kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Mayıs 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Camlı Köşk sergisi ilgiyle gezildi.

Kültürler arası saray zirvesi

ÖZGÜR ÇAKIR / SABAH
02.05.2009
2010'da Avrupa Kültür Başkenti olacak üç kentin sahibi Almanya, Macaristan ve Türkiye'nin Parlamento Başkanları, iki sergi için bir aradaydı..
Gelecek yıl Avrupa Kültür Başkenti (AKB) olacak üç kentin bulunduğu ülkelerin parlamento başkanları, İstanbul'da bir araya geldi. 010 AKB Parlamento Başkanları Toplantısı kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Almanya Federal Cumhuriyeti Meclis Başkanı Dr. Norbert Lammert ve Macaristan Ulusal Meclisi Başkanı Dr. Katalin Szili'nin katıldığı toplantının ardından, tarihi Dolmabahçe Sarayı'nda üç ayrı kültür başkentiyle ilgili bir oturum yapıldı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Dış İlişkiler Direktörü Esra Nirgün Mirze, esas amaçlarının kentin kültürel envanterini ortaya koyarak ve İstanbul'a lâyık olduğu yeni kültürel mekânları kazandırmak olduğunu vurguladı. Bu kapsamda Pecz, Essen ve İstanbul'dan sanatçılar ve özellikle de her üç kentten gençlerin bir araya geleceğini ifade eden Mirze, 2010 etkinlikleri çerçevesinde tiyatro, opera ve edebiyata yönelik programların her üç ülkede birden karşılıklı düzenleneceğini aktardı.

53 KENTTE HER HAFTA ETKİNLİK
Avrupa Federal Cumhuriyeti Meclisi Başkanı Norbert Lammert ise konuşmasında Essen-Ruhr havzasında bulunan 53 kentin her birinin 2010 yılı boyunca birer haftalığına etkinlikler düzenleyeceğini aktardı. Havzanın sanayi devrimi sonrası aldığı göçlerle beş milyonluk bir nüfusa sahip olduğunu belirten Lammert, Ülkelerin sanat ve kültürel kimliğinin bu şehirlerde yaşayanlarla özdeşleşmesini sağlayacağız" dedi. Toplantıda konuşan Macaristan Ulusal Meclisi Başkanı Katalin Szili ise, Avrupa Birliği (AB) kurucu devleti Almanya'nın Essen ve AB üyesi adayı Türkiye'nin İstanbul şehirlerinin bu projeyle bir araya gelmesinden, Türkiye ile entegrasyon anlamında mutluluk duyduğunu belirtti. Etkinlikte daha sonra söz alan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan da, üç parlamento başkanının 2010'la ilgili ortak metnini okudu. TBMM Başkanı Köksal Toptan, meclis olarak 2008'de imzaladıkları bildiride mutabık olduklarını belirtti ve üç kentin 2010 projelerinin kamuoyunda daha fazla tanıtılması için parlamentolar olarak verdikleri siyasi desteği yineledi. Dolmabahçe'deki bu toplantının ardından parlamento başkanları ve konuklar, saraydaki Camlı Köşk'te düzenlenen Türk-Macar Dostluk İlişkilerinden Kesitler isimli serginin açılışını yaparak gezme fırsatı buldu. Sergide Mohaç Savaşı ve Budin Kalesi kuşatması gibi tarihi olaylara ait resimler ve minyatürlerin yanı sıra, Macaristan'ın 18'inci yüzyılda Avusturya'ya karşı verdiği özgürlük mücadelesi sırasında Macar mülteciler üzerinden Osmanlı İmparatorluğu ile kurulan yakın ilişkiler, tarihi fotoğraflar ve belgeler bir araya geliyor.