kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Mayıs 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kenelere dikkat!

CİHAN
Giriş Saati : 04.05.2009 15:19
Güncelleme : 04.05.2009 22:43
Yeni Haber
Uzmanlar, 866 adet türü bulunan kenelerin 200'den fazla hastalık taşıyabildiklerini açıkladı...
Özel Bursa Kültür Okulları tarafından düzenlenen seminerde öğrencilere keneden korunma yöntemleri anlatıldı. Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Levent Aydın, kenelerin yapısı ve çeşitleri ile ilgili bilgi verdikten sonra keneden korunma yollarında kişisel tedbirlerin öneminin büyük olduğunu belirtti.

Özellikle kene tehdidinin fazla olduğu bölgelerde, çevrede alınan önlemlerin dışında kişisel olarak alınacak önlemlerin de titizlikle yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Levent Aydın, ekolojik dengenin bozulduğu bölgelerde kenenin varlığında artışın yaşanacağına dikkat çekti. Aydın, "Öncelikle kenelerin insan yaşamında var olduğunu kabullenip, onlarla yaşamaya alışmalıyız. Ancak unutmamalıyız ki keneler en önemli hastalık taşıyıcılardır. 866 adet tanımlanmış türü vardır. 200'den fazla hastalık taşıyabilirler. Ancak kene ısırması gibi durumlarda kişiler ancak hastalandıktan sonra farkına varabilirler." dedi.

Olguların kene varlığı ve parçalı arazi yapısı ile yakından ilişkili olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aydın, "Orman içi açıklıklar ve orman kenarındaki tarım arazileri de riskli bölgelerdir. Ayrıca hastalık olan bölgeler de keneler için uygun yaşam alanlarıdır" dedi. Prof. Dr. Levent Aydın, kenelerle birlikte yaşamaya alışılması gerektiğini belirterek, "Kenelerle yaşamayı öğrenmemiz gerekmektedir. Bunun için kişisel korunma yöntemleri önemsenmeli ve yaşam tarzı haline getirilmelidir. Kenelerle mücadele edilmeli, bunun için çiftlik hayvanları ilaçlanmalı, çevre ilaçlaması da aksatılmamalıdır" diyerek sözlerini tamamladı.