kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sadr, İstanbul'da ofis istiyor

CİHAN
Giriş Saati : 02.05.2009 10:08
Güncelleme : 02.05.2009 21:09
Yeni Haber
Türkiye ziyaretiyle bir anda dünya gündemine oturan Iraklı Şii liderlerden Mukteda el Sadr'ın İstanbul'da bir ofis açmayı düşündüğü öne sürülüyor...
Londra'da yayınlanan Darul Hayat gazetesinin haberine göre Sadr'ın konuyu Türk yetkililerle görüştüğü belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Sadr'ın partisine mensup kurmaylarla bir toplantı yapacağı da belirtiliyor. Gazetenin manşetten verdiği habere göre Sadr'ın bu tür üst düzey bir toplantı için Türkiye'yi tercih etmesine sebep olarak toplantıya dışardan müdahalelere engel olma düşüncesi, Türkiye'nin Irak'taki gruplar arasında meydana gelen çatışmalara dahil olmaması ve en önemlisi de Irak'taki problemlere Türkiye ve Sadr'ın bakışının birbirine yakın olması gösteriliyor.

Habere göre toplantıya Irak içinde ve dışında yaşayan Sadr'ın çevresindeki en önde gelen Şii din adamları ile Sadr blokundan milletvekilleri ve Şehit Sadr Ofisi'nden temsilciler katılacak.

Daha önceden yapılacağı duyurulmayan toplantıya katılacak bazı önemli isimler şunlar: Sadr'ın Sözcüsü Salah el Ubeydi, Dış İlişkilerden Sorumlu Hasan el Zarkani, Fransa'da yaşayan Sadr'ın yardımcılarından Kusay Abdulvahab, Sadr'ın Suriye ve İran bürolarının müdürü Şeyh Mahmud Ciyaşi.

Toplantıya Sadr'dan ayrılarak Asaib el Hak adında kendi özel askeri birliğini kuran fakat daha sonra ABD birlikleri tarafından tutuklanan Kays Hazali'nin toplantıya kimseyi gönderip göndermeyeceği bilinmiyor. Gazeteye göre toplantıya Hazali'nin yardımcısı Şeyh Ekrem el Kaabi veya Sadr'ın eski sözcülerinden şimdiki Hizbullah Tugayları'nın komutanı Şeyh Ahmet el Şeybani'nin katılabileceği belirtiliyor.

Toplantıda bu yıl sonunda yapılacak olan Irak'taki seçimin yanı sıra, ABD'nin Irak'tan çekilmesi sonrası yaşanacak gelişmeler ile Sadr grubunun Irak'taki durumu görüşülecek.

Son iki yıldır İran'da yaşadığı öne sürülen ve İran'dan Türkiye'ye gelen Sadr'ın son dönemde ülkedeki etkisinin azalmaya başladığı öne sürülüyor.

Irak'taki en büyük Şii grubun lideri Abdulaziz el Hekim'in de savunduğu Irak'ta konfederal bir yapı oluşturulması önerisine karşı çıkan Sadr, pek çok Sünni grup gibi Irak'ın Bağdat'tan güçlü bir merkezi yönetimle idare edilmesini istiyor. Sadr, Kerkük konusunda da Türkiye'nin tezlerini destekliyor ve bu kentin Kürt grupların denetimine girmesini istemiyor.