kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Chery Başkan Yardımcısı Zhou Biren

Chery'nin Türkiye planı Temmuz'da netleşecek

AA
Giriş Saati : 26.04.2009 11:12
Chery Başkan Yardımcısı Zhou Biren, Türkiye'nin konum olarak stratejik bir noktada olduğunu bildiklerini ifade ederek, ''Bu sebeple fizibilite çalışmalarını en iyi şekilde analiz edip, doğru yerde ve doğru zamanda yatırım gerçekleştirmeyi planlıyoruz'' dedi...
Biren, 13. Şangay Uluslararası Otomobil ve Üretim Teknolojileri Fuarında gazatecilere yaptığı açıklamada, dünyada otomotiv sektörünün ekonomik krizden etkilendiğini, ancak Çin'de sektörün gelişimini sürdürdüğünü, sektörün yükseliş gösterdiğini anlattı.

Son üç aylık satışlarının, krize rağmen gerilemediğine işaret eden Biren, ''Bu dönemde 100 binden fazla araç sattık. Ancak krizin Çin'i teğet geçtiğini de söyleyemeyiz'' dedi.

Chery'nin Türkiye'ye ilişkin bir süredir konuşulan planı konusunda bir soru üzerine Biren, şunları söyledi:

''Türkiye'de yatırım konusunda, daha önce de söylediğim gibi belli satış adedine ulaşmak gerekiyor. Fakat biz şu an bu adedi bir kenara bırakarak, fizibilite çalışmasını devam ettirip Mermerler ile çok yakın bir zamanda sonuca geleceğimizi umut etmekteyiz. Fizibilite çalışması bittikten sonra bunun ekonomik ve doğru bir yatırım olduğunu daha net söyleyeceğiz. Bu işi hızlandıracak kişiler ise Türk müşterilerdir. Ne kadar çok Chery otomobili alırlarsa, daha hızlı ve ekonomik olarak Türkiye'ye yatırımımızı gerçekleştirebiliriz.''

Yatırım için düşünülen bölgelerden birinin Sakarya olduğunu hatırlatan Biren, bu durumun fizibilite çalışmaları ve hükümetin göstereceği destekle alakalı olduğunu anlattı.

Biren, Türk hükümetinin yeni yatırımlar beklediğini ifade ederek, ''Yatırım konusunda son aşamaya geldik. Daha önce bitirecektik ama biliyorsunuz ki seçim oldu. Seçim de bittiği için Sayın Başbakana bu konudaki görüşlerimizi daha rahat ifade edeceğiz'' dedi.

''CHERY, YÜKSEK TEKNOLOJİLİ, İYİ FİYATLI ARAÇLAR ÜRETİYOR''


Zhou Biren, Chery'nin yüksek teknolojili, iyi fiyatlı araçlar ürettiğini ifade ederek, ''Çin'de gördüğünüz her modeli Türkiye'ye getireceğiz. Öncelikle her gelen modelde öncelikle yaptığımız şey, yedek parçasını getirmek, yedek parçadan sonra aracı ithal etmek. Dolayısıyla burada gördüğünüz her modeli ithal etmek istiyoruz'' diye konuştu.

Fizibilite çalışması bitmeden, yatırım konusunda net rakam söylemenin doğru olmayacağını dile getiren Biren, ''Bu, hangi ürünü üreteceğimize ve nasıl yapacağımıza bağlı. Bu konudaki yorumu daha sonra yapmam daha doğru olur. Ne kadar çok araba satarsak, bizim için o kadar iyi'' dedi.

Biren, bir gazetecinin ''yatırım için Türkiye'de satılması planlanan 10 bin aracın ölçü olamayacağı'' yönünde yorumu üzerine şunları söyledi:

''Biz bunu biliyoruz. Türkiye stratejik olarak önemli bir konuma sahip. Türkiye'nin bizim için önemli bir nokta olduğunu biliyoruz. Bu sebeple fizibilite çalışmalarını en iyi şekilde analiz edip doğru yerde ve doğru zamanda yatırım gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Fizibilite çalışmasının iki ay daha süreceğini düşünüyoruz. Temmuz ayında yatırım konusunda kararımızı vermiş olacağız.''

''TÜRKİYE'Yİ ÖNEMLİ BİR PİYASA OLARAK GÖRÜYORUZ''

Chery Uluslararası Başkan Yardımcısı Feng Ping ise Chery'nin Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Rusya, Ukrayna, Mısır, Malezya, Endonezya, İran ve Irak gibi ülkelere ihracat yaptığını, en büyük pazarlarının ise yılda 30 bin araç ihraç ettikleri Rusya olduğunu söyledi.

Geçen yıl üretimlerinin yüzde 30'unu ihraç ettiklerini belirten Ping, krizin etkisiyle bu yıl ihracatta önemli bir artış beklemediklerini ifade etti.

Chery'nin her yıl üretimini yüzde 15 artırmayı hedeflediğini bildiren Ping, ihraç pazarlarında krizin etkisini hissettiklerini anlattı.

Türkiye'de satış performanslarına ilişkin olarak ise Ping ''Türkiye'ye ilişkin kısa orta ve uzun vadeli planlarımızı yapacağız. Türkiye piyasasını Avrupa piyasası gibi düşünüyoruz. Türkiye'yi önemli bir piyasa olarak görüyoruz'' dedi.

Ürünleri üzerinde özen göstererek çalıştıklarını anlatan Ping, fabrikalarında 23 bin kişinin çalıştığını, 5 binden fazla mühendisleri bulunduğunu söyledi.

Ping, iki yıl sonra ABD pazarına girmeyi de hedeflediklerini bildirdi.

TELLAKLI YENİ CHERY REKLAMININ ETKİSİ...

Chery'nin Türkiye Distribütörü Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer ise geçen yıl Türkiye'de 3 bin 700 adet Chery markalı otomobil sattıklarını bildirdi.

Bu yıl sektördeki ÖTV indirimin ardından 450'ye yakın araç sattıklarını belirten Mermer, son reklam filminin de satışlar üzerinde olumlu etki yarattığını söyledi.

Mermer, şunları kaydetti:

''İnsanlar daha Chery'nin Türkiye'de olup olmadığını bilmiyorlardı. Reklam sayesinde Chery'nin farkına vardılar. Satışlarımızı istenilen düzeye çıkarabiliriz. Çünkü yeterli stokumuz ve müşteri imkanımız bulunuyor. Bir de dolardaki artışı fiyatlarımıza yansıtmadık. Bu sebeple fiyatlarımız şu anda çok cazip. 2009'da 20 bin adet satış hedefimiz vardı ancak şu an krizin etkisiyle yılı 10 bin adet olarak kapatırız gibi geliyor.''

CHERY ŞANGAY OTOMOBİL FUARINDA 16 MODELİNİ SERGİLEDİ

Chery, bu yıl 13. kez gerçekleştirilen fuarda, 16 modelini otomobil meraklılarının beğenisine sundu.

Chery'nin yaklaşık 2 bin 500 metre karelik standında araçlar, Riich, Rely ve Karry markaları altında sergiledi.

Fuarda, Storm 2, Niche, Chance, Hero Sport, Faira, Riich 5, Boss, Higgo 3 gibi binek modeller ile Riich 8, Taxim gibi ticari modeller de otomobil severlerin ilgisine sunuldu.

Chery standında hibrid ve elektrik enerjisi ile çalışan modeller de sergilenirken, Türkiye'de de satışa sunulan Tiggo3 ise elektrik enerjisi ile çalışmasına imkan sağlayan motoruyla tanıtıldı.

Fuardaki Chery modellerinin, markanın gelecekteki ürün yelpazesinin çeşitliliğinin bir göstergesi olduğu ifade edildi.

Bu arada Chery'nin Niche modelinin bu yılın ikinci yarısında Türkiye pazarına sunulacağı bildirildi.