kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Mayıs 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Filmin, 24 Ekim öncesi ilk gala gösteriminde Sait Genay, Taner Birsel, Vahide Gördüm, Tolga Örnek ve Altan Gördüm (soldan sağa) birarada.

Anlattıkları 'Devrim'i vizyonda yapacaklar

03.05.2009
1 Mayıs'ta yeniden gösterime giren 'Devrim Arabaları' filmini, yönetmen ve oyuncuları Kanyon'da halkla birlikte izledi..
Konusu:
1961 yılında Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, yerli üretim bir otomobil yapılmasını emreder ve görevin TCDD işletmesine verildiğini açıklar. Hemen işe başlayan 23 mühendisin önünde bu otomobili yapmak için yalnızca 130 gün vardır. 'Devrim' adı verilecek olan bu arabayı üretmek için biraraya gelen mühendisler, kariyerlerini ve aile hayatlarını riske atarak zamanla, yoklukla ve daha başka sayısız engelle baş etmek zorunda kalırlar. 'Benzini bitti diye yolda kalan araba' etiketiyle unutulan 'Devrim'in hikayesinin bilinmeyenlerini anlatan 'Devrim Arabaları' filminin senaryosunu Murat Dişli ve Tolga Örnek iki yıllık bir araştırma sonucu oluşturdu.

Yönetmenliğini Tolga Örnek'in yaptığı 'Devrim Arabaları' halktan gelen yoğun istek üzerine 1 Mayıs'ta ikinci kez gösterime girdi. Filmin oyuncuları Ali Düşenkalkar, Taner Birsel ve yönetmen Tolga Örnek de yeniden vizyona giren filmi önceki gün halkla beraber tekrar Kanyon'da izledi. Film sonrası halkın beğenisiyle karşılaşan yönetmen ve oyuncuların mutlulukları dikkatli gözlerden kaçmadı.

Destek var!
Gösterimin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan yönetmen Tolga Örnek, "Devrim Arabaları'nı yeniden izleyip, halkın tepkisini yerinde görmek istedik; o yüzden de bugün buraya geldik" dedi. Bazı sinemaseverlerin filmi belgesel sandığı için ilgi göstermediğini de söyleyen Örnek, "Bizim filmimiz ilk otomobili yapan kişilerin hikayesini anlatıyor" diye konuştu. Filmin yedi oyuncusundan ikisinin 'Devrim Arabaları'nı tekrar izlemeye geldiğini anlatan ünlü yönetmen, "Filmimizde rol alan diğer oyuncular işlerinin yoğunluğu nedeniyle bu geceye katılmadılar. Fakat hepsi bu yapıma yürekten destek oluyor. Biz de bunu biliyoruz" dedi. İşte, 1961 yılında yapılan ilk Türk otomobil Devrim'in hikayesini anlatan filmle ilgili merak ettiğiniz her şey:

Film için kim ne demişti?
Vizyona girdiği 24 Ekim tarihinde 'Devrim Arabaları'nı 145 bin 997 kişi izlemişti. Oyuncuları film çekimlerinin hemen ardından 'Devrim Arabaları'yla ilgili şunları söylemişti:
* Taner Birsel: "Babam, Köy Enstitülü bir Cumhuriyet öğretmeniydi. Bütün çabası, algısı gelişmiş, çağımızı anlayabilen, problem çözme yeteneği olan, demokratik davranmayı ve paylaşmayı bilen, insan emeğini yücelten, özgüveni tam bireyler yetiştirmek oldu. Bu memleket sahip olduğu bu değerleri hoyratça harcamasaydı eminim bugün daha güzel bir hayatımız olurdu. 'Devrim Arabaları', tam da bunu anlattığı için bu rolü kabul ettim."
* Vahide Gördüm: "Bu çok insancıl bir hikaye... Sıcacık, duygusal, bazen güldüren, bazen ağlatan ama izlediğinizde sizde derin izler bırakan insanların hikayesi..."
* Halit Ergenç: "Mühendislerin aile hayatlarına da yer verilmesi filme çok güzel, sıcak bir dramatik yapı kazandırdı..."
* Altan Gördüm: "Bu film biraz da 'Yabancılar en iyisini yapar, Türk malıysa kötüdür' düşüncesine karşı çıkan; 'Biz neden yapmayalım?' diyen bir film. Bu topraklarda yaşayan herkes bu filmi mutlaka izlemeli..."
* Serhat Tutumluer: "Bizim başka ülkelerin kahramanlık öykülerine ihtiyacımız yok! 'Devrim Arabaları' filminin anlattıkları beni çok heyecanlandırdı."
* Onur Ünsal: "Filmi çekerken her şey çok titiz ilerledi. Kostümünden makyajina, set saatinden yemeğine, böyle bir standarda sahip olduğumuzu görmek bizim adımıza çok güzel..."
* Selçuk Yöntem: "Devrim Arabaları'nın hikayesi, beni çok etkileyen bir olaydır. Filmde canlandırdığım Latif karakterinin bir cümlesi var: 'Türkiye'de hiçbir başarı cezasız kalmaz' diye. Olayı çok iyi özetliyor."

Kazandığı ödüller:
Sadri Alışık Ödülleri:
En İyi Erkek Oyuncu (7 Başrol 7 Unutulmaz Performans)- Taner Birsel, Selçuk Yöntem, Halit Ergenç, Altan Gördüm, Serhat Tutumluer, Ali Düşenkalkar, Onur Ünsal

SİYAD Ödülleri: En İyi Müzik (Demir Demirkan)

Ankara Film Festivali: En İyi Sanat Yönetmeni (Veli Kahraman)

Eskişehir Sanat Derneği: En İyi Film (OETK Özel Ödülü)

Ankara Hukuk Fakültesi Özel Ödülü: En İyi Film

Aday olduğu ödüller:
11-19 Mayıs 2009 Milano Film Festivali:
En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu (Taner Birsel)

11-16 Mayıs 2009 Monaco Film Festivali: Açılış Filmi ve tüm ödüllere aday

19-21 Şubat 2010 Kanada Film Festivali: Tüm Ödüllere Aday

Arjantin Mar del Plata Film Festivali: Tüm Ödüllere Aday

'DEVRİM' arabasına ziyaretçi akını sürüyor
Eskişehir'de Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş.'de (TÜLOMSAŞ) sergilenen Türkiye'nin ilk yerli otomobili 'Devrim', Tolga Örnek'in 'Devrim Arabaları' filminin gündeme gelmesinden bu yana 10 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Eskişehir-Ankara arasında yüksek hızlı tren seferlerini kullanarak başka illerden de gelen ziyaretçiler, özellikle hafta sonları 'Devrim'i görmek için yollara düşmeye devam ediyor. Bu ziyaretler karşısında çok heyecanlandığını söyleyen Tolga Örnek, "Filmi yeniden vizyona getiren de izleyicimizden gelen taleptir. Seyirci hem duygu yüklü bir film izleyecek hem de filmdeki oyuncuların başarılarını takdir etme fırsatını bulacak" diyor.
Haberin fotoğrafları