kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

23 Nisan'ın Meksikalı çocukları domuz gribi kâbusu yaşattı

Erkan DOĞAN/ SABAH
01.05.2009
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) son açıkladığı rakamlara göre dünya genelinde 257 kişinin ölümüne yol açan salgın 'domuz gribi' hastalığı henüz görülmediği ülke vatandaşlarını da paniğe sevk etti. Türkiye'de bugüne kadar domuz gribi vakası görülmedi ancak korkusu İzmir'de 'gribe yakalandık' şüphesiyle 19 aileyi hastaneye sevk ettirdi.

SONUÇLAR ANKARA'DAN
23 Nisan kutlamaları için hastalığın ilk kez ortaya çıktığı Meksika'dan gelen çocuklardan birini evinde konuk eden Atakan ailesi art arda gribe yakalanınca 'domuz gribi olduk' diyerek hastaneye başvurdu. Veli ve Özlem Atakan çiftinden alınan balgam örnekleri Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderildi. Yapılan test sonuçları hastalığın bronşit olduğunu ortaya çıkardı. Ancak bu haber 19 Meksikalı çocuğu evlerinde konuk eden aileleri de paniğe sevk etti. Aileler birer birer sağlık taramasından geçirildi. İzmir Alsancak Devlet Hastanesi'ne başvuru yapan Atakan ailesinden Veli Atakan'ın taburcu edileceği açıklanırken eşi Özlem Atakan'ın tedavisi sürüyor. Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama'nın grip öncesi gittiği Meksika'da hastalığa yakalanmış olabileceği iddialarının yalanlanmasının ardından bu kez seyahatte kendisine güvenlik konularında asistanlık yapan bir yardımcısı gribe yakalandı.

İŞİNE GERİ DÖNDÜ
Ancak ismi açıklanmayan yardımcı yapılan testlerin ardından işine geri döndü. Bilim adamları hastalığın insandan insana bulaşmasını engelleyecek tıbbi metotlar üzerinde çalışıyor.

Virüs bazılarının da ceplerini doldurdu!

Domuz gribinin popülerliğinden para kazanmayı hedefleyen bir şirketin yaptığı ve oyunculara virüslü domuzlara iğne yapma görevi veren "swinefighter" oyunu internet üzerinden milyonlarca kişi tarafından oynandı. Bazı firmalar da salgını 'ti'ye alan tişörtler üretti.

WHO salgın hastalığın ismini değiştirdi
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) virüsün yol açtığı salgın hastalığın ilk kez dünden beri 'domuz gribi' ismiyle anılmasına bir düzeltme yaparak hastalığın adının İnfluenza A olduğunu duyurdu. Hastalığın domuz eti yenmesiyle bulaşmadığı belirtilerek insandan insana bulaştığı belirtildi.

'Başkan ve eşi kendine özel aşı getirtti'

Ülkesinde baş gösteren salgın virüs sonrası kamuoyunda Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon ve eşinin maske kullanmaması spekülasyonlara yol açtı. İddialara göre başkan ve eşi Kanada'dan getirilen hastalığın bulaşmasını önleyen özel bir aşıyı gizlice yaptırdı.

İnsandan insana bulaştı
Almanya'da bir hemşireye bakımından sorumlu olduğu hastasından virüs bulaştığı açıklandı. Sağlık yetkilileri, 42 yaşındaki hemşireye virüs bulaştıran hasta Meksika seyahatinden döndüğünü söyledi.

İsviçreli genç kurtuldu
İsviçre'de domuz gribine yakalanarak tedavi altına alınan 19 yaşındaki Kerry F. olduğu tamiflu aşısının ardından 'iyileşti' denilerek taburcu edildi. Bu haber sağlık uzmanlarını umutlandırdı.
Haberin fotoğrafları