kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mayıs 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Nedim Gürsel "olay" romanıyla.

'Kahpe felek' lafı dine hakaret oldu

Altan GÖKMEN
02.05.2009
Son kitabında dini değerlere hakaret ettiği gerekçesiyle davalık olan ünlü yazar Nedim Gürsel: Başbakan'a mektup yazdım ama yanıt gelmedi. Kahpe felek lafı bile hakaret sayıldı..
Yıllardır Fransa'nın başkenti Paris'te yaşayan ünlü romancı Nedim Gürsel'in başı, son kitabı "Allah'ın Kızları" nedeniyle dertte... Ödüllü yazara "Allah'ın Kızları" romanında "dini değerleri aşağıladığı" gerekçesiyle 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Geçtiğimiz yıl mart ayında Doğan Kitap tarafından yayımlanan roman sonrası, şikâyet üzerine hakkında soruşturma başlatılan yazar Gürsel, ilk etapta Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nın verdiği takipsizlik kararıyla aklandı. Ancak üst mahkeme olan Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, itiraz üzerine yargılanmasına karar verdi. Kararda, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kitap hakkında verdiği rapor da büyük rol oynadı. Davanın ilk duruşması, 5 Mayıs Salı günü, Şişli Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Ama Gürsel, ilk duruşmaya gelmeyi düşünmüyor. Özellikle 301'den yargılanan Orhan Pamuk'un mahkeme sırasında başına gelenleri hatırlatarak, "Benim Türk yargısına güvenim tam. Ama 5 Mayıs için avukatımın söyleyeceği gibi davranacağım" diyor.

'EDEBİYATÇILAR İLGİSİZ'
Hakkında dava açıldıktan sonra, Çetin Altan'a ödül verirken Başbakan Erdoğan'ın söylediği, "Türkiye artık yazarlarını yargılayan bir ülke değildir" sözlerini anımsatan ve Başbakan'a bir mektup yazan Gürsel, cevap alamamaktan ve edebiyat çevrelerinin davaya ilgisizliğinden yakınıyor: "Sadece PEN Türkiye bir destek verdi. Oysa bu olay düşünce özgürlüğü, onların da savunması gereken bir değer diye düşünüyorum. Ya önemsemiyorlar ya da çekiniyorlar." Diyanet İşleri Başkanlığı'nın davada bilirkişi olmasını da eleştiriyor ünlü yazar: "Diyanet'in raporu tuz biber ekti. Geçen ağustos ayında ipe sapa gelmez birtakım suçlamalarla soruşturma açılmıştı. Romandaki 'Kahpe Felek' ifadesi bile dine hakaret sayılıyor. Hangimiz 'kahpe felek' demiyoruz ki!... Böyle bir durumda, savcılık bunun anlamsızlığını görüp takipsizlik kararı verdi. Ama buna itiraz edildi ve Beyoğlu Ağır Ceza Mahkemesi takipsizlik kararını kaldırıp dava açtı. Hâkime sormak istiyorum, acaba dosyayı gerçekten gördü mü?"