıyla hak ediyordu. Ve satrancı iyi oynayan da Lucescu oldu... Tabii, hakem Müftüoğlu'nun da katkılarıyla...

Derbi hayli durgun başladı. 7. dakikada Ümit Karan, yayın sağ köşesinde kaleyi yokladı. Cordoba sektirmedi. 10'da Felipe, cepheden vurmak yerine sağa Ümit Karan'a gönderdi. Ama Cordoba zamanında çıkıp golü önledi.

Bundan sonra Beşiktaş oyunu dengeledi. Ama devreyi tek isabetli şut atamadan bitirdi. 13'te soldan tehlikeli giren İbrahim'in sert ortasını Emre kesti. 22'de Vedat'ın kaptırdığı topla başlayan atakta İbrahim'in taşıdığı topa yayın üzerinde son vuran Pancu oldu; üstten aut.

Cordoba'yı geçemediler

Kilitlenen oyun devre biterken canlandı. 39'da Ümit Karan yaklaşık 25 metreden çok sert vurdu. Cordoba sağına iyi uzandı. Uzatmalarda Mondragon ile karşı karşıya kalan İlhan topu farklı auta vurdu. İkinci yarıya yine G.Saray baskılı başladı. 48'de Felipe soldan girdi. Dar açıdan sert vurdu. Cordoba sektirdi; Zago uzaklaştırdı. 54'te yine Felipe sahnedeydi. Arif'i kaçırdı. Ama geçen sezonun kralı hem yumuşak, hem de Cordoba'nın üstüne vurdu. 56'da bu kez Ümit Karan, Arif'i kaçırdı. Onun vuruşu bu kez sertti ama Cordoba'nın üzerine gitti.

Buz gibi penaltı kaynadı

Beşiktaş'ın durgunluğuna Lucescu 59'da Amaral/Tümer değişikliğiyle müdahale etti. Pancu'yu da orta alana çekip Tümer'i İlhan'ın yanına gönderdi. Bu değişikliğin bir dakika sonrası Hasan ceza alanında Cordoba ile karşı karşıya kaldı. Ali Eren, Hasan'ın arkadan bileğine vurup düşürdü. Ama Müftüoğlu "Devam" deyince Hasan çıldırdı. Kırmızı kartlık tepkilerini Müftüoğlu'nun sarıyla geçiştirmesi de penaltıda şüpheli kaldığının kanıtı gibiydi...

Zago direğe

G.Saray, son barutunu atmıştı artık. 67'de Yasin'in hatası sonrası Ronaldo ile başbaşa kalan Arif'in topu taşıyamayıp uzaktan vurması yorgunluğunun kanıtıydı. 69'da Tümer sağdan kesti. Zago'nun arka direkteki plasesi uzak direkten döndü.

Lucescu, 70'te Nouma/İlhan değişikliğiyle forvetini iyice güçlendirdi. Terim'in yanıtı orta sahadaki organizatörü Felipe'nin yerine Berkant'ı sahaya sürmek oldu.Ve 77'de Ahmet'in pasıyla 18'de buluşan İbrahim, Emre'ye çalımı basıp yürüme ayağı denen sağıyla uzak direğe plaseledi: 0-1.

Cordoba, 85'te Pinto'ya beraberlik şansını verdi. Ama o bomboş Arif'e vermek yerine sıfırdan anlamsız bir vuruşla bunu heba etti. Bir ilginç pozisyon da 86'daydi. ÜmitKaran topla elle oynadı. Yasin'in topukla vurduğu topu Arif aldı, Cordoba ile başbaşaidi. Müftüoğlu "Oyun başlamadı. Topa öylesine vuruldu" dedi. Ama zaman çalan futbolcuyu da cezasız bıraktı. 90'da Berkant'ın uygun durumda auta vurduğu kafa, Beşiktaş'a liderliği müjdeledi.

7 YIL SONRA GELEN ZAFER

Beşiktaş, Ali Sami Yen Stadı'nda Galatasaray'ı tam 7 yıl aradan sonra yenmeyi başardı. Siyah-beyazlı takım, burada ezeli rakibini en son 17 Aralık 1995'te mağlup etmişti.

FOTOĞRAF: VAHAPHACIOĞLU