kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Kariyer yapan çocuklu kadın 'Modern Köle Isaura' oluyor!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
20.04.2009
Belli bir yaşa gelip kariyeri ile anne olmak arasında seçim yapmak zorunda kalan kadınlar büyük bir ikilem yaşıyor. Sonuçta ikisini birarada götürmeye karar verenler ise günümüzün modern kölelerine dönüşüyor..
Kadınlar; günümüz toplumunda giderek daha fazla söz sahibi olsa da, 'çocuk vakti' geldiğinde bir seçim yapmak zorunda kalıyor. 'Çocuk ya da kariyer'den birini seçmek zorunda kalan kadınlar, tercihleri sonrasında yeni sorunlarla karşı karşıya gelebiliyor. Kötü bir anne olduklarını düşünüp, suçluluk ya da para kazanamadıkları için tükenmişlik ve kızgınlık duygusuna kapılabiliyorlar. Tercih yapmayıp hem kariyerini hem de anneliğini devam ettiren kadınlar, 'mükemmellik takıntısıyla' karşı karşıya kalıyor ve 'süper kadın' olmak için kendilerini zorluyor. Medical Park Hastanesi'nden Psikolog Şebnem Turhan'a göre; 'anneeş- iş kadını-arkadaş' gibi birçok toplumsal rolü üstlenen kadınların bu roller altında ezilmemesi için 'dengeyi' kurabilmeleri çok önemli... Psikolog Turhan; kariyeri ile anneliği arasında bocalayan kadınların yaşadığı psikolojik sorunları anlattı:

* Değişen yaşam koşullarıyla birlikte, artık kadınlar da aktif şekilde çalışma hayatının içindeler. Bu sayede kadın, ekonomik ve sosyal hayatta kendisini daha özgür hissediyor. Bu da; birçok toplumsal rolü değiştirdiği gibi anne-çocuk arasındaki geleneksel ilişkilerin, kadınlık rollerinin başka bir boyut almasına neden oldu.

* Hatta bu, aile içinde erkeklerin üzerlerine düşen rollerin artmasını da sağladı. Bununla birlikte yoğun iş temposu, aile kurumuna ilişkin bakış açısındaki değişimler, evlilik yaşının büyümesi, günümüz ekonomik koşullarının da zorlaşmasıyla çocuk sahibi olma planları ertelenebiliyor.

* Ertelenen çocuk sahibi olma planının gerçekleştirilmesi kararı alındıktan sonra ise; özellikle çalışan kadın, iş ve özel hayatı arasında denge kurmada güçlük yaşamaya başlayabilir. Kendisini 'kariyer mi çocuk mu?' ikilemi arasında bulup, seçim yapmak zorunda hissedebilir.

SEÇİM YAPMAK ŞART MI?
* Kadınların hem çalışıp hem de çocuk sahibi olma süreçlerini zorlaştıran ve onları sanki bir seçim yapmak zorundaymış gibi hissettiren bu durumunun sebebinin; kültürel değerler ve toplumsal rollerimiz olduğu düşünülür. Kadınlığa ve anneliğe ilişkin temel öğretilerden biri; öncelik hakkının çocuklar olduğudur.

* Bu sebeple kadın, kariyer yapmak istediği zaman toplumda öğretilen bir kuralı çiğnemek zorunda kalır. Bu durumda kariyerini seçen kadın ayıplandığını, dışlandığını düşünebilir. Bunun yanısıra çocuklarına yeterince zaman ayıramadığını, yetersiz bir anne olduğunu düşünüp kendisini 'suçlu' hissedebilir.

KARİYERLİ KÖLELER!
* Diğer bir öğreti ise; ev işlerinin tümünden kadının sorumlu olduğu yönündedir. Türk toplumunda genellikle, çalışan kadın işten döndüğünde, eşinden ev işleriyle ilgili yardım alamaz. Bu sebeple kariyeri tercih eden kadın, hem iş yerinde hem de evde yoğun bir tempo içine girer. Bu da kadının kızgınlık, tükenmişlik ve yalnız bırakılmışlık yaşamasına sebep olabilir.

* Çalışan anne; yaşadığı suçluluk, kızgınlık ve yalnızlık duygularıyla başa çıkmak için de çocuğun yaşadığı en ufak sorunu çalışıyor olmasına bağlayabilir. Ya da eşi, ailesi, eşinin ailesi kadını, çocuğuyla yeterince ilgilenmemekle eleştirebilir, böyle hissettirilebilir. Bunu telafi etmek için de kadın çocuğa gerekenden fazla maddi ve manevi ilgi, sevgi ve tolerans gösterebilir.

* Kadının, iş kadını ve annelik rolleri dışında eş ve arkadaş olma rolleri de vardır. Zaman zaman eşle vakit geçirmek, arkadaşlarla biraraya gelmek; çalışan kişileri yoğun tempodan uzaklaştırarak, ruhsal olarak rahatlamalarını sağlayacaktır.