kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Dr. Suat Süphan Erşahin

'Trafik amniyosentezden çok daha risklidir'

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
19.04.2009
Hamileliğin dördüncü ayında anneleri önemli bir karar bekliyor: Bebeğin anomali riskini gösteren amniyosentez yaptırmalı mı yaptırmamalı mı? Dr. Suat Süphan Erşahin, "Bu testteki düşük riski 200'de birdir. Oysa trafik daha riskli!" diyor..
Anne karnındaki bebeğin özürlü olabileceğine dair bir şüphe doğduğunda, doktorlar genellikle anne adaylarına amniyosentez yaptırmalarını öneriyor. 'Anne karnından su alma işlemi' olarak bilinen ve bebekteki anomali riskini gösteren amniyosentez, taşıdığı risk yüzünden anne adaylarını ikilemde bırakıyor. Anomali şüphesi söz konusu olduğunda soru işaretlerini ortadan kaldırmak için amniyosentez yapılması gerektiğini vurgulayan Medical Park Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Suat Süphan Erşahin, amniyosentezle ilgili bilgi verdi:

* Amniyosentezi hangi durumlarda öneriyorsunuz?
Kadının daha önceden genetik anomalili çocuklar doğurmuş olması, yaşının 35 ve üzeri olması, anne-babanın akraba olması, ikili ya da üçlü testin riskli çıkması gibi durumlarda amniyosentez yapılmasını öneriyoruz.

* Amniyosentez yapılmasındaki amaç nedir?
Amniyonsentezin birkaç amacı var. Bebekte genetik bir sorun, akciğer yetersizliği ya da metabolik bir hastalık var mı diye bu test yapılıyor. Bir de, anne ile baba adayında kan uyuşmazlığı varsa, bebeğin bu durumdan etkilenip etkilenmediğini öğrenmek için de yapılır.

SONUÇ İKİ HAFTA SONRA
* Test ne zaman yapılır ve sonuçların alınması ne kadar sürer?
Normalde amniyosentez için hamileliğin 16-18'inci haftaları arası idealdir. Sonuçlar genellikle iki-üç hafta içinde, bazen daha geç çıktığından bu haftalarda yapılması daha uygun. Ama gebeliğin 24'üncü haftasına kadar da yapılabilir. Alınan sıvı laboratuvarda ayrıştırıldıktan sonra, hücreler kültür ortamında çoğaltılır ve elde edilen hücrelerde genetik inceleme yapılır. Kesin sonuç için hücre kültürlerinin beklenmesi gerekir. Bu da genelde üç-dört hafta sürer.

RİSK SADECE BİNDE BEŞ
* Anne adayı bu işlem istendiğinde nasıl tepki gösteriyor?
Bebeğinin zarar görmesinden korktuğu için önce tepki gösteriyor. Bebek onun en değerli varlığı ve karnına bir iğne sokulacak. Çok fazla internete girerek, sağdan soldan duyduklarından etkilenerek de reaksiyon gösteriyor. Başka bir teşhis yöntemi istiyor. Ama bu işlem 'gold standart', yani en iyi yöntem. Şu ana kadar geliştirilen daha iyi bir yöntem yok. En iyi ultrason bile amniyosentez kadar güvenilir bir sonuç veremiyor. Daha doğrusu; genlere bakmaktan daha iyi bir yöntem yok.

* Düşük riskinin olması karar verilmesinde sıkıntı yaratıyor mu?
Amniyosentezdeki düşük riski 200'de birdir, yani binde beş risk var. Amniyosentezdeki risk, çok küçük bir risktir. Aileler, sırf bu riskten korkarak amniyosentez yaptırmaktan vazgeçmemeli. Eğer doktor amniyosentez öneriyorsa, yapılacak en doğru şey bu işlemi yaptırmak. Dışarıda kaza yapmak, trafikte dolaşmak çok daha büyük bir risk. E5'te trafiğe çıkmak, amniyosentezde yaşanabilecek komplikasyonlara oranla daha büyük bir risk taşıyor.
Haberin fotoğrafları