kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Baltık kıyılarının güzeli:Saint Petersburg

COSMOPOLITAN DERGİSİ
Giriş Saati : 30.04.2009 12:38
Güncelleme : 30.04.2009 15:48
Baltık Denizi kıyısında, Neva Nehri üzerinde 42 adaya yayılmış beş milyon nüfuslu St. Petersburg 1703’te Çar Petro tarafından kurulduğu günden bu yana ülkenin batıya açılan penceresi olmuş. Avrupa’nın en önemli kültür merkezlerinden biri olarak kabul edilen St. Petersburg’un önemli bir başka özelliği de, su kenti olması. ..
Saint Petersburg'dayım. Bir önceki çağın bilgisiyle beslenmiş olan bugünün insanı için St. Petersburg kimbilir neler vaat ediyor? Geçmişle bugünün arasında bir yolculuk yaşayacağımız kesin. Öyle ya; Rusya'nın ikinci, Avrupa'nın dördüncü bu büyük şehrini kafamda canlananların ötesinde yeniden keşfetmeye başlıyorum. Kısa yazılışıyla St. Petersburg, kalabalık turist kitlelerini ağırlıyor. Avrupa'nın kültür merkezlerinden biri olması dolayısıyla ilgimi çeken kentin elbette en önemli özelliği bir su kenti olması. Baltık Denizi kıyısında, Neva Nehri üzerinde 42 adaya yayılmış beş milyon nüfuslu St. Petersburg 1703'te Çar Petro tarafından kurulduğu günden bu yana ülkenin batıya açılan penceresi olmuş. 200 yıl boyunca Çarlık Rusyası'nın başkenti olan kent, İkinci Dünya Savaşı sırasında 900 gün Alman kuşatmasına direnç göstermiş. Bugün aynı direnci liberal ekonomiye gösterdiği söylenemez elbet. Göstermesi gerekiyor mu peki? "Evet" yanıtı çok da gerçekçi gelmiyor kulağa.
Kanalları ve köprüleriyle "Kuzey'in Venedik'i" olarak anılan St. Petersburg, geniş bulvarları ve Çarlık döneminden kalma binalarıyla ihtişamlı bir kent. Tarihi, kültürel ve mimari önemi dolayısıyla UNESCO tarafından Dünya Kültürel Mirası kabul edilerek korumaya alınmış. St. Petersburg Lenin'in, devrimin zaferini deklare ettiği kent olması dolayısıyla da Rusya tarihinde özel bir öneme sahip. Kentin devrim sonrası Leningrad adını alması da bu yüzden.

Etkileyici Hermitage Müzesi
Çarların özel sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapan Hermitage Müzesi, hayatta en az bir kez görülmesi gereken bir mekan. Bu tarihi bina Çarlık döneminde Kışlık Saray olarak kullanılıyormuş. Bugün ise dünyanın en önemli müzelerinden biri. Müzenin öyküsü 1764 yılında II. Katerina'nın Berlin'den 225 parçalık çok değerli bir resim koleksiyonu getirmesiyle başlıyor. Takip eden yıllarda Saray'a değerli tablo alımı devam ediyor. Tablo koleksiyonunda Rembrandt, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Van Gogh, Raphael, Renoir ve Picasso'nun eserleri yer alıyor. Koleksiyon zamanla heykel, gravür, silah, sikke,madalya, kitap ve arkeolojik eserlerle zenginleşmiş ve Hermitage Avrupa'nın en seçkin müzelerinden biri haline gelmiş.

KONAKLAMA
Hotel Astoria Şehrin merkezinde fitness, spa, restoran hizmetleri bulunan klasik bir beş yıldızlı otel. 39, Bolshaya Morskaya Tel: 007 812 494 5757 www.thehotelastoria.com Petro Palace Hotel 14, Malaya Morskaia, Tel: 007 812 571 3006 www.petropalacehotel.com Hotel Altburg 35 Liteyniy Prospekt, Tel: 007 812 327 0099 www.altburg.ru

Beyaz Geceler
Her yıl haziran ayında Petersburg'un ünlü "Beyaz Geceler"i başlıyor. Gün boyunca hava yalnızca iki saat süreyle çok çok az kararıyor. Dostoyevski'nin ünlü romanı Beyaz Geceler işte böyle bir zaman diliminde geçiyor. St. Petersburg'un dört beyaz gecesinde yaşanmış sade ve derin bir aşkın öyküsüOkumayanlara şiddetle önerilir.

Şehrin en işlek caddesi olan Nevsky Prospekt'te dolaşmanın keyfi ise ayrı. Kentin yerli yüzlerinden ziyade turistlerle karşılaşsa da insan, tarihi doku karşısında bunu umursamıyor. Bana kalırsa St. Petersburg'un sırlarına ermenin en iyi yolu, köprüleri kullanarak kanallar arasında gezmek, bu sırada sokak müzisyenleri tarafından verilen müzik ziyafetini dinlemek, Neva nehrinde bir tekne turu yapmak, Hermitage Müzesi'ni dolaştıktan sonra meydana çıkıp, gözleri kapatarak görülenleri ağır ağır zihne nakşetmek. St. Isaac Meydanı, Kazan Katedrali ve Kızıl Meydan'ın benzeri bir görüntü yaratan Kandaki Diriliş Katedrali'ni de bu gezi güzergahına eklemek gerek.

St. Petersburg'da ulaşım kolay. Otobüs, metro, tramvay, taksi, kanal teknesi gibi pek çok seçenek mevcut. Pervazlarından çatılarına kadar kabartmalarla süslenmiş St. Petersburg binalarının merkezde bulunanlarının altları kafe, restoran, bar, dükkan olarak işletiliyor. Bu kafelerden birinde oturup yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Geçmişle bugünü harmanlayan fantastik bir kaçamak için ideal bir şehir olduğunu bir kez daha vuruyor yüzümüze St.Peterburg. Hep gelmek isteyip; geldiğinizde kafelere, kitapçılara takılıp, gün boyu ana caddelerde yürüyüp, gizemli dar sokaklarında kaybolmak isteyeceğiniz ve her mevsimi ayrı güzel bir şehir olacak her zaman... Adı bu kentle anılan şair Puşkin'den de söz etmeden olmaz. 18 yaşında kente yerleşen Aleksandr Puşkin, Dışişleri Bakanlığı'nda çalışırken yazdığı bir şiirinden dolayı sürgüne gönderilir. Çar tarafından affedilerek St. Petersburg'a geri döner ve kentin kültür-sanat yaşamında önemli bir yer edinir. Bu duygusal şair 1837'de eşinin onurunu korumak üzere girdiği bir düelloda yaşamını yitirir.

YEME-İÇME
Taleon Club: Şehrin en güzel mekanlarından biri. İçinde Taleon Restaurant, Victoria Restaruant, Cigar Lounge, Artrium Lounge ve Lobby Bar gibi birkaç ayrı mekanın yanı sıra müdavimler için bir casino da bulunuyor.
Eliseyev Hotel, Moika River Emb House 59
Tel: 007 812 324 99 44
www.taleon.ru

Tinkoff: Rusya'da, Moskova dahil tüm büyük şehirlerde şubesi bulunan restoran ve bar zinciri Tinkoff'un St. Petersburg'da iki şubesi var. Ama Tinkoff'un asıl ünü biralarından geliyor. Çeşitli aromalı biralarının hemen hepsi damak tadımıza uygun.
1-7, Kazanskaya Street,
Tel: 0079 812 718 55 66 ve
1-23, Varshavskaya Street
Tel: 0079 812 313 05 17.

RUS MUTFAĞI
Solod I Chmel: Big Prospect of Bazil
Island, 68.

İTALYAN MUTFAĞI
Povari: 38-40, Big Prospect of
Petrogradskaya Side,
Tel: 007 812 233 70 42;
Testo: 29, Kazanskaya Street,
Tel: 007 812 310 82 70.

ULUSLARARASI DÜNYA MUTFAĞI
Face Caf29 A, Embankment of
Griboedov Canal,
Tel: 007 812 324 56 87

Alışveriş
St. Petersburg alışveriş açısından eğlenceli bir şehir sayılabilir. Özellikle Bolshoi Prospect'te MaxMara, Apriori, Nike, Adidas gibi bilinen markaları bulabilirsiniz. Şehrin en önemli caddesi Nevsky Prospect ise daha üst düzey markaların konumlandığı bir cadde. Burada Calvin Klein Jeans, D&G, Free Lance, Romeo Gigli gibi markalar bir arada. Alışverişe daha fazla zaman ayırmak isterseniz, yine Nevsky Prospect yakınlarında, Ligovsky Caddesi No: 18'de bulunan "Show-room 18" ile No: 74'te yer alan Backstage'i tercih edebilirsiniz. Alışveriş sonrası ise küçük bir kafe olan Idealnaya Chashka'da soluklanıp kahve yudumlayabilirsiniz. Tabii Rusların ünlü pankeklerini de mutlaka tatmalısınız. Dondurmalı, peynirli, etli, mantarlı çeşitleri olan pankekleri yiyebileceğiniz en iyi adres "Teremok" ise Nevsky 91 numarada bulunuyor. Kitap kurduysanız, önerebileceğimiz iki adres var: "Bookvoed" Kirochnaya 23 (Metro / Chernyshevskaya, Tel: 007 812 272-57- 03 www.bookvoed.ru) ya da kitap karıştırırken bir şeyler içebileceğiniz "Books&Coffee".

GÖRÜLMESI GEREKEN YERLER
Hermitaj Müzesi: Çarın kışlık sarayı olarak da bilinen Hermitaj, taş devrinden 20. yüzyıla dek Rembrandt, Picasso, Gaugin, Matisse, Renoir gibi sanatçıların eserlerinin bulunduğu yaklaşık üç milyon parçalık koleksiyona sahip. Yazlık saray Peterhof ise özellikle yaz aylarında mutlaka ziyaret edilmeli. Dostoyevski'nin Evi, Puşkin Tiyatrosu, Aslanlı Köprü, Kazan Katedrali, Saint Catherine Kilisesi de görülmesi gereken başlıca yerler arasında.

Gece Hayatı
St. Petersburg gece hayatı açısından sıkılmayacağınız çılgın bir şehir. Caz, blues, elektronik, pop, kısacası her türlü müzik zevkine hitap eden kulüp ve barlar bulabilirsiniz burada. "Stirka" genelde öğrencilerin tercih ettiği elektronik müzikle öne çıkan bir mekan (Kazanskaya 26, www.40gradusov.ru).

"MOD Club" ise DJ performanslarıyla öne çıkıyor. Tarzına gelince; disco, lounge, elektro ile başlayan liste uzayıp gidiyor (Konushennaya Meydanı 2, www.modclub. spb.ru).

"Jambala", St. Petersburg'un en iyi reggae mekanı (Big Prospect of Bazil Island, 80, Tel: 007 812 332 10 77 www.jambala.ru).

Tüm gece dans etmek istiyorsanız;
"Red Club"u denemelisiniz (Poltavskaya Street, www.clubred.ru). Rock severlerin tercihi ise mutlaka "Money Honey" olmalı (Sadovaya Street, 60, www.money-honey.ru Tel: 007 812 310 05 49).