kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Anayasa'ya 'insanlık onuru' ayarı geliyor

Zübeyde YALÇIN / ANKARA
28.04.2009
AK Parti'nin Anayasa değişiklik önerisini hazırlayan komisyon, "Temel hak ve hürriyetlerin niteliği" başlıklı 12. maddenin başına "İnsan onuruna dokunulamaz" hükmünü eklemek için çalışma yürütüyor..
AK Parti, önümüzdeki günlerde Meclis gündemine taşıyacağı değişiklik paketi kapsamında Anayasa'ya "insanlık onuru" ayarı yapmaya hazırlanıyor. Anayasanın temel hak ve özgürlükleri ilgili 12. maddesine "İnsan onuruna dokunulamaz" ifadesi eklenecek. Bu değişiklik ile birlikte, "temel hak ve özgürlüklere devletçi" bakıştan "bireysel" bakışa geçilecek. Devlet vatandaşa karşı değil, vatandaş devlete karşı korunacak. Kameralar önünde gözaltı, arama yapılamayacak. Karakollar ve cezaevlerinin fiziki yapısı bile "insanlık onuruna" göre değerlendirilecek. AK Parti tarafından Anayasa değişiklik paketini hazırlamak için oluşturulan komisyon, hangi maddelerde değişiklik yapılacağını belirledi. 20 maddeyi bulması beklenen pakete girecek düzenlemeler şöyle:

İNSANLIK ONURU: Anayasa'nın 12. maddesinin hemen başına 'İnsanlık onuruna dokunulamaz' ifadesi konulacak. Bu hüküm ile Anayasa'nın felsefesinde köklü bir değişiklik yaşanacak. Devletin her şeye karşı korunmasından birey ve bireysel özgürlüklerin devlete karşı korunması sistemine geçilecek. Meclis yasaları çıkartırken, mahkemeler karar verirken, polis gözaltı ve sorgulamalarda "insan onurunu" zedeleyecek işlem yapamayacak. Kameralar önünde gözaltı, arama işlemi yapılamayacak. Karakollar, cezaevlerinin standartları buna göre ayarlanacak. Cezaevlerinin sağlıksız ortamı, karakollardaki soğuk odalar bile 'insanlık onuruna aykırı' sayılacağı için devlet gerekli düzeltmeleri yapmak zorunda kalacak.

KADINA POZİTİF AYRIMCILIK: Yıllardır tartışılan, ancak bir türlü Anayasa giremeyen pozitif ayrımcılık için bu kez ciddi bir adım atılacak. Pakette, Anayasa'nın 10'uncu maddesi 'Herkes, dil,ırk,renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar lehine yapılacak düzenlemeler eşitlik ilkesine aykırı kabul edilmez' şeklinde değiştirilecek. Çocuklar, yaşlılar, engelliler ve korunmaya muhtaç kişiler için de pozitif ayrımcılık Anayasa'ya girecek.

HSYK KARARLARI YARGIYA AÇILIYOR: Anayasanın, 'HSYK kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamaz' hükmü değiştirilecek. Disiplin cezaları, meslekten ihraç kararları için yargıya gidilebilecek. Sadece Kurulun nakil, atama gibi kararları için yargı yolu kapalı olacak.

DİSİPLİN CEZASI İÇİN YARGI YOLU: Anayasa'nın memurlar ile ilgili maddesi değiştirilip, tüm disiplin cezaları için yargı yolu açılacak. Anayasa'ya göre uyarma ve kınama cezaları için mahkemeye gidilemiyordu. Bu tür cezalar kamu çalışanlarının terfi almasını önleyebiliyordu.

GREV VE LOKAVT YASALARI: Çalışanların açısından bir başka önemli değişiklik de grev ve lokavt yasaları ile ilgili olacak. Bu tür düzenlemeler hakkında kanun hükmünde kararname çıkartılamayacak. Yani yetki yasasına dayanarak hükümetler çalışanların haklarını sınırlamayacak. Bu sadece Meclis'in çıkardığı düzenlemeler ile mümkün olacak.