kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Akfen'e 167 milyon euroluk 'İçi beni, dışı seni yakan' kredi

28.04.2009
AkfenHES, enerji yatırımlarına hız verirken 5 bankanın desteği ile 167 milyon euroluk kredi aldı. Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın, kredinin maliyeti konusunda "İçi sizi, dışı beni yakar" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Akfen'e 167 milyon euroluk 'İçi beni, dışı seni yakan' kredi
Akfen HES Yatırımları hidrolik santralleri projesine hız verdi. Şirket hidroelektirik santralleri için 2012 sonuna kadar 409 milyon euroluk yatırım yapmayı hedeflerken bunun birinci kısmı için 222.4 milyon euroluk yatırımı için düğmeye basıldı. Projelere bugüne kadar özkaynaklarından 56 milyon euro harcayan Akfen, Türkiye'deki 5 bankanın desteği ile 166.5 milyon euroluk kredi aldı. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) önderliğinde, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, NBG-Finansbank ve Denizbank konsorsiyumu tarafından sağlanan kredi 12 yıl vadeli ve 3 yıl geri ödemesiz olacak. Kredi anlaşması, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile beş bankanın genel müdürlerinin katıldığı törenle dün İstanbul'da imzalandı. Şakayla karışık Akın'ın "Kredinin maliyeti içi beni dışı sizi yakar" değerlendirmesine İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince maliyeti kastederek "İçinizi yakacak kredi vermeyiz" sözleriyle karşılık verdi.

'ENTERESAN BİR KREDİ'
Akın törende yaptığı konuşmada, projenin birinci kısmının finansmanı için alınan kredinin zorluklarla alındığına dikkat çekti. Krediyi, 'enteresan bir kredi' olarak değerlendiren Hamdi Akın, konuyu şöyle açıkladı: EPDK onayları Eylül'de alınmıştı. 3-4 günle kaybettik. Kriz başladı. O arada maliyetler çok ucuzdu, bugüne göre değerlendirdiğiniz zaman çok ucuzdu. Bu kredinin başına gelebilecek her türlü felaket geldi. Öyle ki krediye ilk onay veren veren Finansbank'tı, ertelendikten sonra en son onay veren onlar oldu'' diye konuştu. Akın, ikinci kısım için yatırım çalışmalarının başladığını ve yabancı bankalarla bir kredi anlaşmasının yakın zamanda sağlanmasını beklediklerini söyledi.

'KRİZİN BİTTİĞİ GÜN İLAN EDELİM'
Akın, 5 bankanın biraraya gelerek kredi vermesinin önemini vurgulayarak, "Bunu bugün isterseniz Türkiye'de krizin bittiği gün ilan edelim. Dibe vurduk. Bundan sonra 5 banka bir araya gelip bu projeyi desteklemeye başladığına, böyle uzun vadeli kredilere onay verdiğine göre, bundan sonra doğru proje olduğu takdirde bu paraların bulunabileceği anlamına gelir'' dedi.

TAYFUN BAYAZIT: Yapı Kredi Yönetim Kurulu Başkanı
Türkiye'nin enerji gereksinimi ortada. Bu gereksinim ortada olduğu müddetçe mali sektörümüz sağlıklı ve güçlü yapısı ile enerji finansmanında rol almaya devam edecektir. Biz şimdiye kadar 3 bin megavatlık enerji projesinin finansmanında yer aldı. Bu projelerle ilgili toplam taahhütlerimiz 2 milyar doların üzerinde.

SİNAN ŞAHİNBAŞ: Finansbank Genel Müdürü
Türkiye'nin 50 bin megavat kurulu güce sahip ve yıllık 12 milyar kilovat saatlik ilave enerji yatırımı gerekiyor. Finansbank olarak enerji sektörüne yaklaşık 1,5 milyar dolarlık taahhüdümüz var. Şu ana kadar 520 milyon doları kullandırılmış durumda. Gerisini ise ilerleyen dönemlerde kullanmaya devam edeceğiz.

HALİL EROĞLU: TSKB Genel Müdürü
TSKB'nin, yenilenebilir enerji sektöründeki faaliyetlerine artan oranda devam diyor. Krizin ortasında 5 yerli bankanın, bir araya gelip böyle bir projeyi finanse etmiş olması Türk bankacılık sektörünün gücünü gösteriyor. Sağlıklı yapısıyla bankacılık sektörü, reel sektörü her türlü yatırımında destekleyecek.

HAKAN ATEŞ: Denizbank Finansal Hiz. Grubu Başkanı
Çok güzel hereketlerdir bunlar. Denizbank olarak, enerjiyi öncelikli sektör olarak görüyoruz. Türkiye'nin diğer yenilenebilir alanlarda enerji kapasitesini artırması yönündeki çabalara da ellimizden gelen desteği verdik, vermeye devam edeceğiz. Bugün burada bankalarınmızın oluşturduğu güç, iftihar meselesidir.