kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mayıs 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Kızım Aslı ile film yapmak isterim

02.05.2009
- Türk sineması son yıllarda hızlı bir yükselişe geçti. Genç yönetmenlerden hangileri var aklınızda?
- Reha Erdem, Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan, Yeşim Ustaoğlu, Ahmet Uluçay, Özer Kızıltan... Çoğaltabilirim. Dedim ya bu zenginlik. Bir de sinemamız sanayileşmenin zorunlu gerçeğini yakalayabilse... Birçok yeni yönetmenin çalışırken para bulmak için harcadığı çabanın, filmin senaryosundan, özgün öyküsünden, sanatsal tasarımından çok daha fazla zaman aldığını çok yakından biliyorum. Bunları düşünmek beni üzüyor. Üstelik Yeşilçam sineması diye zaman ayrımı yapılan dönemden de gelen önemli yönetmenlerimiz unutulmamalı. Bir Lütfi Akad, bir Metin Erksan, Atıf Yılmaz, Yılmaz Güney ve ötekiler, sinemamıza unutulmaz filmler kazandırdı. Erken yitirdiğimiz Ömer Kavur'u ve filmi Anayurt Oteli'ni de düşünürsek, sinemamızı nasıl bir özveriyle oluşturduklarını anımsamış oluruz.

- Yeni romanınızı ne zaman okuyacağız?
- Bir roman yazılıp, bir yana bırakılması yıllar aldı. Bu arada 1999'da Sevda Dolu Bir Yaz öne geçti, 2009-2010 sonbahar kış süresinde bu bitmeyen roman biter diye ummaktayım.

- Hangi kitaplar var son zamanlarda başucunuzda, neler okuyorsunuz?
- Yeniden dönüp, okuduğum Italo Calvino'ları saymazsak, Emin Özdemir'in İnsan Yüreğine Yolculuk'u, Saramago'nun Ricardo Reisin Öldüğü Yıl. Saramago, birkaç yıldır hayranlıkla okuduğum bir yazar. Bir de yeni bir kitap var. Tony Judt'un 1945 Savaş Sonrası Avrupa Tarihi... 1945'ten 2000'li yıllara uzanan kapsamıyla genel yazılım planına baktığımda etkileyici bir toplama sahip olduğu açık bir çalışma. Önümüzdeki günlerde bu kitapla baş başa kalmanın heyecanını duyuyorum. Bende 'başucu kitapları' deyimi, çoğunluk yatak odası okumalarını çağırıştırıyor. Ben ya masa başına ya da koltuğuma çekilerek okurum.