kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Mayıs 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Hırvatistan - Dubrovnik

Tarihin izlerini sürmek için Balkanlar'a

30.04.2009
Savaşlar arasında geçen yüzlerce yılda, acı, korku, umut gibi pek çok duyguyu birlikte yaşamış insanların yaşadığı topraklar... Bosna-Hersek'ten Hırvatistan'a kadar bu coğrafyadaki tüm ülkeler, tarihi yapıları ve gece hayatı gibi cezbedici özellikleriyle turist çekiyor..
Coğrafyası, iklimi, yemekleri, kültürü, müziği, lisanı bize yakın ama bir o kadar da yeni keşfedilecek özelliği olan, son yılların en popüler tatil seçeneklerinden biri Balkanlar. Bir gezi için beklenti ne olursa olsun, burada hemen hepsini karşılayabilirsiniz. Tarihten doğaya, eğlenceden yeme-içmeye kadar... Farklı bir yerler görmek isteyenler, bahar aylarında daha da bir renklenen bu bölgeye yolunu düşürebilir.

Makedonya: Osmanlı'nın Balkanlar'da en uzun kaldığı ülkelerden birisidir Makedonya. Halkının büyük bir çoğunluğu Hıristiyan Makedonlardan oluşsa da, Arnavut ve Türk Müslümanlar da ciddi bir nüfus oluşturuyor. Makedonya'nın en önemli şehirleri Üsküp, Ohrid, Manastır, Tikveş, Kalkandelen. Başkent Üsküp, tarihi özellikleri, Osmanlı'dan kalma tarihi eserleri, lezzetli yemekleri, alışverişi, gece hayatı ve casinoları ile mutlaka görülmesi gereken bir şehir. Ohrid, neredeyse deniz kadar büyük bir gölün etrafına kurulu bir kent. Elveda Rumeli dizisinin çekiminin yapıldığı, senaryonun geçtiği güzel kasaba Ohrid'de de birkaç gün geçirebilirsiniz. Makedonya'nın bir diğer önemli şehri, Manastır. Osmanlı eserlerinin yoğun olarak bulunduğu bu kent, 1382 yılında Timurtaş Bey tarafından Türk topraklarına katılmış, Balkan Harbi'nde (1912 yılında) elden çıkmış. 530 yıl Osmanlı idaresinde kalmış. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde de belirtildiği gibi o dönemde 3 bin hane, 20 mahalle, 900 dükkân, 70 mescit ve camiden oluşan, Rumeli vilayetinin ileri gelen şehirlerinden biriydi.

Kosova: Dünyanın en genç cumhuriyeti Kosova, yıllar süren mücadeleden sonra geçen yıl Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Yine, Osmanlı'nın Balkanlar'daki en önemli kalelerinden olduğu için (1389-1912 arasında Osmanlı hâkimiyetinde kaldı) Osmanlı'dan kalma birçok eser barındırıyor. Kosova'da bağımsızlık ilanının ardından denetim, Birleşmiş Milletler'den Avrupa Birliği'ne geçti. Kosova ile Sırbistan arasındaki özerk bölge sınırı, devlet sınırı oldu. Başkent Priştina'da savaşın izleri hâlâ gözlemleniyor. Ülkenin ikinci önemli şehri Prizren ise adeta bir masal kenti olarak tanımlanıyor.

Bosna-Hersek: Yıllarca savaşın en kanlı, en gaddar yaşandığı bölge burası. Milyonlarca kişinin mezarları üzerine kurulan ülke, doğası, tarihi eserleri, leziz mutfağıyla bugün önemli bir turistik merkez olma yolunda hızla ilerliyor. En önemli kentleri, Saraybosna ve Mostar. Saraybosna, Birinci Dünya Savaşı'nın çıkmasına yol açan suikasta ev sahipliği yapmış, Osmanlı'dan Haçlılar'a ve en son Sırp katilamına kadar hep savaşlarla yaşamış topraklara sahip... Üç dinin bir arada yaşadığı şehirlerden birisi. Ve dolayısıyla, birçok tarihi yapı, önemli tarihsel hikâyeler bu şehrin en önemli özellikleri. Diğer yandan, nehrin iki yakasına kurlu nostaljik bir şehir... Mostar ise, Balkanlar'da görülmesi gereken başlıca şehirlerden. Tarihi Mostar köprüsü, bolca Osmanlı eseri, nefes kesen manzaraları ve yine savaşın silinmeyen izlerini burada görebilirsiniz.

Karadağ: Kosova'dan sonra dünyanın en genç ikinci cumhuriyeti. Adriyatik şehir ve kasabaları, büyüleyici sahilleri, nefes kesen manzaraları, çok zengin tarihi yapı ve hikâyeleri, leziz yemekleri ve çılgın gece hayatı ile keşfedilmeyi bekliyor. Karadağ Eski Yugoslavya'yı oluşturan altı cumhuriyetten biriydi. Yugoslavya'nın parçalanmasından sonra Karadağ, Sırbistan'ın zorlamasıyla Yeni Yugoslavya'ya katıldı. Karadağ'ın çabalarıyla 2003 yılında Sırbistan-Karadağ olarak daha esnek bir federasyon çatısı oluşturuldu. Karadağ, 21 Mayıs 2006'da yapılan referandumla bağımsız olma kararı aldı. 3 Haziran 2006'da ise Karadağ Parlamentosu, referandumda çıkan sonuca dayanarak Karadağ'ın bağımsızlığını ilan etti.

Arnavutluk: Halkının büyük çoğunluğu Müslüman olan Arnavutluk, yine Osmanlı'nın Balkanlardaki en sağlam yerleşim yerlerinden birisiydi. Arnavutluk'un tarihini anlatmak için Avrupa'nın en eski kavmi olarak bilinen Pelasglar'a kadar gitmek gerekir. Bu nedenle tarihi yapıları çok fazla. Farklı inanışlara sahip kişilerin bir arada yaşadığı şehirlerden biri: Komünist rejim döneminde yaygın olan ateizm, İslam kuruluşları, Arnavutluk Katolik Kilisesi, Arnavut Ortodoks Kilisesi'nin çalışmaları hâlâ devam ediyor.

Hırvatistan: Deniz, güneş, tarih, kültür, doğa, gece hayatı, çok çeştili aktiviteler, damak tadına düşkün olanların tatmin edecek yemekler ve şaraplar... Bir gezginin isteyebileceği pek çok şey Hırvatistan'da var. Zaten turizm yeni bir şey değil Hırvatlar için; Yugoslavya zamanında da dünyanın en önemli turizm bölgelerinde birisi bu bölgeydi. Şimdi de dünyanın kalburüstü turistlerinin en çok tercih ettiği yerler arasında. Savaştan büyük yaralar alarak çıkmasına karşın, çalışkan halkı sayesinde yaralarını hızlı bir şekilde sarabilmeyi başarmış durumda. Dubrovnik, Zagreb, Split, Rijeka, Zadar, Solin ve Marco Polo'nun doğum yeri Korçula en önemli yerlerinden.
Haberin fotoğrafları