kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mayıs 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gündemin ipleri kuklaların elinde!

04.05.2009
12'nci Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, gündemi 17 Mayıs'a kadar kuklalara teslim edecek. Festival, içeriği ile hem büyüklere, hem de miniklere sesleniyor..
Geçen hafta Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) tarafından ödüllendirilen Kukla ve Karagöz Tiyatrosu sanatçısı Cengiz Özek'in Genel Sanat Yönetmenliği'ni yaptığı ve bu yıl İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle düzenlenen Uluslararası İstanbul Kukla Festivali'nin 12'ncisi, bugün üç ayrı etkinlikle başlıyor. Bunlardan ilki, Marjinart Galeri'de saat 11.00'de açılacak Kukla İstanbul adlı sergi. Sergide Berlin ve Kahire İslâm Müzesi'nden derlenen, Karagöz sanatının kaynağı kabul edilen Memlûk Gölge Geleneği'nin özel el yapımı kuklaları ve gölge figürleri yer alıyor. Sergi açılışının ardından, yine bugün 13.00'te Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nde sahnelenecek Poemes Visuals adlı kukla gösterisiyle ise, dünyanın en önemli ipli kuklacılarından biri olarak nitelenen Jordi Bertran'ın topluluğu Jordi Bertran Company konuk olacak.

İSTANBUL MODERN'E ÖDÜL VAR
Fransa, İtalya, Filistin, Yunanistan gibi ülkelerden sanatçı, araştırmacı ve akademisyenlerin katılımıyla düzenlenecek Akdeniz Kuklası Sempozyumu ise 14.00'de İstanbul Modern'de. Etkinlik yarın ise saat 10.30-12.30 ile 14.00-17.30 arasında Akdeniz'de Kukla Geleneği, Karagöz ve Akdeniz Kuklasına Etkisi, Akdeniz'de Kukla Etkileşimi ve Akdeniz Kuklası ve Toplum - Dün ve Bugün başlıklı konuları gündeme taşıyacak. 17 Mayıs'a kadar devam edecek festivale, Türkiye ile beraber Macaristan, Rusya, Japonya, İran, Almanya gibi çok sayıda farklı ülkenin kukla tiyatrosu gösterileriyle katılıyor. Festivalin onur ödülü bu yıl Gölgeye Övgü sergisi bağlamında Karagöz ve gölge sanatına katkılarından dolayı İstanbul Modern'e veriliyor. Ödül bu akşam 20.30'da, Sakıp Sabancı Müzesi The Seed Salonu'nda yapılacak açılış töreninde verilecek. Festival kapsamında ayrıca, Yüzyıl Işıl Okulları da bir gölge gösterisini konuk ediyor. Japon Akebi Group 9 Mayıs Cumartesi günü kurumda çocuklarla buluşacak. Japonya'daki siyah-beyaz gölge oyunu geleneğinin aksine, renkli bir gösteriyle seyirci karşısına çıkacak grup üç farklı ve sözsüz oyun sunacak: Dünya çocuk klasikleri arasında yer alan Peter Pan, müzikle gölgenin buluştuğu Gölge Tiyatrosu Müzikali ve bir Japon öyküsü Taro. Bilgi: www.istanbulkuklafestivali.org