kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Bo, ºimdiden Obama ailesinin sevgilisi oldu.

Beyaz Saray'ın Bo'su bizim buralarda da yaygın

NESLİHAN TUNÇ
17.04.2009
Beyaz Saray'ın siyah köpeği Bo, Portekiz su köpeği cinsi. Obama Ailesi'nin yeni üyesi Türkiye'de de çok yaygın ve Portekiz su köpeğine sahip birçok Türk var.....
Beyaz Saray'da başkanlık seçimi kadar önemli bir diğer konu da başkanın köpeğidir. Bu yüzden seçimlerin hemen ardından Obama'nın hangi köpeği sahipleneceği Amerika'da gündem oluşturdu. Bu önemli soruna senatör Ted Kennedy noktayı koyarak, Obama Ailesi'ne, bir Portekiz su köpeği hediye etti. Bo ismi verilen köpek bu günlerde Amerika'da Obama'nın ekonomik paketini bile gölgede bıraktı. Peki Türkiye'de de çok yaygın olan Portekiz su köpeğinin özellikleri neler? Portekiz su köpeği, suyu çok seven bir köpek ırkı. Yüzyıllar boyunca Portekiz'in özellikle güney kıyılarında, balıkçılar tarafından tayfa olarak da kullanılmış. Eski çağlarda balıkçılara av sırasında su içinde yardım eder, kıyıdan gemiye haber götürüp getirir, bekçilik yapar, balıkları ağlara çekerdi. Balıkçılar tarafından tayfalardan sayılan bu köpekler, işlerinin karşılığını hem balık, hem de para olarak alır emekli denizciler tarafından tecrübeli köpekler kiraya verilerek ek gelir sağlanırdı. Portekiz'de geleneksel küçük balıkçılığın önemini kaybetmesi ile bu tür de gözden düşmüş ve kaybolma aşamasına gelmiş.
Yaygın bir ırk olmasa da günümüzde sevenlerinin artması nedeniyle yok olmaktan kurtulmuştur. Ancak uzun yıllardır balıkçılıkta kullanılmamaktadır. Enerji dolu, neşeli bir köpektir. Herkesle, hatta kedilerle bile anlaşır.
Çocuklarla da arası çok iyidir. Cesur ve zekidir.
Söz dinler. Çok hızlı öğrenir ve öğrendiklerini de uygular. Gün boyu dışarıda olsa bile, akşamları ailesiyle olmak ister. En önemli karakter özellikleri yüksek hareket ve ilgi ihtiyacı ile aşırı heyecanlılıktır. Hassas, sadık ve itaatkâr bir karakteri vardır. Komutları hızlı öğrenir ve uygular. Eğitiminde ses tonu çok önemlidir. Bu ırk eşyaları çiğnemesiyle ünlüdür.
Haberin fotoğrafları