kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Taze sebze ve meyve tüketin

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
29.04.2009
Beslenme uzmanı Banu Kazanç, metabolik sendromla savaşmak için beslenme önerilerinde bulundu:
* İnsülin düzeyini sabit tutacak yiyeceklerle beslenmeyi ve besinlerin glisemik değerlerini öğrenmek, hayatınızı ve tercihlerinizi kolaylaştırır. Glisemik indeksi düşük içecek olarak suyu tercih edin.
* Taze meyve, taze sebze ve taze eti tercih edin. Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin. Konserve gibi katkı maddeleri ilave edilmiş, işlenmiş gıdaları tercih etmeyin.

ALKOLÜ AZALTIN
* Alkol tüketiminin azaltılması düşük trigliserid düzeylerine yardımcı olabilir. Alkol tüketiminizi sınırlayın. Unutmayın, tehlike sınırı; kadın için bir, erkek içinse iki kadehtir.
* Kanola, zeytin yağı, fındık yağı, zeytin ve kabuklu yemişlerin bileşiminden oluşan yağlar; çoğunlukla tekli doymamış yağlardır. Bunlar, total kolesterol düzeylerini ve LDL kolestrol düzeylerini düşürür.
* Çoklu doymamış yağlar, Omega 3 ve Omega 6 olmak üzere iki tiptir. Omega 3 yağ asitleri kalp hastalığı riskini azaltır. Somon, ton, uskumru gibi yağlı balıklar, ceviz ve soya fasulyesi Omega 3 kaynağıdır. Mısır yağı, ayçiçek yağı ise Omega 6 içerirler. Bunlar, total kolesterol ve LDL kolesterol düzeyini düşürürken, iyi huylu kolesterol olarak bilinen HDL düzeyini de düşürürler.

BALIĞI ETE TERCİH EDİN

* Doymuş yağ tüketimini azaltmak için kırmızı et ve yağlı deniz ürünlerini seyrek tüketin. Etin görünen yağlarını ayıklayın, tavuk etinin derisini yemeyin.
* Balık ve kümes hayvanlarını kırmızı ete tercih edin. Yağsız süt ve peynirler (lor peyniri gibi), yağlı olanlardan daha iyi bir seçenektir.